Colorful vector illustration of scientists researching brain and psychology of human on blue background

Ce este anxietatea?

Toata lumea este incercata de sentimente de anxietate la un moment dat in viata, fie ca acestea survin in cadrul unui interviu pentru un loc de munca mult dorit, in cadrul primei intalniri cu o persoana, inainte de un examen la facultate, etc.

Unele anxietati sunt utile – ne ajuta sa reactionam la stres sau la potentialele amenintari prin accelerarea reflexelor noastre si prin focalizarea atentiei, iar de obicei dispar odata ce situatia stresanta a trecut.

Asadar, anxietatea se defineste printr-un sentiment de nervozitate, grija sau nesiguranta asociat unei situatii iminente al carui rezultat este necunoscut. Cu toate ca este absolut normal sa ne confruntam cu asemenea emotii ocazional, anxietatea nu ar trebui sa fie simtita constant, in fiecare zi sau pe tot parcursul zilei. Iar cand anxietatea devine extrema si pare a fi de necontrolat, facand dificila viata de zi cu zi, se recomanda interventia unui specialist in psihiatrie Bucuresti.

Mai exact, ajutorul psihiatrului este necesar atunci cand anxietatea:

– este foarte intensa;

– exista deja de cateva saptamani, luni sau ani;

– afecteaza negativ gandurile, comportamentul si sanatatea generala;

De interes:  Articole vestimentare pentru bărbați care nu se vor demoda niciodată

– provoaca tristete profunda si incapacitatea de a te bucura de viata.

Anxietatea poate provoca, de asemenea, simptome fizice precum durere, ritm alert al inimii sau crampe abdominale. Pentru unele persoane, aceste simptome fizice sunt principala lor preocupare.

Mai mult decat atat, anxietatea poate afecta capacitatea de a face fata la locul de munca, dar si relatiile cu prietenii si familia.

Foarte des se intampla ca persoanele care au anxietate sa se confrunte si cu depresie. Simptomele anxietatii si depresiei se pot suprapune. In acest caz, nevoia de ajutor a unui specialist in psihiatrie este chiar mai mare.

Simptomele anxietatii:

– frisoane si bufeuri;

– tremor al corpului;

– ritm alert al inimii;

– senzatie de durere in piept sau dificultatea de a respira normal;

– nevoia constanta de a verifica lucrurile daca sunt curate sau in ordine;

– idei ingrijoratoare persistente care par “prostesti” sau “nebune”.

Daca crezi ca ai oricare dintre aceste simptome, poate doresti sa analizezi diferitele tipuri de tulburari de anxietate.

Tipurile de anxietate:

Informatiile din randurile ce urmeaza despre diferitele tipuri de anxietate nu sunt menite sa dea un diagnostic. Anxietatea poate fi diagnosticata si tratata doar in cabinetul unui medic psihiatru sau al unui psiholog.

De interes:  Află de ce să îți construiești un sistem de pompare cu apă la tine acasă

Exista diferite tipuri de tulburari de anxietate, dar acestea sunt cele mai frecvente:

– Tulburarea de anxietate generalizata. Este atunci cand persoana se ingrijoreaza in legatura cu o serie de lucruri in majoritatea zilelor timp de sase sau mai multe luni. De obicei, afecteaza adultii tineri, in special femeile. Anxietatea generalizata este despre o gama larga de situatii si probleme, nu se refera doar la un eveniment specific. Poate fi greu de controlat si se face simtita in toate aspectele vietii.

– Fobiile. Acestea sunt temeri extreme si irationale cu privire la un anumit lucru. Pot fi atat de intense, incat s-ar face orice pentru a fi evitate, chiar daca sunt inofensive. Una dintre cele mai intalnite este fobia sociala. Aceasta se refera la teama de a fi judecat de cei din jur sau jena de a fi in public, chiar si in situatiile de zi cu zi, cum ar fi la masa sau la serviciu. Un alt tip des intalnit este agorafobia, frica de spatii deschise.

– Tulburarea de stres post-traumatic (PTSD). Este o reactie la un eveniment extrem de stresant, in care o persoana se simte foarte nesigura sau amenintata. Este des cauzata de situatii precum un razboi, atac violent (verbal, fizic sau sexual), dezastru natural, etc. Simptomele includ iritabilitate, cosmaruri repetate, evitarea situatiilor care ar putea readuce amintiri ale evenimentului.

De interes:  Senatorul Chisăliță mai schimbă o lege și îi trimite pe copii în tabere pe voucerele de vacanță ale părinților! | Express de Banat

– Tulburarea obsesiv-compulsiva. Este atunci cand o persoana are ganduri nedorite in mod repetat. Prin urmare, acea persoana desfasoara actiuni pentru a reduce anxietatea sau a scapa de acele ganduri. De exemplu, persoana care se teme de germeni incearca sa isi reduca anxietatea prin spalari repetate ale mainilor sau evitand sa atinga lucruri precum clante sau butoane.

– Tulburarea de panica. Include sentimente intense de anxietate, batai neregulate ale inimii, senzatie de lesin, transpiratie, tremor, greata si senzatia de pierdere a controlului. Efectele pot fi atat de severe incat oamenii care se confrunta cu atacuri de panica ajung sa creada ca vor muri din aceasta cauza. In ciuda faptului ca este infricosatoare si inconfortabila, tulburarea de panica nu pune viata in pericol, insa necesita ajutorul unui psihiatru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.