Ploile abundente din ultimele zile au făcut ravagii în Timiș! Creșterea spectaculoasă a debitelor și nivelurilor de pe râul Bega a avut efecte dezastruoase în mai multe localități din județ, cota de inundație fiind masiv depășită! ISU Timiș intervine la foc continuu pentru evacuarea apei!

Ca urmare a debitului mare al precipitațiilor, zeci de case, curți și gospodării din Timiș au fost inundate, bilanțul fiind următorul: în localitatea Ohaba Lungă, au fost afectate de viitură 17 case, 30 curți și o stradă, în localitatea Remetea-Luncă, pompierii au intervenit la evacuarea apei din două case inundate, iar în comuna Babșa, ISU Banat a evacuat apa dintr-o gospodărie. La Ierșnic, membri echipajului ISU Banat au salvat o persoană dintr-o gospodărie inundată, iar în localitatea Lăpușnic, au fost inundate 25 de gospodării și cinci locuințe, în urma scurgerii de pe versanți. La Făget, în urma precipitațiilor au fost inundate 11 gospodării, iar drumul comunal 93 a fost blocat din cauza apei de pe carosabil. De asemenea, două case au fost inundate în localitatea Begheiu Mic, iar în localitatea Dumbrava apa a năvălit în trei gospodării. În localitatea Jupanești, în urma precipitațiilor a fost inundată o curte, iar în Colonia Mică, o gospodărie.

De interes:  Cat de util iti poate fi un sistem de alerte juridice si fiscale?

Conform Administrației Bazinale de Apă Banat, viitura de pe râul Bega a depășit ieri seara, la ora 20.00, nivelul maxim istoric în localitatea Balinț, înregistrându-se cota de 667 cm, cod roșu, cu 1 cm mai mult față de cota înregistrată în 19 aprilie 2005.

De asemena, sunt înregistrate scăderi de debite și niveluri pe râul Bega, pe sectorul aval Făget – amonte Chizătău, la ora 10.00 fiind depășită FII cu 76 cm în satul Chizătău.

Creșteri ale debitelor prin propagare vor fi pe canalul Timiș – Bega (nod hidrotehnic Topolovățu Mare) și pe râul Timiș, pe bazinul inferior, pe sectorul Brod-granița cu Serbia. Pe râurile Bârzava și Moravița, se înregistrează încă depășiri ale cotelor de apărare prin propagarea viiturilor.

În contextul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetățeni să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora. Informații despre persoane care se află în pericol sau au rămas izolate vor fi imediat anunțate prin numărul unic de urgență 112. Evoluţia fenomenelor meteorologice periculoase de la nivelul județului Timiș este permanent monitorizată prin Grupa Operativă care își desfășoară activitatea în localitatea Balinț și de către Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervențiilor care își desfășoară activitatea la sediul ISU Timiș”, transmit reprezentații ISU Banat.

De interes:  Alege cu atentie solutiile pentru hidroizolare

În prezent este în vigoare o avertizare hidrologică de cod portocaliu pentru bazinele hidrografice al râurilor Bega, Bega Veche, Bârzava, Moravița, valabilă până astăzi, la ora 16.00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.