V-ati scapat vreodata din greseala telefonul in chiuveta in timp ce spalati vase, sau mai rau, in toaleta ori in piscina? De regula asta inseamna ca va trebui sa il inlocuiti cu unul nou, insa exista sanse sa il salvati daca aveti cunostintele necesare si daca intelegeti fenomenele din spatele incidentului.
In primul rand trebuie sa intelegeti logica din spatele efectului apei asupra telefonului si cum sunt afectate componentele interne ale acestuia. Cea mai frecventa problema provocata de contactul cu apa o reprezinta coroziunea – ce se traduce prin avarierea unui metal in urma reactiilor chimice cu diferiti factori de mediu. Nu exista un anumit timp specific pentru ca efectele coroziunii sa fie vizibile, poate dura ore sau chiar zile pana ce efectele respective vor fi resimtite. Viteza de corodare poate fi influentata de factori precum nivelul de umiditate, perioada in care telefonul dumneavoastra s-a aflat sub apa si chiar tipul de constructie al dispozitivului respectiv.
Exista cu siguranta cativa pasi rapizi recomandati de site-ul www.reparatiitelefoane.ro pe care ii puteti face pentru a minimiza efectele contactului cu apa.
- Scoateti telefonul din apa cat de repede puteti. Telefonul dumneavoastra ar putea sa nu fie foarte afectat daca il scoateti din apa la momentul potrivit. Scufundarea prelungita a telefonului in apa poate fi extrem de nociva pentru dispozitiv.
- Nu apasati nimic pentru a verifica daca telefonul functioneaza inca sau nu.
- Scoateti bateria si alte parti detasabile precum carcasa, sim-ul si cardurile de memorie si asezati-le peste un strat de prosoape de hartie pentru ca apa in exces sa fie absorbita.
- Stergeti telefonul cu un servetel de hartie pentru a va asigura ca nu a mai ramas nici macar o picatura de apa deoarece aceasta va duce la corodarea componentelor. Tamponati usor cu servetelul respectiv si nu frecati prea insistent piesele. De asemenea incercati sa evitati scuturarea telefonului ori deplasarea sa nejustificata pentru a nu imprastia apa in interior.
- Dupa uscarea initiala se recomanda stergerea telefonului cu alcool tehnic pentru a elimina apa ramasa.
- Nu folositi un uscator de par pentru a usca telefonul, nici macar pe modul rece. Suflul uscatorului ar putea impinge apa in interiorul componentelor telefonului dumneavoastra. Desi unii sugereaza sa folositi un aspirator pentru a usca dispozitivul ar fi mai bine sa nu faceti acest lucru deoarece este o metoda riscanta iar folosirea neglijenta a acestuia poate produce energie electrostatica – aceasta fiind mai periculoasa decat apa.
- Folosirea orezului ca si agent de absorbtie nu este nici ea o metoda foarte eficienta. O alternativa mai buna este folosirea plicurilor de silicagel.
- Chiar daca ati urmat toti acesti pasi cu exactitate si in timp util ar fi recomandat sa duceti totusi telefonul la un service autorizate pentru o examinare specializata.