Imprimarea 3D este utilizată în prezent într-o gamă largă de industrii și are o multitudine de aplicații. Una dintre cele mai recente industrii care valorifică utilitatea tehnologiei de printare 3D este cea dentară care înregistrează progrese uriașe în ultimii ani.
Aplicarea printării 3D în domeniul stomatologiei
De regulă, industria și tehnica dentară (mai ales) presupun realizarea de diferite obiecte ortodontice pe comandă, precum coroane, punți sau implanturi personalizate pentru dantura fiecărui pacient. În mod tradițional, acestea se pot realiza în mare parte manual și trecând printr-un proces chinuitor pentru pacient, cum ar fi luarea de amprente fizice și crearea de machete din ghips.
Folosind o imprimantă 3D, tehnicianul are posibilitatea de a alege din gama de rășini 3D, făcând posibilă imprimarea de proteze rapid și eficient fără ca pacientul să fie nevoit să părăsească scaunul stomatologic.
Astfel, imprimantele 3D împreună cu alte instrumente conexe, cum ar fi scanerele intraorale, permit dentiștilor să adopte fluxuri de lucru digitale care fac practicile mai eficiente și îmbunătățesc rezultatele tratamentului pacienților.
Imprimarea 3D oferă soluția perfectă în stomatologie
Iată câteva aspecte care fac din printarea 3D un pas important în stomatologia digitală:
-
Precizia
Producerea manuală a diferitelor obiecte dentare poate fi supusă uneori unor neconcordanțe din cauza erorilor umane. Astfel, calitatea produsului finit depinde de abilitățile tehnicianului. Acest lucru este eliminat cu ajutorul imprimării 3D deoarece imprimantele dentare sunt capabile să producă obiecte extrem de precise care pot fi reproduse în mod fiabil.
Scanerele intraorale facilitează, de asemenea, recrearea unor reprezentări exacte ale gurii unui pacient, simplificând fluxurile de lucru și obținând aparate create exact. În plus, imprimantele 3D au capacitatea de a crea inclusiv structuri delicate și modele de mare precizie.
-
Inovațiile constante în privința materialelor și a aplicațiilor
Numărul de materiale avansate disponibile pentru imprimarea 3D este în creștere și, ca urmare, crește și gama de produse dentare ce pot fi create astfel. De exemplu, un liqcreate premium model e de mare ajutor în crearea modelelor dentare precise și imită și structura gingiei naturale.
De asemenea, există o mare varietate de rășini compozite care pot fi utilizate pentru imprimarea 3D a produselor biocompatibile, inclusiv coroane, fațete, punți și dinți artificiali pentru proteze.
-
Eficientizarea costurilor
Tehnologiile digitale, cum ar fi scanerele intraorale și imprimantele 3D, simplifică fluxurile de lucru, reduc erorile și volumul de muncă necesar. Așadar, imprimantele 3D aduc o calitate mai bună a producției decât metodele manuale.
Asta înseamnă economie de timp și costuri mai scăzute pentru cabinetul stomatologic, laborator și pacienți.
-
Viteza mai mare de procesare a comenzilor
În mod normal, procesul convențional de creare a unei proteze dentare poate dura chiar și câteva săptămâni și implică o cantitate destul de mare de schimburi între cabinetul stomatologic și laboratorul dentar.
O imprimantă 3D este foarte utilă într-un cabinet stomatologic pentru a crea propriile modele fiindcă nu mai sunt trimise amprentele la un laborator, iar tehnicianul poate începe lucrul imediat ce scanarea ajunge la el. Asta înseamnă și mai puțin timp de așteptare pentru pacienți și reducerea numărului de vizite pe care aceștia trebuie să le facă la cabinet pentru ajustări.
-
Accesibilitate și integrare
Imprimantele 3D pot fi utilizate în diverse scopuri în stomatologie, iar nevoia de fluxuri de lucru digitale și eficiente, de timpi de tratament mai rapizi și de mai puține programări va duce la creșterea cererii de imprimante 3D.
Se poate spune că viitorul este de parte stomatologilor care vor putea oferi servicii mai bune, mai precise și care necesită mai puțin timp la cabinet. Așadar, dacă dorești să investești într-o imprimantă 3D, este posibil să începi cu niște aplicații de bază și să îți extinzi oferta de servicii în viitor.