Dacă ești în căutarea unor opțiuni de încălzire și răcire a locuinței diferite de clasica centrală pe gaz sau aerul condiționat, poți lua în considerare și varianta instalării unei pompe de căldură. Este un sistem eficient și s-a dovedit că reduce substanțial facturile la energie.
Poate nu-ți este foarte cunoscută, dar un lucru este cert. Aceasta este capabilă să asigure un confort termic pe tot parcursul anului pentru casa ta, atât iarna, cât și vara. Află în continuare despre ce este pompa de căldură și cum funcționează.
Ce este o pompă de căldură?
O pompă de căldură face parte dintr-un sistem de încălzire sau răcire a locuinței, la fel ca un aparat de aer condiționat. Aceasta are nevoie energie electrică pentru a funcționa, însă nu trebuie alimentată cu un combustibil intern precum gazul sau lemnele.
Pompa „obține” căldura folosind ca resursă energia din aer sau geotermică, transformată cu ajutorul unui agent frigorific. Avantajul acestei unități este că te poate ajuta să obții confortul termic dorit, fără să montezi dispozitive separate pentru încălzire și răcire.
Principalele două tipuri de pompe de căldură sunt sursă de aer și sursă de sol. Pompele de căldură cu sursă de aer transferă căldura între aerul interior și aerul exterior și sunt mai populare pentru încălzirea și răcirea rezidențiale.
Câteva avantaje ale pompelor de căldură
- Nu ard combustibili organici (precum gazul sau lemnul) așa sunt niște variante ecologice;
- Pompele de căldură pot fi o alegere excelentă atât pentru casele noi, cât și pentru modernizarea sistemelor de încălzire și răcire existente;
- Ele sunt, de asemenea, o variantă de înlocuire a clasicelor sisteme de aer condiționat;
Cum funcționează o pompă de căldură
Eficacitatea tehnologiei care stă la baza funcționării unei pompe de căldură a fost dovedită cu succes un ultimii 30 de ani, mai ale în țările mai dezvoltate din Europa și America, ce au un climat preponderent rece. Astfel, s-a dovedit faptul că pompele de căldură pot funcționa eficient atât pe încălzire (chiar și pentru apă caldă), cât și pentru răcire în orice tip de locuință, așa cum este pompa căldură aer-apa Eldom Green Line, 2000W.
Probabil te întrebi de ce au acest randament bun și cum funcționează. Ei bine, fără să realizezi, ai luat deja cunoștință cu acest sistem. Uită-te la un frigider sau la un aparat de aer condiționat.
Deci, cum îți încălzește sau răcește o pompă de căldură casa, mai exact? Aceasta transferă căldura dintr-un loc în altul prin diferite surse de aer sau de căldură datorită componentei exterioare. În interiorul locuinței există o altă unitate, asemănătoare cu cea a unei centrale termice, care convertește energia și o transferă printr-un sistem de conducte.
1. Pompa de căldură de aer
Pompa de căldură cu sursa de aer atrage produce căldură din aerul rece exterior, sau invers, extrage aerul cald din interior și-l evacuează în exterior pentru a răci locuința în timpul sezonului de vară. De exemplu, o temperatură exterioară de -18°C se va transforma într-o căldură interioară la o temperatură de 21°C.
Așadar, nu trebuie să-ți mai faci griji de temperaturile scăzute de afară, pentru că le vei folosi în avantajul tău pentru a obține încălzire cu pompa de căldura.
2. Pompa de căldură de sol
Pompa de căldură cu o sursă de sol sau geotermală folosește pământul, apa subterană sau ambele ca sursă de căldură iarna și ca rezervor pentru a absorbi căldura îndepărtată din casă vara.
Acestea pompe sunt mai puțin comune și ceva mai scumpe de instalat, dar devin din ce în ce mai utilizate pe scară largă. Avantajul lor principal este că folosesc o sursă cu o temperatură relativ constantă, ce nu este supusă fluctuațiilor extreme de temperatură.
Acum să recapitulăm puțin. O pompă de căldură este un dispozitiv staționar acționat electric, ce extrage căldură în locuința ta dintr-o sursă exterioară unde temperatura este scăzută, (adică aerul de afară), într-un mediu interior, cu temperatură mai ridicată. Astfel, își asigură un echilibru termic pe tot parcursul anului, dar costuri mai mici la întreținere.