Aplicarea inteligenta a erbicidelor

Astazi, buruienile sunt principalul inamic al productivitatii. Diverse studii arata ca refuzul de a le combate, ar insemna pierderea pana la jumatate a culturii, ceea ce ar pune in pericol securitatea alimentara. Chiar daca realizam pericolele folosirii erbicidelor, exista totusi, mai multi sustinatori ai acestei abordari radicale, pentru solutionarea problemei poluarii culturilor. Doar anumite tipuri de erbicide  suspectate de efect cancerigen asupra organismului uman, care au consecinte deosebit de negative asupra solului, a apelor subterane, nu sunt folosite. Erbicidele sigure continua sa ofere randamente ridicate, fara a afecta sanatatea umana sau mediul. O alternativa la erbicide, ar fi munca umana, dar acesta este un proces laborios, o pierdere de timp si consum de bani pentru plata muncitorilor.

Controlul buruienilor cu erbicide

Erbicidele ofera o actiune selectiva si continua, premergere si postemergere, sistemica si de contact. Erbicidele distrug toata vegetatia daunatoare culturilor, de aceea sunt folosite mai des pentru aplicarea preemergenta. In cazul utilizarii lor dupa aparitia culturilor, se aplica la fata locului pentru a exclude contactul culturilor cu substanta. Erbicidul continuu este utilizat pentru a distruge toate tipurile de buruieni (anuale, perene, monocotiledonate, dicotiledonate). Erbicidele selective au o actiune selectiva si sunt mai des utilizate pentru aplicarea postemergenta. In primele etape ale dezvoltarii, cultura simte acut concurenta pentru resursele naturale (apa, lumina solara, elemente nutritive ale solului) din cauza buruienilor. Deosebit de critica poate fi inundarea cu buruieni daunatoare a campurilor semanate cu culturi de porumb, floarea soarelui, cartofi, sfecla de zahar. Buruienile se dezvolta mai repede decat culturile, elimina elementele utile din sol si plantele obscure. In loc sa dezvolte tulpinile normal, culturile incep sa se intinda, deoarece radacina este slab dezvoltata, si ca urmare, nutritia plantelor se agraveaza, iar productivitatea scade.

De interes:  Un drum ucrainean din Neanderthal a fost mutat în Caraș-Severin!

Cele mai utilizate erbicide sistemice

Erbicidele sistemice sunt absorbite de planta si afecteaza nu numai partea aeriana a buruienilor, ci si sistemul radicular. Erbicidele cu actiune de contact afecteaza partea plantei pe care cad. Dezavantajul folosirii lor este cresterea buruienilor dupa un timp. Gama de aplicare a acestor erbicide nu se limiteaza la combaterea buruienilor, iar substanta este adesea folosita ca un desicant. Eficacitatea utilizarii erbicidelor sistemice depinde de prezenta umiditatii in sol, de precipitatii si de conditiile de temperatura. Nu numai temperatura face substanta sa conteze, ci si temperatura minima a zilei. Asadar, utilizarea erbicidului ar trebui amanata daca temperatura scade sub 5 grade noaptea si metabolismul plantelor este perturbat.

Pentru ca erbicidul sa se activeze in sol uscat, este nevoie de aproximativ 5 mm de precipitatii in 5-7 zile de la momentul aplicarii. Aceasta cantitate este diferita pentru diferite tipuri de erbicide. Daca se observa ca vremea este uscata, erbicidul poate fi inglobat in sol prin slabire la o adancime de 2-3 cm, ceea ce va permite conectarea substantei cu umiditatea solului. In acelasi timp, precipitatiile excesive dupa tratamentul cu erbicide, fac ca substanta sa se scurga in sol. Atunci cand alegi timpul optim de procesare, este important sa ai in vedere prognoza meteo locala. In cazul in care precipitatiile sunt insuficiente dupa ce campul a fost tratat cu erbicide, rasadurile pot sa nu apara mult timp, iar dupa aparitia lor, campul sa fie plin cu rasaduri inegale.

De interes:  Gata cu butoanele în bordul mașinilor! Vezi cum arată tehnologia viitorului dezvoltată de Visteon!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.