Transportul produselor alimentare este extrem de dificil, mai ales atunci cand aceste produse sunt foarte perisabile. Daca nu sunt tinute la o temperatura optima, alimentele se pot strica si pot genera pierderi financiare substantiale sau daca sunt consumate, pot duce la aparitia problemelor de sanatate.
De cele mai multe ori, transportul marfurilor sensibile necesita racire si este supus unor reglementari stricte.
Ce produse trebuie sa fie transportate cu transport frigorific?
Exista multe categorii de produse care trebuie sa fie supuse transportului frigorific. Cele mai importante sunt produsele farmaceutice, produsele medicale, produsele biologice si produsele de laborator. De asemenea, trebuie sa fie transportate la o temperatura controlata si substantele chimice sensibile la temperatura, produsele cosmetice, alimentele ( lactatele, carnea, hameiul, fructele de mare ), anumite bauturi alcoolice, plantele si florile, anumite produse tehnologice si orice alt produs care se degradeaza atunci cand conditiile climatice nu sunt favorabile.
Ce spune legea despre transportul frigorific?
Exista reglementari stricte privind transportul marfurilor frigorifice, iar acestea sunt cuprinse in manualul denumit HACCP. Toti transportatorii care transporta produse de acest fel trebuie sa urmeze sfaturile incluse in manual. Acestea implica atat conditii optime de transport pentru diverse tipuri de marfa, cat si normele de igiena.
Important!
Atunci cand se planuieste un transport frigorific, indiferent ca este intern sau international, este bine sa se apeleze la specialisti care sa planifice in detaliu tot transportul. Exista foarte multe detalii ce trebuie sa fie luate in considerare si au o importanta foarte mare pentru un transport efectuat corect:
1. Trebuie sa se cunoasca in detaliu reglementarile vamale ale tarilor prin care urmeaza sa se faca transportul. Multe tari au reguli foarte stricte in ceea ce priveste produsele perisabile.
2. Trebuie sa se tina cont de perioada din an in care se face transportul si de temperatura exterioara. In felul acesta se poate decide care sunt conditiile speciale de transport. Pentru marfurile perisabile, cea mai buna perioada de transport este intre octombrie si aprilie.
3. Ambalarea corespunzatoare este esentiala. Nu doar transportul conteaza, ci si modul in care sunt ambalate produsele perisabile. Ambalajul trebuie sa faciliteze mentinerea temperaturii la un nivel optim.
Ce este important la alegerea camionului pentru transport?
In primul rand, trebuie sa se aleaga un camion de dimensiuni potrivite. Exista diverse variante in acest sens, cu greutati ce variaza intre 3.5 si 22 de tone. Pentru a obtine rezultate foarte bine si cheltuieli cat mai mici, trebuie sa se calculeze cu atentie necesarul de spatiu si nevoia marfurilor.
Este important sa se tina cont si de alte detalii la alegerea camionului:
-
destinatia de folosinta a acestuia. Exista camioane special destinate anumitor tipuri de marfa. Spre exemplu, exista camioane pentru peste, pentru carne congelata sau pentru fructe de mare si medicamente. Alegerea camionului trebuie sa tina cont de acest detaliu.
-
Compartimentarea. De multe ori, camioanele frigorifice pot fi compartimentate in asa fel incat sa permita transportul diverselor tipuri de marfuri in acelasi timp;
-
Greutatea totala a transportului.
-
Perfoamanta elementelor refrigerante. Consumul de combustibil sau eficienta de refrigerare conteaza si ele foarte mult, deoarece pot duce la costuri mai mici pentru transport. Trebuie sa fie calculat cu atentie necesarul de frig si capacitatea camionului de a-l oferi. In functie de aceste date se pot obtine date precum modul cel mai bun de asezare a marfurilor sau gradul de incarcare necesar;
-
Grosimea stratului izolator termic. Pe langa o capacitate mare de refrigerare, camionul trebuie sa ofere si un strat izolator termic foarte bun. Grosimea stratului trebuie sa fie suficient de mare in asa fel incat sa pastreze frigul in interior. Desi un perete gros poate insemna o izolare mai buna, acesta poate duce la un consum mai mare de combustibil. Tocmai de aceea, trebuie sa se gaseasca cea mai optima solutie.
Cu putina atentie, orice firma poate transporta alimentele si produsele perisabile la un cost foarte bun si le poate mentine in cele mai bune conditii pe termen lung. Dupa transport, este foarte important ca si depozitarea sa se faca in conditii optime.