Era in 1895 cand Auguste si Louis Lumiere foloseau o masina cinematografica pentru a proiecta imagini in miscare pe un ecran. Publicul a fost captivat de cinema de atunci. Bineinteles, filmele au parcurs un drum lung de la primele zile ale rolelor de 50 de secunde, rezultand o bogata varietate de stiluri. Intre timp, fiecare era cinematografica si-a prezentat lista respectiva de capodopere atemporale.
Ne-am putea intreba: de ce majoritatea filmelor raman necunoscute, in timp ce cateva alegeri par sa devina si mai bune in timp? Raspunsul? Cu cat este mai mare stampila creativa pe care un cineast o poate pune in munca lui, cu atat sunt mai mari sansele ca lucrarea sa fie apreciata in timp.
O alta tendinta vizibila printre cele mai bune filme din toate timpurile? Multe dintre ele nu au loc in perioadele respective. Prezentarea trecutului sau a viitorului – sau a unei lumi separate cu totul – este adesea un pariu mai sigur decat descrierea realitatii prezente. Nu in ultimul rand, un film grozav livreaza de obicei marfa pe mai multe fronturi. Asta inseamna ca totul, de la scenariu la muzica si interpretare, este memorabil, daca nu chiar iconic. Pana la urma, desigur, nu exista un singur raspuns – la fel cum nu exista un singur tip de film grozav.
Oricare ar fi motivele, cele mai bune filme din toate timpurile reprezinta, fara indoiala, culmea realizarii artistice din epoca moderna. Vezi lista cu cele mai bune site-uri cu filme si seriale pe foxi.ro – de la capodopere atemporale, la cele mai noi lansari din acest an.
Top 5 cele mai bune filme din toate timpurile
Nasul (1972)
Stanley Kubrick insusi obisnuia sa teoretizeze cu reticenta ca „Nasul” a fost cel mai mare film realizat vreodata , iar majoritatea publicului si a criticilor sunt de acord. Cronicand exploatarile familiei crimei Corleone, aceasta capodopera din 1972 ofera tot ce s-ar putea cere intr-un film, fuzionand elemente de drama, violenta si suspans la perfectiune absoluta. Intr-adevar, nu exista practic niciun aspect al peliculei „Nasul” care sa nu ramana iconic pana in prezent, de unde statutul sau de cel mai bun film din toate timpurile.
12 Angry Men (1957)
12 Angry Men este un film dramatic din 1957 a lui Sidney Lumet, in care 12 jurati (suparati) determina soarta unui suspect de criminal. Ceea ce incepe ca un caz deschis si inchis devine ceva mult mai complex, intrucat un obstacol singuratic ii convinge pe ceilalti ca inculpatul ar putea sa nu fie vinovat pana la urma. Pe masura ce dezbaterea se desfasoara, prejudecatile respective ale fiecarui jurat apar la suprafata, toate actiunile avand loc in sala juriului.
Casablanca (1942)
Aceasta capodopera din 1942 are loc in orasul marocan Casablanca, unde proprietarul clubului de noapte jadit Rick Blaine (Humphrey Bogart) ajuta refugiatii sa fuga in America pentru a se sustrage capturarii naziste. Dupa ce fosta flacara a lui Blaine (Ingrid Bergman) si sotul ei au aparut in cautarea ajutorului sau, el se trezeste intrand intr-o lume de probleme. Majoritatea cinefililor ar sustine ca pelicula „Casablanca” este rezultatul unui scenariu perfect.
Rear Window (1954)
Pe langa faptul ca atinge echilibrul perfect intre intriga si suspans, acest film Hitchcock din 1954 rezista prin relatabilitatea sa perena. La urma urmei, cine nu s-a intrebat ce ar putea face vecinul sau in spatele usilor inchise? In „Fereastra din spate”, raspunsul este potential crima. Sau James Stewart, legat de scaunul cu rotile, lasa pur si simplu paranoia sa obtina tot ce este mai bun din el? A spune ceva mai mult inseamna a strica distractia de a privi acest clasic pentru prima data.
Pulp Fiction (1994)
Al doilea efort de regie al lui Quentin Tarantino ramane, fara indoiala, cea mai excelenta lucrare a sa. Impletind trei povesti violente – in timp ce omagiati simultan o multime de influente – „Pulp Fiction” este pur si simplu lucrurile din care este facut cinematograful excelent. Vorbind despre influente, filmul de succes a inspirat un val de autori viitori.