Circumcizia este o procedura chirurgicala prin care este indepartata pielea de pe partea anterioara a penisului (preputul). Aceasta este una dintre cele mai comune proceduri chirurgicale, cauzele efectuarii putand fi de natura religioasa, sociala sau medicala [1].

Circumcizia este realizata cel mai des in randul nou-nascutilor, majoritatea motivelor fiind de natura religioasa. Cu toate acestea, recomandarea chirurgicala pentru circumcizie poate fi oferita si din motive medicale, cum ar fi prezenta fimozei sau a balanitei, probleme care pot fi prezente si la varsta adulta [1].

Indiferent de cauza, daca ai de gand sa optezi pentru aceasta procedura, afla ca exista anumite avantaje si dezavantaje, despre care ar trebui sa discuti in prealabil cu un medic specialist.

Pana atunci insa, iata cateva exemple, pentru a fi mai bine informat despre acest subiect:

3 avantaje ale circumciziei

La fel ca orice alta procedura, exista avantaje si dezavantaje asociate si cu circumcizia, ceea ce inseamna ca alegerea interventiei nu ar trebui sa fie facuta in graba. Cu toate acestea, exista insa anumite beneficii care ar trebui luate in considerare, cum ar fi:

Reducere minora a riscului de infectare a tractului urinar

Exista studii care evidentiaza ca rata aparitiei infectiilor de tract urinar este mai mica in randul baietilor circumcisi, comparativ cu baietii care nu au avut efectuata aceasta procedura [2].

Acest beneficiu este important, deoarece infectia netratata a tractului urinar, poate duce la patrunderea bacteriilor in sistemul sangvin, fapt care ar putea cauza leziuni chiar la nivelul rinichilor [3].

Mai putine cazuri de boli cu transmitere sexuala

Conform unui studiu publicat in 2010 [4], circumcizia poate reduce cu 53% – 60% riscul de infectare cu HIV. Mai mult decat atat, comparativ cu barbatii necircumcisi, cei care au avut aceasta procedura au prezentat un risc mai mic de:

  • herpes genital (intre 28% si 34%);
  • tulpina periculoasa de virus papiloma uman (intre 32% si 35%) [4].

Risc redus de cancer penian si alte probleme medicale

Cancerul penian este rar intalnit. Cu toate acestea, aparitia lui tinde sa fie la nivelul preputului, adica partea care este indepartata in timpul circumciziei [5].

Intrucat circumcizia indeparteaza partea de tesut predispusa la cancer, riscul aparitiei acestei probleme de sanatate este redus. Mai mult decat atat, indepartarea tesutului care acopera partea anterioara a penisului poate reduce si riscul de aparitie a anumitor infectii sau alte probleme, cum ar fi fimoza.

3 dezavantaje ale circumciziei

Deoarece procedura de indepartare a preputului este una chirurgicala, exista anumite dezavantaje ale circumciziei, cum ar fi:

Durerea

Atat nou-nascutii cat si adultii prezinta un anumit nivel de durere in timpul procedurii. Din cauza sensibilitatii ridicate a zonei, durerea si disconfortul pot fi prezente si in perioada de recuperare, fapt care poate afecta chiar si unele activitati zilnice [6].

Risc de sangerare si infectare

Avand in vedere ca procedura implica taiere si incizii, exista risc de sangerare si infectare atat in timpul interventiei, cat si in timpul recuperarii, mai ales daca nu sunt respectate masurile recomandate de catre medicul specialist [6].

Risc mai ridicat de lezare a varfului penisului

Chiar daca preputul poate creste riscul de aparitie a anumitor probleme de sanatate, acesta ar putea avea totusi si un rol protector [7]. Prin indepartarea lui, varful penisului este expus constant si poate fi lezat mai usor.

Circumcizia este o procedura care este realizata din diferite motive. Indiferent de cauza sau motiv, trebuie discutat cu medicul specialist despre avantajele si dezavantajele acestei interventii, pentru a putea lua o decizie cat mai bine informata.

Dr. med. Priv. Mihai Chertif M.D.

Chirurgie plastica si estetica

Administrator Clinica Cosmedica Baia Mare

www.cosmedica.ro

https://www.instagram.com/clinica.cosmedica/

Referinte:

  1. “Circumcision: Possible Benefits, Recovery, and Risks.” Medical News Today, MediLexicon International, www.medicalnewstoday.com/articles/302234. Data accesarii: 14.09.2022
  2. J;, Singh-Grewal D;Macdessi J;Craig. “Circumcision for the Prevention of Urinary Tract Infection in Boys: A Systematic Review of Randomised Trials and Observational Studies.” Archives of Disease in Childhood, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15890696/. Data accesarii: 14.09.2022
  3. “Pregnancy, Parenting, Lifestyle, Beauty: Tips & Advice.” Momcom, mom.com/baby/the-pros-and-cons-of-circumcision/advantages-of-circumcision. Data accesarii: 14.09.2022
  4. Tobian, Aaron A R, et al. “Male Circumcision for the Prevention of Acquisition and Transmission of Sexually Transmitted Infections: The Case for Neonatal Circumcision.” Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine, U.S. National Library of Medicine, Jan. 2010, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2907642/. Data accesarii: 14.09.2022
  5. “What Is Penile Cancer?” American Cancer Society, www.cancer.org/cancer/penile-cancer/about/what-is-penile-cancer.html. Data accesarii: 14.09.2022
  6. “Pros and Cons of Circumcision.” Pristyn Care, www.pristyncare.com/blog/pros-and-cons-of-circumcision-pc0441/. Data accesarii: 14.09.2022
  7. “Foreskin: Purpose, Retraction, Care & Conditions.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/body/23175-foreskin. Data accesarii: 14.09.2022
De interes:  Aplicatii de dating - gaseste-ti un partener chiar acum!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.