Avocatul Sergiu Stănilă vorbește de prejudicii de imagine și inducerea în eroare a opiniei publice, precum și de acordarea prezumției de nevinovăție în cazul profesorului de la Liceul Tehnologic „Mihai Novac” din Oravița auzat de tentativă de omor.
Anoca a primit o condamnare de un an și jumătate de închisoare cu suspendare pe un termen de încercare de doi ani. Se întâmpla asta în aprilie anul trecut. Judecătoria Oravița l-a găsit atunci vinovat de uz de armă fără drept, lovirea sau alte violenţe și refuzul de prelevare de mostre biologice. Împușcase în cap un tânăr cu un pistol cu bile! Sentința Judecătoriei Oravița a fost atacată și desființată la Curtea de Apel Timișoara, care a trimis cauza spre rejudecare. De data asta, pentru tentativă de omor! Acest lucru, spune apărătorul lui Emilian Anoca, nu-i complică situația clientului său, ba dimpotrivă.
„Faptele pretins a fi fost săvârșite de domnul Anoca Emilian sunt cercetate de Tribunalul Caraș-Severin în cadrul procedurii cercetării judecătorești derulată în dosarul penal. Până în prezent nu se poate afirma că situația s-a complicat dramatic, în condițiile în care nu există o hotărâre judecătorească pronunțată în legătură cu acuzațiile aduse. Curtea de Apel Timișoara a dispus în apel desființarea sentinței pronunțată în primă instanță de Judecătoria Oravița, care nu mai produce niciun fel de efecte juridice și reluarea cercetării judecătorești de la primul act de procedură. De asemenea, până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive de condamnare, orice persoană este prezumată a fi nevinovată, principiu care guvernează dreptul procesual penal. Prezentarea unei stări de fapt care în acest moment nu este dovedită, afirmarea unor aspecte trunchiate din dosarul penal, reprezintă o conduită de natură a crea prejudicii de imagine și a induce în eroare opinia publică. Credem în libertatea de exprimare și în dreptul la informare, însă considerăm că afirmarea vinovăției unei persoane înainte de pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive de condamnare este contrară dispozițiilor legale, comunitare și naționale”, ne-a transmis avocatul Sergiu Stănilă.
În mod categoric, la ora aceasta nu este dovedită vreo vinovăție a profesorului Anoca. Există doar Rechizitoriul în care sunt prezentate starea de fapt și acuzațiile aduse acestuia de către procurorul de caz, precum și schimbarea încadrării juridice într-o faptă mult mai gravă decât cea pentru care fusese cpndamnat în primă instanță. Următorul pas spre dovedirea vinovăției sau nevinovăției lui Emilian Anoca, în 19 septembrie, la Tribunalul Caraș-Severin.
CITEȘTE ȘI: