Sfaturi utile pentru a invata mai usor geografie

Elevii care vor sa invete cat mai bine materia din manual geografie clasa 6 ar trebui sa tina cont de sfaturile de mai jos, care ii vor ajuta cu siguranta.

Exista doua tipuri de geografie: geografia fizica si geografia umana. Geografia fizica este studiul caracteristicilor si proceselor fizice ale pamantului, inclusiv sistemele climatice si meteorologice, formatiunile de roci, oceanele si deplasarea placilor tectonice. Geografia umana, pe de alta parte, studiaza societatile umane – cum sunt formate, cum functioneaza si luptele cu care se confrunta pentru a prospera si a supravietui. Ramura geografiei pe care cei mai multi studenti o vor studia la un moment dat in cariera lor de liceu sau colegiu este geografia fizica.

Studiul geografiei fizice se invarte in jurul intrebarilor „Unde?” si “de ce?”. De obicei, elevul incepe prin a incerca sa raspunda la intrebarea “Unde?” Unde sunt situate continentele? Unde sunt oceanele? Unde sunt marile, raurile importante etc.? Pe masura ce avansezi in studiul de geografie, vei extinde aceasta ancheta pentru a include topografia, resursele naturale si, desigur, civilizatiile umane – tari, orase si alte forme de organizare.

Dupa ce ai terminat cu intrebarea unde, vei incepe sa raspunzi la intrebarea de ce?. De ce sunt continentele localizate unde se afla? Ce formeaza oceanele? Cum functioneaza tectonica placilor? De ce aleg oamenii sa traiasca in anumite zone? Se datoreaza disponibilitatii resurselor naturale, usurintei in transport, a climatului sau a altor factori?

De interes:  Avarie la Băile Herculane – Banat FM

Geografia trece adesea la studiul istoriei si economiei. Care dintre caracteristicile geografice ale pamantului (munti, rauri, resurse naturale etc.) au influentat asezarea si migratia umana? Ce evenimente istorice au determinat oamenii sa locuiasca si sa se stabileasca in anumite regiuni? Cum isi traiesc oamenii acestia viata? Ce culturi cresc in aceste regiuni? Care sunt principalele industrii care sustin aceste regiuni? Pe masura ce studiezi geografia, vei incerca sa raspunzi la aceste intrebari si multe altele. Toate acestea sunt propuse inclusiv in manual geografie clasa 6.

Mai jos vom explora sfaturi, abilitati si strategii care te vor ajuta sa studiezi si sa inveti geografia mai eficient.

Utilizeaza tehnici de memorare

Lumea noastra gazduieste 5 oceane, 7 mari, 7 continente, 179 de rauri importante, 196 de tari, peste 300 de lanturi montane, 1.720 de provincii si 4.416 orase recunoscute. Din perspectiva geografica, lumea este la fel de complexa ca si corpul uman. Din fericire, ca elev la geografie, nu ti se va cere sa memorezi fiecare aspect al lumii in care traiesti, dar va trebui sa inveti multe. Urmatoarele sunt strategii care te pot ajuta sa memorezi si sa iti amintesti sute de fapte si caracteristici geografice.

De interes:  I-a pus degetul la loc! Doctorul Singh Bhuphinder a replantat cu succes degetul amputat al unui bărbat din Buchin – BANAT

Dispozitive mnemonice

Dispozitivele mnemonice sunt o forma de asociere care permite mintii umane sa asocieze ceva nou sau necunoscut cu ceva familiar. Dispozitivele memonice sunt adesea folosite de studenti pentru a-si aminti anumite fapte si detalii. De asemenea, sunt foarte eficiente pentru memorarea listelor mari de fapte si date.

Dispozitivele mnemonice functioneaza prin corelarea informatiilor cu expresii scurte, cuvinte care rimeaza sau orice altceva – o melodie familiara, de exemplu. De fapt, muzica este unul dintre cele mai puternice dispozitive mnemonice pentru memorarea unor liste mari de informatii geografice, inclusiv orase, state si chiar tari. Vrei sa memorezi toate cele 196 de tari din lume si sa nu le uiti niciodata? Imposibil spui? Nu numai ca este posibil, ci este de fapt destul de usor prin utilizarea muzicii ca dispozitiv mnemonic. Iata deci o metoda prin care poti invata mai usor geografie clasa 6.

Urmareste si asculta videoclipul de pe Youtube Animaniacs Yakko’s World (cantecul tarilor). Scrie o lista cu toate tarile din lume in ordinea prezentata in videoclip. Acum canta lista tarilor pe melodie. Fa acest lucru de multe ori si vei invata toate tarile din lume la fel de usor pe cat poti memora versurile de la melodia preferata. Aceasta metoda chiar functioneaza si este extrem de simpla.

De interes:  13 iulie – Banat FM

Organizarea informatiilor

Organizarea este esentiala pentru amintirea informatiilor, in special a informatiilor geografice. Organizeaza informatiile pe care vrei sa le retii in categorii logice. Acest lucru te va ajuta sa iti cresti memoria si sa iti amintesti mai usor totul. Daca, de exemplu, incerci sa memorezi principalele cursuri fluviale din lume, poti lua in considerare memorarea raurilor organizate pe continente. Este usor sa iti amintesti continentele. Odata ce memorezi raurile pentru fiecare continent, vei cunoaste toate caile fluviale majore din intreaga lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.