În 2020 vom cheltui mai puțini bani pe vacanțe. Cum și-au planificat românii excursiile pentru anul acesta

Restricțiile impuse de autorități pentru limitarea răspândirii de Coronavirus au condus la o diminuare considerabilă a pachetelor de turism pe care agențiile de specialitate le-au vând în prima jumătate a anului 2020. Oamenii au preferat să rămână acasă, din dorința de a se proteja, dar și pentru că majoritatea granițelor au fost închise. Astfel, românii nu au mai cheltuit la fel de mult pe vacanțe ca în anii anteriori, iar compormanentul lor s-a schimbat considerabil. Imediat după ieșirea de urgență, când restricțiile au fost relaxate, majoritatea oamenilor s-au arătat încă sceptici în privința concediilor, optând în mare parte pentru plecările pe litoralul românesc ori către stațiunile montane din țară.

Care au fost măsurile impuse de autorități în privința turismului?

Având în vedere că noul Coronavirus se transmite pe cale aeriană, autoritățile au luat în considerare toate modurile în care s-a putut limita răspândirea virusului. În acest sens, închiderea temporară a hotelurilor, a restaurantelor și a teraselor, alături de închiderea granițelor au fost cele mai importante restricții de care românii au fost nevoiți să țină cont. Mai mult, libertatea de mișcare a populației a fost limitată, toată lumea fiind nevoită să aibă în afara casei o declarație pe propria răspundere, prin care să menționeze destinația deplasării și motivul acesteia.

De interes:  Netbet sau 888 Sport? Unde pariezi?

Efecte negative ale pandemiei asupra veniturilor românilor

Majoritatea românilor au avut de suferit în timpul stării de urgență din punct de vedere financiar. Veniturile lor au fost diminuate cu până la 70%, iar oamenii nu au mai fost preocupați de rezervarea unor vacanțe, ci pur și simplu s-au axat pe toate tipurile de cheltuieli in perioada Covid 19. Nu puțini au fost cei care s-au îndreptat inclusiv către împrumuturi nebancare pentru a putea depăși perioada neagră din prima jumătate a anului 2020. În acest sens, băncile și instituțiile financiar-nebancare le-au venit în ajutor, punându-le la dispoziție produse ce au putut fi accesate exclusiv online. Practic, unii oamenii s-au îndatorat pentru a putea avea în continuare un trai decent, lăsând orice altă grijă pentru mai târziu.

Când au început românii să plece din nou în vacanțe?

O schimbare a comportamentului de consum a putut fi observată imediat după încheierea stării de urgență. Pe măsură ce autoritățile au anunțat treptat reguli de relaxare, românii au început din nou să se gândească la vacanțe și concedii. Majoritatea au optat, însă, în vara lui 2020 pentru excursiile scurte, de câteva zile la mare ori la munte, evitând să mai plece în străinătate, așa cum o făceau în alți ani. Regulile impuse de celelalte țări europene au contribuit și ele la scăderea interesului turiștilor pentru a pleca în străinătate: românii trebuie să obțină rezultate negative pentru testele Covid-19 dacă își doresc să ajungă în alte state.

De interes:  Cum să pornești cu dreptul în lansarea propriei afaceri online?

Previziuni turistice până la finele lui 2020

Evoluția pandemiei de Coronavirus are încă previziuni sumbre. Numărul cazurilor nou-depistate crește de la o zi la alta, acesta fiind principalul motiv pentru care românii încă se feresc să-și facă planuri pe termen lung din punct de vedere al vacanțelor. Consumatorii preferă să decidă pe loc, în funcție de situația actuală despre unde și cât timp vor petrece în zilele lor libere. Cel mai probabil, destinațiile dinafara țării vor rămâne și ele sub semnul întrebării pentru o perioadă nedeterminată.

Dacă în alți ani, românii se încumetau să acceseze credite de nevoi personale sau credite rapide pentru a-și achita vacanțe de 1-2 săptămâni, anul 2020 este unul cu totul atipic. Oamenii preferă să fie mai prudenți, să nu se împrumute decât dacă este absolut necesar și să citească mai atent termenii și condițiile pe care le au de îndeplinit, atunci când accesează produse bancare ori nebancare. În linii mari, consumatorii și-au format o educație financiară datorită căreia astăzi îți pot prioritiza cheltuielile mult mai bine!

De interes:  Idei de afaceri in 2021-2022 pentru antreprenori la inceput de drum

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.