Ce inseamna Aditia Osoasa?

grefa-osoasa-dentara-1

Aditia de os este o procedura la care medicii stomatologi ajung sa recurga in ultima instanta. Aceasta procedura este specifica implantologiei si se refera la refacerea unei cantitati de os necesara pentru a se insera un implant. Exista o multime de cauze care duc la necesitatea unei astfel de interventii, insa motivul principal are de-a face cu pierderea dintilor. Atunci cand o persoana pierde un dinte din anumite motive, osul maxilar ajunge sa se resoarba si sa se remodeleze, dintele si radacina avand un rol foarte important in a mentine volumul, dar si densitatea osoasa adecvata.

In acelasi timp, in situatia in care pacientul ajunge sa piarda mai multi dinti si nu ii inlocuieste cat mai rapid, maxilarul poate incepe sa se retraga spre interior, iar santurile situate in jurul buzelor, dar si al nasului se vor adanci. Se va ajunge in acest fel la o imbatranire prematura, lucru care poate fi insa prevenit daca se opteaza pentru un implant dentar, efectuat imediat dupa pierderea dintilor. Exista mai multe tipuri de grefe (osul necesar pentru aditie). Grefa autologa se traduce prin os prelevat din propriul organism, aceasta modalitate fiind si cea mai comuna. Osul se va preleva de la nivelul ramului mandibular.

De interes:  Avertizare cod portocaliu de vreme rea: județele din vestul țării, sub atenționare

Mai exista si grefa de la un donator, grefa fiind asadar preluata de la o alta persoana. Grefa artificiala este o grefa fabricata in laborator dintr-o pulbere osoasa artificiala, o alta solutie in ceea ce priveste aditia osoasa. Grefa de origine animala este un alt tip de grefa, obtinuta prin deproteizarea, dar si prelucrarea osului animal, iar aceasta este de cele mai multe ori de origine bovina.

Aceasta procedura este realizata sub anestezie locala si este precedata in multe dintre cazuri de inserarea implantului cu 5-9 luni dupa interventie. Atunci cand deficitul osos este mic, se poate opta pentru practicarea ambelor proceduri. Imediat dupa ce procedura aceasta s-a finalizat, trebuie avute in vedere cateva lucruri. Se recomanda un regim alimentar care sa previna un eventual traumatism local la nivelul grefei, dar si o igiena orala cat se poate de riguroasa. Totodata este recomandat si tratamentul antibiotic, antialgic, precum si cel antiinflamator pentru ca sa va bucurati de un confort cat se poate de bun. Din punctul de vedere al activitatilor socio-profesionale, acestea pot fi reluate chiar din a doua zi dupa intervenie sau dupa o scurta pauza, dupa caz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.