Probabil cel mai bun telefon mobil de pe piață în acest moment, Samsung S20 Ultra este clar că nu este la îndemâna oricui. Nota 10 la design și performanțe, dar e un telefon pentru cei care își permit să dețină maximul posibil în materie de performanță și aspect. Un telefon business, mai degrabă, dar cu un design seducător.
Dacă ne uităm la componentele Samsung S20 Ultra, acest dispozitiv ar primi cu ușurință cinci stele, având doar mici defecte aproape insesizabile.
Ecranul de 6,9 inchi este remarcabil de luminos și incredibil de fluent atunci când rata de reîmprospătare este de 120 Hz. Camera selfie de 40MP decupată în ecran este mult mai discretă decât a fost pe S10. Memoria RAM, stocarea și procesorul sunt cele mai rapide pe care le poți găsi pe un smartphone, iar bateria de 5.000mAh durează toată ziua și se încarcă incredibil de rapid. Și da, camera 100X Space Zoom este mai bună decât orice alt teleobiectiv.
Samsung ne-a obișnuit că telefoanele sale „plus” sunt, în esență, versiuni mai mari ale modelelor de bază și cu camere mai bune. Pe hârtie, acest lucru este adevărat și pentru S20 Ultra, dar, în realitate, este mult mai mult decât un Galaxy S20+ de dimensiuni superioare.
Samsung S20 Ultra, cântărind 222 grame, este mai greu decât S20+ (188g) și S10 5G (198g). Este de fapt un pic mai ușor decât iPhone 11 Pro Max, care ajunge la 226 de grame. Pote că dimensiunile (diagonală de 6,9 inchi) și greutatea sună uriaș pe hârtie, mai ales că la 7 inchi deja putem vorbi de o tabletă, dar nu e chiar așa. Muchiile tăiate ale telefonului oferă un „grip” bun, fiind ușor de apucat cu toate degetele. Cu siguranță mai ușor de „manevrat” cu o mână decât iPhone 11 Pro Max.
Ce poate deveni deranjant este „umflătura” din zona camerei quad al telefonului S20. Utilizarea telefonului pe o masă poate fi dificilă, mai ales când atingi partea stângă de sus a ecranului.
În ceea ce privește calitatea imaginii, nu poți găsi o problemă. Este impresionant de clară la 1440p și este foarte plăcută la rezoluția implicită de 1080p. Culorile sunt vii, fără a fi prea saturate, albul este natural, negrul este impresionant de adânc, iar întreaga paletă este bogată și robustă.
Când ajungem la procesoare, însă, vestea proastă este că Europa primește în continuare variantele de S20 cu Exynos. Exynos 990 de această dată, realizat pe o tehnlogie de 7 nm, placă grafică Mali-G77 MP11, 12 GB RAM și 128 GB spațiu de stocare sau 16 GB RAM și până la 512 GB memorie internă.
Telefonul este însă foarte rapid, iar asta se datorează mai multor factori, de la procesor la memoria RAM și de la memoria internă de tip UFS 3.0 până la rata de refresh de 120 Hz a ecranului.
Așadar, chiar și SSD-ul s-a îmbunătățit. Nu este vorba doar de capacitatea de 128 GB (minim), ci și de viteză: Samsung folosește stocarea UFS 3.0 pe toate modelele S20, care este un salt mare față de ceea ce găseai pe S10.
Așadar, toate la un loc, procesorul, memoria RAM și spațiul de stocare te fac să ai parte de un monstru de telefon care este mai rapid decât majoritatea Chromebook-urilor și poate chiar să depășească o serie de PC-uri. Este atât de puternic că probabil Samsung ar putea să ia o pauză de la producție în următoarele două generații și ar ține totuși pasul cu concurenții săi.
Cum spuneam, însă, prețul îl face să iasă din zona de „interes” și posibilități a marei mase a utilizatorilor. Nu că nu și-ar dori oricine un astfel de telefon, dar nu este unul accesibil. Dorința Samsung de a face un dispozitiv suprem a dus la un „show off” de zile mari, în toate aspectele acestui smartphone. Din fericire, chiar și pentru cei care nu-și permit un Samsung S20 Ultra, coreenii au o gamă atât de variată de telefoane, pe toate buzunarele și pentru toate preferințele, încât este imposibil să nu găsești unul pe gustul tău.