Cancerul de col uterin este a șaptea cea mai frecventă formă de cancer în rândul femeilor din Europa reprezentând 3,8% din totalul cazurilor de cancer. Deși în ultimii ani incidența se află în scădere datorită campaniilor de sănătate și creșterii screeningului prin efectuarea testului Papanicolau, cancerul de col uterin rămâne în continuare o problemă importantă de sănătate publică [1].

Diagnosticarea cancerului de col uterin aduce cu sine o avalanșă de întrebări, iar una dintre acestea se referă la posibilitatea de a menține buna funcționare a fertilității. Haideți să vedem cum influențează cancerul de col uterin fertilitatea și ce opțiuni există pentru a putea concepe un copil.

Tratamentul cancerului de col uterin

Foarte multe paciente diagnosticate cu cancer de col uterin se află la vârsta fertilă, iar conservarea fertilității reprezintă un aspect important ce trebuie luat în calcul atunci când se decide abordarea terapeutică. Opțiunile terapeutice care conservă fertilitatea pot fi luate în calcul la pacientele aflate în stadii incipiente (de la IA1 până la IB1) și depind de factori precum dimensiunea tumorii, tipul de celule tumorale, gradul de invazie a spațiului limfovascular și prezența metastazelor la nivelul ganglionilor limfatici.

Variantele de tratament pentru cancerul de col uterin incipient includ conizația, histerectomia (îndepărtarea uterului) și chimio-radioterapia. În cazul ultimelor două opțiuni, obținerea unei sarcini ulterioare pe cale naturală nu este posibilă.

Abordările terapeutice care mențin fertilitatea pacientei constau în:

  • Conizația cervicală – presupune îndepărtarea chirurgicală a unei părți în formă de con de la nivelul colului uterin și poate fi aplicată până în stadiul IA2.
  • Trahelectomia simplă – este mai extensivă decât conizarea și constă în îndepărtarea unui fragment mai mare de la nivelul colului uterin. Poate fi aplicată inclusiv în stadiul IB1 în cazul leziunilor mai mici de 2 cm.
  • Trahelectomia radicală – îndepărtarea parțială sau completă a colului uterin și a țesutului conjunctiv din apropierea colului și a uterului. De asemenea, se îndepărtează toți ganglionii limfatici de la nivelul pelvisului pentru a exclude posibilitatea de răspândire a cancerului.

Sarcina după conizație sau trahelectomie

Majoritatea femeilor sunt sfătuite să aștepte 6-12 luni după conizație sau trahelectomie înainte de a încerca să rămână însărcinate, perioada de așteptare fiind necesară pentru a permite vindecarea completă a zonei de excizie. În urma conizației și a trahelectomiei, colul și partea inferioară a uterului pot deveni mai înguste sau pot rămâne cu cicatrici care să împiedice intrarea spermei în uter.

În general, aceste impedimente pot fi depășite prin efectuarea unor dilatații la nivelul colului sau chiar prin apelarea la inseminarea intrauterină, procedură ce presupune introducerea unui cateter de mici dimensiuni care să livreze sperma direct în uter.

Sarcina după histerectomie sau radioterapie

În general, nu este posibilă conceperea unui copil după efectuarea unor tratamente agresive precum histerectomia sau radioterapia. Cu toate acestea, în ultimii ani s-au făcut progrese considerabile în ceea ce privește tehnologiile de reproducere asistată.

Una dintre opțiunile disponibile constă în crioprezervarea embrionului. Pacienta primește medicamente care stimulează fertilitatea și este supusă unei intervenții chirurgicale în cadrul căreia se recoltează oocitele. Acestea sunt combinate cu spermatozoizii partenerului pentru a crea embrionul care va fi înghețat și folosit ulterior.

De asemenea, se poate recurge și la crioprezervarea oocitelor ce presupune înghețarea oocitelor înainte de a fi fertilizate de către spermatozoizi.

Având în vedere că uterul este fie îndepărtat prin histerectomie, fie afectat de radioterapie, ambele variante de crioprezervare necesită prezența unei mame surogat [2].

În concluzie, fertilitatea reprezintă un aspect important ce trebuie luat în calcul și discutat în detaliu înaintea alegerii abordării terapeutice în cancerul de col uterin.

Surse informative

  1. Cervical Cancer. 29 Sept. 2020, www.euro.who.int/en/health-topics/noncommunicable-diseases/cancer/news/news/2012/2/early-detection-of-common-cancers/cervical-cancer.
  2. Plante, Marie. Patient Education: Fertility Preservation in Women with Early-Stage Cervical Cancer (Beyond the Basics). 13 June 2019, www.uptodate.com/contents/fertility-preservation-in-women-with-early-stage-cervical-cancer-beyond-the-basics.
De interes:  Prima întâlnire la cabinet cu un psiholog, o sperietoare?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.