Soarele reprezintă o sursă naturală de energie inepuizabilă. Razele solare care pătrund în atmosferă pot fi captate prin două tipuri de tehnologii: panouri termice şi panouri fotovoltaice. Iată cum funcţionează fiecare şi care sunt diferenţele dintre ele!
Panouri termice
Utilitatea fiecărui sistem este definită chiar din denumire. Principalul scop al panourilor termice este de a capta energia naturală a soarelui pentru a încălzi un lichid. Acesta poate fi apă menajeră sau antigel, în funcţie de utilizare. Apa încălzită prin panouri termice este utilă pentru spălat, pentru piscină sau pentru încălzirea locuinţei.
Cum funcţionează?
Deşi se numesc simplu „panouri”, sistemele sunt mult mai complexe. Panourile în sine pot fi plane sau cu tuburi. Cele plane alcătuiesc o placă de absorbţie conectată la ţevi prin care circulă lichid termic şi pot fi utilizate de-a lungul întregului an. Panourile cu tuburi vidate au pereţi dubli şi trebuie golite în fiecare sezon rece pentru a preveni îngheţul.
Deasupra panourilor se află un boiler solar care acumulează agent termic şi îl transmite către consumatori. De încălzirea apei se ocupă serpentinele care parcurg întregul traseu interior al boilerului.
Panourile solare utilizate pentru încălzire au în componenţă pompe de recirculare, robineţi şi manometru de presiune. Cu cât sunt mai performante sistemele, cu atât au mai multe instrumente de siguranţă şi mijloace de control inteligente.
Panouri fotovoltaice
Asemenea celor termice, şi panourile fotovoltaice captează energie naturală provenită din razele soarelui. Diferenţa esenţială constă în faptul că utilizează energia solară pentru a produce electricitate prin eliberarea de electroni în urma contactului fotonilor cu suprafaţa fotovoltaică.
Cum funcţionează?
Spre deosebire de panourile termice, panourile fotovoltaice sunt o tehnologie mult mai recentă. Acestea pot fi monocristaline, policristaline sau amorfe.
Principalele componente ale unui panou fotovoltaic sunt celulele solare. Energia captată de celule este distribuită de semiconductori printr-o priză dacă se conectează direct la reţeaua electrică sau printr-un cablu ce alimentează un acumulator.
Pentru a rezista la intemperii, panoul solar propriu-zis trebuie fixat într-o ramă metalică. Din punct de vedere al dispunerii pe acoperiş, panourile fotovoltaice ocupă mult mai mult spaţiu pentru a fi eficiente.
Există însă şi panouri de mici dimensiuni, utilizate pentru a alimenta un singur consumator, cum ar fi lămpile exterioare sau sistemele de supraveghere.
Sistemul de panouri fotovoltaice poate fi folosit pentru uz propriu (iluminat, încălzire electrică, apă caldă menajeră de la boiler electric) sau pentru a alimenta reţeaua naţională de energie, devenind prosumator.
Avantajul compatibilității
Partea cea mai bună când vine vorba de panouri solare este că sunt compatibile. Aşadar, nu trebuie să alegi una dintre cele două soluţii, ci le poţi implementa pe ambele pe acoperişul clădirii tale.
Dacă doreşti să devii independent energetic şi să diminuezi la maximum costurile de întreţinere ale casei, poţi folosi panourile fotovoltaice pentru producerea de electricitate şi panouri termice pentru încălzirea apei menajere. Tipul de tehnologie utilizată depinde de zona în care locuieşti, de amploarea proiectului şi de numărul de consumatori din casă. Important este că pentru orice tip de clădire există atât soluţii termice, cât şi fotovoltaice adecvate. Majoritatea firmelor oferă şi servicii de consultanţă la faţa locului înainte de a configura sistemul potrivit nevoilor tale.
Panourile fotovoltaice şi panourile termice pot fi confundate uşor din cauza amplasamentului comun pe acoperişul clădirilor. O altă asemănare este faptul că ambele utilizează energia naturală a soarelui. Cu toate acestea, diferenţele dintre cele două sisteme sunt esenţiale. Scopurile acestora sunt total diferite: panourile termice produc căldură, în timp ce panourile fotovoltaice produc electricitate. Dacă acoperişul permite expunerea mai multor panouri alăturate, poţi îmbina ambele tehnologii pentru confortul locuinţei tale.