Ideea infiintarii unei afaceri profitabile tine strict de dorinta antreprenorului de a se afirma pe piata de profil si de a excela in domeniul sau de activitate.
Deschiderea unei afaceri poate capata mai multe forme. Astfel:
- poti alege sa infiintezi un PFA atunci cand nu doresti sa colaborezi cu un contabil si cand activitatea ta se preteaza unei astfel de forme juridice.
- atunci cand activitatea economica este mult mai complexa si necesita colaborarea cu un expert contabil, este evident ca optiunea ta va incllina catre infiintarea unui SRL.
- atunci cand la activitate participa mai multi asociati este evident ca singura modalitate este de a infiinta o societate pe actiuni (SA).
Iata care sunt principalele reguli de infiintare a unei firme:
Codul CAEN PFA, reguli de baza
Inainte de a infiinta un PFA trebuie sa cunosti obiectul de activitate pe care il poate avea o persoana fizica autorizata. Aceasta din urma trebuie sa se asigure ca indeplineste toate conditiile cu privire la numarul maxim de coduri CAEN permise, eligibilitatea acestora, cat si posibilitatea de a demonstra pregatirea sau experienta profesionala in domeniile vizate.
Un PFA nu poate avea mai mult de 5 coduri CAEN in obiectul sau de activitate. Daca pentru desfasurarea activitatii ai nevoie de mai mult de 5 coduri CAEN, atuni singura optiune luata in calcul consta in infiintarea unei Intreprinderi Individuale (care iti permita pana la 10 coduri CAEN) sau a unui SRL care poate avea un numar nellimitat de coduri CAEN!
Un PFA poate desfasura orice activitatea economica prevazuta in nomenclatorul CAEN, cu exceptia anumitor activitati care se pot regasi doar in obiectul de activitate al firmelor cu personalitate juridica (cum sunt SRL-urile).
Urmatoarele activitati comerciale sunt interzise Persoanelor Fizice Autorizate:
- transporturi interurbane de calatori, pe calea ferata
- fabricarea pesticidelor si altor produse agrochimice
- comert cu ridicata produse chimice
- scoli de conducere, auto sau moto, cu exceptia cazurilor detinerii unui atestat de instructor auto
- activitati de protectie si garda
- activitati anexe transporturilor
- activitati evaluare risc de asigurare/pagube
- activitati ale agentilor si brokerilor de asigurari
- fabricarea explozivelor
Pentru fiecare cod CAEN inclus in obiectul de activitate al unui PFA, titularul trebuie sa faca dovada pregatirii profesionale in domeniul respectiv. Dovada pregatirii profesionale se poate face cu ajutorul diplomelor de studiu (liceu, facultate) sau cu ajutorul unor certificate de absolvire a unor cursuri acreditate de catre MINISTERUL MUNCII sau EDUCATIEI.
Dovada experientei profesionale se face prin intermediul unei copii de pe cartea de munca, din care sa rezulte ca ai activat ca angajat in domeniul respectiv, fie cu ajutorul unei adeverinte de la un fost/actual angajator, din care sa rezulte ca ai lucrat in acel domeniu.
Este important asadar sa te informezi cu privire la toate aspectele pe care trebuie sa le ai in vedere atunci cand stabilesti codurile CAEN pentru PFA-ul tau, astfel incat sa nu intampini probleme la infiintare.
Regului de infiintare SRL
O idee de afacere poate fi transpusa in realitate si dezvoltata atunci cand alegi sa infiintezi un SRL. Infiintarea unui SRL presupune parcurgerea unor pasi preliminari, cum ar fi:
- stabilirea numelui firmei
- fixarea sediului social
- stabilirea asociatilor si administratorilor companiei
- selectarea unui obiect de activitate principal si a unor obiecte de activitate secundare, din cadrul listei de coduri CAEN.
Un SRL poate avea doar un singur obiect principal de activitate, care desemneaza de regula, activitatea de baza a firmei tale sau cel din care societatea genereaza cele mai mari venituri.
Codul CAEN principal al firmei va fi inscris obligatoriu si pe CERTIFICATUL DE INMATRICULARE emis de catre Oficiul Registrului Comertului.
Comparativ cu un PFA unde numarul de coduri CAEN este limitat la 5, in cazul unui SRL nu exista un numar limta de coduri.
Aceste coduri CAEN trebuie autorizatel Autorizarea lor poate fi realizata fie ulterior, fie la infiintare, pe masura dezvoltarii activitatii companiei.
Inainte de a merge la ONRC, nu uita sa inserezi toate aceste coduri CAEN compatibile cu domeniul principal/secundar, in actul constitutiv al firmei.
In concluzie, infiintarea unei societati comerciale sau PFA este acum mul mai usoara, odata ce cunosti toate aceste reguli mai sus enuntate.