Era in jurul anului 1284 cand a fost inventata prima pereche de ochelari pentru vedere. Ajutandu-ne sa avem o vedere mai buna si ideali pentru diferite probleme oftalmologice, ochelarii sunt, in ziua de azi, ceva foarte normal, fara de care unii dintre noi nu am mai putea sa ne indeplinim sarcinile zilnice.

Exista diferite tipuri de ochelari care ajuta in diferite probleme de vedere. Medicii oftalmologi sunt cei specializati in diagnosticarea si tratarea afectiunilor oculare, ei fiind totodata si cei care recomanda pacintilor tipul de ochelari de care au nevoie pentru a avea o vedere mai buna.

Oricine are probleme de vedere trebuie sa mearga la un control oftalmologic. Daca se stabileste ca ai o problema de aceasta natura, cum ar fi miopie (imposibilitatea de a vedea clar la distanta) sau hipermetropie (imposibilitatea de a vedea clar foarte aproape), o optiune viabila care sa ajute la imbunatatirea vederii este utilizarea de lentile ochelari Iasi specifice problemei de care suferi.

Pentru anumite probleme de vedere, exista si alte optiuni pe langa ochelarii de vedere. De exemplu, unele persoane pot avea mai multe avantaje daca se supun chirurgiei LASIK sau daca poarta lentile de contact.

De interes:  Criza României, o criză sistemică | Express de Banat

Odata ce pacientul si medicul decid ca ochelarii sunt cea mai buna optiune, exista cativa factori de luat in seama pentru a alege ochelarii potriviti.

Inainte insa de a vorbi despre tipurile de ochelari de vedere disponibili pe piata in ziua de azi, haide sa trecem in revista o scurta istorie a ochelarilor.

Istoria ochelarilor de vedere

Primii ochelari de vedere pe care oamenii i-au purtat au fost inventati in Italia in jurul anului 1284. Erau, practic, doua mici lupe. Ramele lor erau confectionate din metal, os sau piele. Acesti ochelari, insa, erau utili doar pentru cei care sufereau de prezbitism si hipermetropie (hiperopie). Ochelarii pentru miopie s-au creat abia la inceputul anilor 1400.

Principiul lentilelor convexe si concave a luat nastere in secolul al XVII-lea. In 1825, Sir George Airy a inventat lentilele pentru astigmatism cunoscute sub numele de lentile cilindrice. In 1784, Benjamin Franklin a inventat lentilele bifocale.

Cum functioneaza ochelarii de vedere?

Ochelarii de vedere au rolul de a imbunatati anumite probleme de vedere, denumite erori de refractie. Sunt utilizati, in primul rand, pentru miopie si hipermetropie. Cu toate acestea, exista si lentile care corecteaza astigmatismul (cele cilindrice).

De interes:  Suplimentele nutritive- produse din inima naturii

Lentilele ochelarilor diminueaza sau maresc puterea de focalizare ale lentilei si corneei ochilor. Lentilele convexe sunt prescrise pentru corectia hipermetropiei. Acestea schimba fasciculul paralel, dupa trecerea printr-un sistem optic pentru convergenta lui.

Lentilele concave sunt prescrise pentru corectia miopiei. Acestea raspandesc razele de lumina care cad pe suprafata lor.

Lentilele convexe sunt cu plus, iar lentilele concave sunt cu minus. Cand cumperi ochelari, reteta va avea mentionat (+) sau (-) pentru a indica daca lentilele sunt pentru vederea la apropiere sau pentru vederea la distanta.

Forma si puterea optica a lentilei joaca un rol important in imbunatatirea vederii. Puterea optica arata cat de mult de indoaie lumina si se masoara in dioptrii. Forma lentilei este fie sferica, fie compusa, fie cilindrica.

Tipuri de lentile de ochelari:

Exista diferite tipuri de lentile pentru ochelari. Pacientii ar trebui sa-si aleaga lentilele luand in calcul tipul de probleme de vedere pe care il au si apoi preferintele personale. Cele trei tipuri principale de lentile sunt urmatoarele:

De interes:  De ce sa alegi bratarile gravate cu fotografie

– cu indice mare de refractie. Aceste lentile au un material mai subtire pentru a corecta vederea. Datorita acestui fapt, ochelarii sunt mai usori si, prin urmare, mai confortabili. De asemenea, sunt considerati mai estetici.

– progresive. Aceste lentile functioneaza pentru doua sau mai multe probleme de vedere. In aceasta categorie intra lentilele bifocale si trifocale. Ofera o vedere buna atat pentru distanta, cat si pentru aproape.

– de tranzitie. Denumite si lentile fotocromatice sau heliomate, acestea isi schimba culoarea in functie de lumina. Blocheaza razele ultraviolete si actioneaza ca ochelari de soare afara. Noaptea si in mediile interioare, insa, sunt clare. Sunt ideale pentru cei care au erori de refractie, insa nu doresc sa isi schimbe mereu perechile de ochelari atunci cand ies afara sub lumina puternica a soarelui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.