Cele mai intalnite tipuri de afectiuni psihice

Psihiatria este o ramura a medicinei care se ocupa de diagnosticarea si tratarea bolilor psihice, dar si de reintegrarea pacientului cu maladii mintale in societate si de redarea unei bune calitati a vietii.

De origine greceasca, cuvantul “psihiatrie” inseamna vindecarea sufletului (psyche = suflet si iatrein = vindecare).

Tulburarile psihiatrice sunt boli mentale diagnosticate de un profesionist in sanatatea mintala si afecteaza fie gandirea, fie starea de spirit sau comportamentul, crescand serios riscul de dizabilitate, durere, moarte sau pierderea libertatii.

Simptomele afectiunilor psihice trebuie sa fie mai grave decat raspunsul scontat la un eveniment suparator, cum ar fi durerea normala dupa pierderea unei persoane dragi.

Exemple de afectiuni psihiatrice:

Exista un numar mare de tulburari psihiatrice care au fost identificate pana in prezent. Printre cele mai des intalnite afectiuni tratate in centrele de psihiatrie Bucuresti se numara urmatoarele:

– depresia;

– tulburarile de anxietate;

– tulburarile de personalitate;

– schizofrenia;

– tulburarile de alimentatie;

– comportamentele dependente.

Simptomele bolilor psihice:

– gandire confuza;

– tristete profunda, continua si lipsa poftei de viata;

– capacitate redusa de concentrare;

– incapacitatea de a gestiona stresul survenit in cadrul problemelor de zi cu zi;

De interes:  Atenție de unde luați biletele de călătorie! Poliția a prins vânzători cu 5.000 de tichete false

– retragere din activitatile ce inainte ofereau placere si indepartarea de persoanele apropiate;

– probleme de intelegere a situatiilor si a altor persoane;

– oboseala extrema, energie scazuta sau probleme cu somnul;

– schimbari bruste de stari de spirit, de la valori maxime la minime;

– sentimente puternice de teama, ingrijorare sau vinovatie;

– detasarea de realitate, paranoia sau halucinatiile;

– modificari anormale in obiceiurile alimentare;

– abuzul de droguri sau alcool;

– furie excesiva, ostilitate si / sau violenta;

– gandire suicidala.

Tulburarile psihice pot provoca, de asemenea, simptome fizice, cum ar fi dureri de cap, dureri de spate, dureri de stomac sau ameteli. Daca esti evaluat pentru o afectiune psihiatrica, spune-i medicului tau despre orice simptome fizice pe care le ai, inclusiv durerile inexplicabile.

In randurile de mai jos vei gasi cateva informatii despre principalele tipuri (adesea numite clase sau categorii) de afectiuni psihice.

Tulburari de neurodezvoltare. Foarte multe dintre afectiunile psihiatrice din acest grup incep de obicei la inceputul copilariei sau in copilarie, de regula inainte ca un copil sa inceapa scoala. Exemplele includ tulburarile de deficit de atentie / hiperactivitate (ADHD), autismul si tulburarile legate de invatare.

Afectiuni bipolare si conexe. In acest grup sunt incluse afectiunile in care episoadele de manie alterneaza cu episoadele de depresie.

Spectrul schizofreniei si alte tulburari psihotice. Tulburarile psihotice determina detasarea de realitate. Persoanele cu aceste afectiuni prezinta iluzii, halucinatii, gandire haotica si vorbire necontrolata. Schizofenia este probabil cea mai cunoscuta dintre aceste boli, desi detasarea de realitate poate afecta uneori persoanele cu alte afectiuni psihiatrice.

Spectrul depresiei. In acest grup intra afectiunile caracterizate prin sentimente de tristete extrema si lipsa poftei de viata, precum si un interes redus pentru activitatile placute anterior. Exemplele includ tulburarea depresiva majora si tulburarea disforica premenstruala, care este mai severa decat sindromul premenstrual cunoscut ca PMS. PMS nu este clasificat ca o afectiune psihica.

Spectrul anxietatii. Pacientii cu anxietate se concentreaza pe lucruri rele sau periculoase care s-ar putea intampla, ingrijorandu-se si temandu-se excesiv de ele. In acest spectru intra tulburarea de anxietate generalizata, tulburarea de panica si fobiile (temerile extreme sau irationale de lucruri specifice, cum ar fi inaltimile).

Afectiunile obsesiv-compulsive. Pacientii cu astfel de afectiuni experimenteaza indemnuri, ganduri sau imagini (obsesii) repetate si nedorite si se simt condusi sa intreprinda actiuni repetate ca raspuns la ele (compulsii). Exemple sunt tulburarea obsesiv-compulsiva (TOC), tulburarea de prindere si tragere a parului (tricotilomania).

Tulburarile de hranire si alimentatie. Aceste afectiuni sunt legate de alimentatie si includ anorexia nervoasa, bulimia nervoasa si tulburarea de alimentatie.

Tulburari legate de traume si de stres. Sunt afectiuni psihice care se dezvolta in timpul sau dupa incetarea unor evenimente de viata stresante sau traumatice. Exemplele includ tulburarea de stres posttraumatica si tulburarea de stres acuta.

De interes:  Smart Balon – specializati in decorarea petrecerii de majorat cu buchete din baloane cu heliu

Tulburarile disociative. Sunt tulburari in care sentimentul de sine al unei persoane este perturbat, cum ar fi tulburarea de identitate disociativa si amnezia disociativa.

Tulburarile de somn. Sunt afectiuni severe de somn, cum ar fi tulburarile de insomnie, tulburarea de cosmar, apneea de somn si sindromul picioarelor nelinistite.

Disfunctiile sexuale. Aceste tulburari includ diagnostice precum ejacularea precoce, tulburarea erectila si tulburarea orgasmica feminina.

Tulburarile neurocognitive. Acestea afecteaza capacitatea oamenilor de a gandi si de a rationa. Tulburarile din acest grup includ delirul, tulburarile de gandire si de rationament cauzate de leziuni cerebrale traumatice sau de boala Alzheimer.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.