Sportul ar trebui să fie o parte integrantă esențială în viața fiecărei persoane. Fie că este practicat în săli de fitness sau în spații libere special amenajate, orice formă de mișcare activă este benefică pentru sănătate. De exemplu, baschetul este un sport apreciat în întreaga lume, nu doar pentru beneficiile pe care le presupune, ci și datorită faptului că este accesibil și amuzant. 

Nu trebuie să îl practici într-o manieră profesionistă. Este îndeajuns să te bucuri de timpul petrecut pe teren alături de prieteni și familie. Iată care sunt etapele construirii unui teren de baschet chiar în interiorul curții tale sau într-un loc special amenajat:

1. Stabilește dimensiunile

Dimensiunile unui teren de baschet profesional sunt în general de 15 m x 28 m. În funcție de suprafața disponibilă din propria curte, poți decide care să fie suprafața acestuia. 

Înainte a stabili măsurătorile și de a turna placa de beton, asigură-te că suprafața aleasă este una plană. Mai mult, inspectează atent zona pentru a te asigura că nu există instalații sanitare subterane, rădăcini de copac sau alte elemente de acest gen. În timp, acestea pot cauza daune plăcii de beton turnate, fapt ce compromite bunăstarea terenului de baschet.

2. Toarnă baza terenului

După ce te-ai asigurat că dimensiunile sunt corecte și suprafața este plană, următoarea etapă este să construiești terenul de baschet. Pentru acest lucru, este nevoie să stabilești din ce material dorești să fie construit: beton sau asfalt. 

În mod uzual, betonul este considerat ideal pentru terenurile de baschet deoarece acționează precum o structură permanentă care are nevoie de întreținere minimă. Asfaltul este o altă opțiune viabilă, însă datorită compoziției sale, acesta absoarbe mai multă căldură vara și este mai greu de întreținut.

3. Instalează echipamentul necesar

Considerând că terenul de baschet pe care vrei să-l construiești nu este unul profesional, ci unul de care să te folosești în confortul propriei curți, următoarea etapă este să instalezi coșurile de joc și anexele sale: inelele, plasele, panourile (cum ar fi panourile de baschet de la Romnets) și suporturile acestora. 

Calitatea echipamentului de joc este esențială, întrucât schimbarea sa periodică nu doar că este costisitoare, ci necesită și mult timp. 

4. Trasează liniile distinctive

Dacă suprafața prefabricată folosită pentru teren nu dispune deja de marcajele specifice acestui joc, poți utiliza un șablon pentru a le desena. 

În cazul în care terenul este format dintr-un material precum asfaltul sau betonul, va trebui să te asiguri că folosești o vopsea specială pentru exterior, rezistentă și greu de îndepărtat. În caz contrar, pot apărea rapid semne de deteriorare și uzură. 

5. Lasă vopseaua să se usuce

Pentru ca vopseaua să se întărească și să fie absorbită corespunzător are nevoie de un timp de uscare de cel puțin o zi. Dacă terenul este amenajat într-o zonă umbrită sau într-un sezon mai rece, s-ar putea ca perioada să fie una puțin mai lungă. În orice caz, terenul tău de baschet este aproape gata!

Aceștia sunt pașii esențiali pe care trebuie să îi urmezi pentru a-ți construi un teren de baschet în propria curte. Bineînțeles, în cazul amenajării unui teren de baschet profesional, destinat competițiilor sportive, protocolul este puțin mai complicat și presupune implicarea adecvată a unui personal pregătit tehnic în acest domeniu. 

De interes:  Ripensia s-a întors cu un punct care nu e deloc de neglijat după remiza albă din Regie, cu Rapid București!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.