Medicul Virgil Musta pledează pentru revenirea copiilor în şcoli. Ce măsuri ar trebui luate pentru o educaţie în siguranţă?

Şcoala în vremea pandemiei este o serioasă provocare pentru autorităţi, spune medicul timişorean Virgil Musta. Specialistul care a vindecat peste 700 de persoane infectate cu COVID-19 este de părere că elevii ar trebui să meargă din septembrie la şcoală, dar propune în acelaşi timp un set de măsuri pentru minimizarea riscului de răspândire a coronavirusului. Una dintre măsuri este triajul epidemiologic făcut zilnic de părinți. O altă măsură se referă la organizarea de cursuri online pentru elevii care au alte probleme de sănătate.

”Concret, eu consider că este bine ca elevii să revină la şcoală (evident cu condiţia să nu avem o explozie a pandemiei până atunci sau ulterior), dar, pentru că va fi foarte dificil să ţinem sub control contaminarea, va trebui să ne concentrăm pe prevenirea formelor grave de boală, atât la copii, cât şi la familiile acestora.

– Părinţii trebuie să aibă un rol esential în triajul epidemiologic zilnic. Ei sunt cei care ar trebui să cunoască eventualele manifestări ale copilului şi să decidă netrimiterea acestuia la şcoală. Bineînţeles că e nevoie de un ghid clar de instrucţiuni transmis tuturor părinţilor în acest sens (plus consultarea medicului de familie), pentru că este esenţial ca, în primul rând, copiii care au deja simptome posibile de covid-19 să nu ajungă la şcoală, cât nici cei despre care părinţii ştiu că au intrat în contact cu persoane dovedite pozitiv covid-19.

De interes:  Șefa DSP Timiș, mazilită după scandalul cu Maternitatea Odobescu

– Copiii care sunt mai vulnerabili şi mai predispuşi la a face eventuale forme grave, mă refer aici la copiii care au deja alte probleme de sănătate precum malformaţii congenitale, diabet zaharat, obezitate etc ar trebui să facă cursuri online.

– Aceleaşi măsuri pentru cursuri online ar trebui luate şi în cazul copiilor care au contact direct în familie cu persoane adulte vulnerabile, cărora le-ar putea transmite virusul, iar aceştia ar putea dezvolta forme grave (bătrâni, diabetici, cardiaci etc). Sau dacă îi trimit la şcoală, să reducă acasă contactul copiilor cu aceste categorii de persoane.

– Urmărirea de către părinţi a respectării măsurilor de protejare a copiilor şi când nu sunt la şcoală (evitarea locurilor aglomerate, purtarea măştilor şi igiena permanentă a mâinilor) pentru a nu se contamina în comunitate”, propune, între altele, medicul infecţionist Virgil Musta.

Potrivit unui studiu adus în discuţie de Virgil Musta, după analizarea a 70.000 cazuri de persoane infectate cu SARS CoV-2, s-a observat că doar 1,3% dintre acestea au fost copii, iar dintre ei, doar 30% au necesitat internare (0,4%,din totalul cazurilor), majoritatea fiind forme asimptomatice şi uşoare. Dintre copiii pozitivi, doar 1,7% au necesitat internare în secţia de ATI. Conform studiilor, numărul copiilor depistaţi pozitiv cu SARS CoV-2 a fost mult mai mic comparativ cu cel al adulţilor, foarte puţini dintre ei făcând forme mai grave, în special cei care aveau deja alte probleme de sănătate precum malformaţii congenitale, diabet zaharat, obezitate etc. Marea majoritate a formelor la copii sunt asimptomatice sau minim simptomatice, ceea ce face foarte dificilă depistarea copiilor pozitivi.

De interes:  Cod portocaliu de furtună în localităţi din judeţele Timiş şi Arad

foto: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.