Așa cum era de așteptat, prețurile la gazele naturale sunt într-o continuă creștere în România. Iar acest fapt, combinat și cu sporirea tarifelor la energie electrică, fac ca modificările facturilor să fie extrem împovărătoare. ‍

Este de remarcat și faptul că factura de gaze include nu numai prețul efectiv plătit la gazele consumate, ci și tariful de distribuție, abonamentul, taxele de rețea etc. Chiar și dacă folosim foarte puțin gaz în gospodărie, costurile suplimentare devin și mai vizibile. Astfel, costul per m3 de gaz capătă, surprinzător, o importanță mai mică în structura prețului final de plătit lunar.

Cum poți reduce cantitatea de gaze pentru încălzirea locuinței sau a apei menajere?

Încălzirea unei case cu gaze naturale a fost o soluție relativ ieftină până de curând. Acum lucrurile s-au schimbat și trebuie luate măsuri eficiente de economisire.

În primul rând, pentru ca încălzirea să fie mai accesibilă din perspectiva costurilor, este necesar să îți izolezi bine locuința și să optezi pentru ferestre etanșe. Mulți oameni nu știu că astfel se pot reduce costurile de încălzire aproape la jumătate! 

Un alt element important pentru a face economii este centrala pe gaz, care ar trebui sa aibă un randament cât mai ridicat. Eficiența unui dispozitiv modern este estimată la minim 95%. 

De asemenea, alegerea temperaturilor și a orelor potrivite în care va funcționa centrala vor influența eficiența acesteia. În acest sens, o temperatura prea ridicată, mai ales noaptea sau când nu suntem acasă, va crește nejustificat facturile lunare la gazele consumate pentru încălzire. 

Dacă locuința ta este izolată adecvat și centrala termică este modernă, costurile încălzirii cu gaze naturale vor fi relativ mai mici. Totuși, este esențială găsirea unui furnizor care să solicite un preț m3 gaz suportabil. 

În caz contrar, o centrală depășită și/sau o locuință neizolată vor determina facturi mai costisitoare.

De interes:  Victor Ponta, un sprijin din umbră pentru comunitatea din Moldova Nouă

De ce se măsoară consumul de gaz  și în kWh?

De-a lungul anilor, factura de gaze utiliza ca unitate de măsură metrul cub. Cu toate acestea, de câțiva ani, conform legii, companiile au folosit și kilowatul/oră (kWh).

De ce a a avut loc această schimbare? Un metru cub este o unitate de volum și nu ia în considerare, de exemplu, tipul sau caracteristicile gazului. Pe de altă parte, un kilowatt-oră ne spune câtă energie am folosit de fapt. Acest lucru facilitează compararea ofertelor diferiților furnizori de gaze naturale.

De ce gazul natural este tot mai scump?

Gazul devine din ce în ce mai scump nu numai în România, ci în toată Europa. Există mai multe motive pentru care au avut loc aceste creșteri de preț. 

Marea problemă constă în faptul că, pe continentul nostru, cererea de gaze naturale crește foarte rapid. Cantități mari de materie primă au fost livrate până acum în Europa de către compania rusă Gazprom. 

Din cauza situației actuale de război, livrările de gaze din Rusia se află acum sub un mare semn de întrebare. Accesul la gaze în acea regiune este din ce în ce mai dificil, în timp ce costurile de extracție și distribuție din alte locuri ale lumii devin și ele mai mari. 

În plus, cererea de gaz este în creștere nu numai în Europa, ci și în Asia. În consecință, aprovizionarea cu materii prime rămâne critică, iar țările concurează deja pentru cantitățile furnizate. În această bătălie dură, nu s-a găsit încă o soluție viabilă, chiar dacă România dispune de resurse, pe care însă din diferite motive nu le poate exploata.

De interes:  Cum sa implementezi servicii de relatii cu clientii cu chat online?

Intră pe www.cezinfo.ro pentru a vedea ofertele propuse în caz că intenționezi să-ți schimbi furnizorul de gaze naturale în 2022.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.