Loredana Groza Boncea (n. 10 iunie 1970, Onești, județul Bacău) este o cântăreață de muzică ușoară din România, actriță, compozitoare, prezentatoare TV, autor, dansator, antrenoare în show-ul muzical Vocea României, precum și imaginea unor produse cosmetice.
A inceput sa cante de la varsta de 3 ani si canta pe tot parcursul scolii si al liceului la Onesti. La 14 ani participa la Festivalul “Cantarea Romaniei”, la Focsani, unde e remarcata de Dumitru Morosanu si Jolt Kerestely. Acestia au fost cei care au chemat-o la Bucuresti pentru a participa la preselectia pentru concursul de televiziune “Steaua fara nume”, desi nu indeplinea criteriul varstei minime de participare de 17 ani. Castiga trofeul Steaua fara nume la 16 ani.
Tot la 16 ani participa la Festivalul de Muzica Usoara de la Mamaia, unde castiga premiul cel mare, fiind cea mai tanara participanta si, totodata, cea mai tanara castigatoare a trofeului Mamaia.
In 1987, la un Festival de Muzica de la Costinesti o remarca celebrul compozitor Adrian Enescu. Da o proba in studioul lui din Bucuresti, care consta in inregistrarea unui cantec:”O inima de 16 ani”. Adrian Enescu ii propune imediat sa faca un intreg album. Asa s-a nascut primul album al Loredanei, “Buna seara iubite”, aparut in 1988, album de referinta in muzica pop romaneasca, fiind primul album de muzica electronica produs in Romania.Desi piesa ” Buna seara iubite”nu a fost difuzata niciodata pe singurul post de televiziune de atunci, albumul a avut un succes fulminant, fiind vandut in peste 1 milion si jumatate de exemplare si considerat cel mai vandut album romanesc din toate timpurile. Acest album a avut si doua videoclipuri la cantecele ” Iti citesc in ochi” si ” O inima de 16 ani” realizate de Catalin Catoiu, primele videoclipuri din Romania, din pacate niciodata difuzate atunci din cauza cenzurii comuniste.
In 1989 apare ce de-al doilea album, purtand semnatura lui Adrian Enescu si Lucian Avramescu, “Un buchet de trandafiri”, care de asemenea a fost un succes de proportii.
Aceasta uriasa popularitate ii aduce in schimb interzicerea de catre regimul comunist.
Singura cale prin care publicul o mai putea vedea si auzi pe Loredana erau concertele live. Porneste in turnee istovitoare, de peste 40 de zile la rand,cu cate trei concerte pe zi in localitati diferite, in conditii extrem de grele, in sali neincalzite,in care se oprea curentul cand nu te asteptai, strabatand tara in lung si- n lat si chiar daca ratia de benzina pentru Dacia cu care se deplasa era de un rezervor pe luna a reusit sa- si continue turneele si sa aiba contact direct cu fanii ei.
Vine Revolutia si cu aceasta ocazie si speranta ca lucrurile se vor schimba.
Insa greul de acum incepe. Muzica in Romania se prabuseste subit, multi artisti si compozitori nemaiavand curajul sa infrunte schimbarea. Magazinele de muzica se transforma in boutiquri cu marfa din Turcia. Muzica nu se mai gaseste nicaieri. Romanii incep sa experimenteze libertatea.
Loredana pleaca in lume. Vrea sa o descopere si sa fie descoperita.
In martie 1990 canta la celebra Palladium Hall din Londra pentru un concert de binefacere pentru victimele revolutiei din Romania. iar din vara pana in 1992 pleaca in Italia unde incepe sa cante in turnee prin toata Peninsula, alaturi de Cristiano Malgioglio, Rita Pavone si Tedi Reno, acestia din urma propulsand-o si in televiziunea italiana, la RAI uno. 1992 Loredana revine in tara si castiga premiul Festivalului de la Bucuresti cu cantecul ” Daca pleci”.
In 1993 participa din nou la Mamaia si ocupa locul I la sectiunea slagare, cu o piesa semnata de Marius Teicu, “Ce va fi cu iubirea mea”, care beneficiaza de un videoclip regizat de catre Luminita Dumitrescu. Tot atunci incepe sa lucreze in mod serios la primul album dupa revolutie, colaborand cu Directia 5, cu Razvan Mirica si Marian Ionescu.
Pleaca intr-un turneu epuizant de doua luni in America si Canada in care strabate aproape toate orasele mari si statele americane. La intoarcere inregistreaza albumul “Atitudine”. In 1994 apare ” Atitudine” care aduce publicului o noua Loredana, transformata si imbogatita de noile experiente cu un stil nou si avangardist. Discul este lansat printr-un concert memorabil la Sala Palatului, fiind practic primul mare concert de muzica sustinut in acea sala dupa zeci de ani in care a fost folosita doar pentru congrese de comunisti.
Imediat dupa incepe lucrul la un nou material: “Nascuta toamna” care apare un an mai tarziu si in care Loredana incepe sa-si dezvolte si consolideze talentul componistic ea semnand aproape toate cantecele de pe album ca muzica si text.
Anul 1996 a fost anul in care apare albumul “Tomilio” si incepe colaborarea cu Pro TV-ul. Loredana si Directia 5 sunt invitati sa sustina un concert la primul revelion live facut de o televiziune din Romania. Filmeaza apoi videoclipul pentru cantecul ” Nu- mi pasa”,scris de Loredana si Marian Ionescu , regia fiind semnata de Laurentiu Rusescu.
In 1997 a urmat concertul unplugged de la Teatrul National, un concert de care Loredana isi aminteste cu foarte mare drag. Apoi lanseaza primul maxi-single produs de MediaPro Music, fiind practic single -ul cu care s-a lansat aceasta casa de discuri pentru”Lumea e a mea”, cantec scris de Loredana cu baietii de la B.U.G. Mafia si care s-a vandut in 50 000 de exemplare, fiiind cel mai vandut single romanesc ever. Piesa a stat 6 luni pe locul 1 in topuri cu clip facut de Bogdan Albu.
In 1998 Loredana se casatoreste cu Andrei Boncea si o aduce pe lume pe Elena , cea mai importanta realizare din viata ei.
In 1999 apare maxi – single-ul “Aromaroma”, alt number 1! Clipul si grafica sunt semnate de Camil Tulcan.
Dupa ani, Loredana reia colaborarea cu Adrian Enescu pentru albumul “Diva inamorata” in care Loredana preia teme din muzica clasica pe beat-uri electronice. Videoclipul pentru Diva Inamorata este regizat de Ducu Darie.
Anul 2000 reprezinta un moment de cotitura in cariera ei. Apare albumul “Agurida”, un album manifest in care artista se intoarce la originile muzicii populare, inspirata de marea Maria Tanase din dorinta de a readuce puritatea si frumusetea muzicii romanesti pe piedestalul pe care il merita! Intr- o lume infestata de subgenuri romanii nu au voie sa-si uite identitatea.
Albumul Agurida este lansat chiar de Paste in 2000 printr-un concert live istoric, regizat de Ducu Darie si dirijat de violonistul Marin Alexandru,care are un succes rasunator.Cu aceasta ocazie Loredana pune bazele orchestrei Agurida, orchestra alaturi de care canta de atunci si pana in prezent, formata din lautari tigani si muzicieni de jazz si rock.
Anul urmator Loredana merge mai departe in explorarea muzicii romanesti oprindu- se de aceasta asupra unei perioade de aur din istoria Romaniei: perioada interbelica.adunand cele mai frumoase si romantice cantece din acea perioada. Asa ia nastere albumul “Zaraza, vanzatoarea de placeri” care este lansat print-un concert seducator chiar in stilul acelor ani, de Craciun in 2001.
In 2003 lanseaza piesa de succes ”Femeia ta”, a carui clip de senzatie este semnat de Bogdan Albu si care a beneficiat de prezenta lui Florin Calinescu si care impreuna cu videoclipul “Suflet drag” lanseaza albumul ” Fata cu sosete de diamant”. Discul reprezinta inceputul unei colaborari care continua si azi cu Mihai Ogasanu. Impreuna au creat acest album dar si urmatorul care va aparea in 2004: “Zig-Zagga Extravaganza” care contine super hiturile “Lele”, “Zig-Zagga” si “Extravaganza” la acesta din urma clipul fiind filmat chiar in Las Vegas de catre Catalin Catoiu si Andrei Boncea.
In 2006 Loredana revine cu un album spectaculos: ”Jamparalele”, un album unic cu muzica de dans din toata zona balcanica, pornind de la un ritm comun acestor locuri:jamparaua. Aceste ritmuri unesc Balcanii si Carpatii de mai multe sute de ani, dand unicitate acestui stil. Albumul este o calatorie ametitoare si revigoranta prin subconstientul muzicii noastre populare. Jamparaua e reghetonul balcanilor cu un funcky iz de middle east. Cantecele traditionale oltenesti, sarbesti, lautaresti, sarbesti, etc, se mixeaza nonsalant cu ritmuri de house, breakbeat, rock, mambo, rithm and blues, reinventandu-se.
In anul 2007 Loredana lanseaza 3 albume alaturi de casa de discuri MediaPro Music. In prima parte a anului artista scoate albumul” My Love”, care contine cele mai cunoscute piese de dragoste din toata cariera Loredanei, dar si cateva cantece inedite cum ar fi ” Iubirea mea” scris de Loredana cu Marius Moga. Cel de-al doilea album lansat in 2007 a fost dedicat copiilor, si se numeste „Nana Nanino”. Ideea acestui album a pornit de la niste inregistrari acapella ale Loredanei facute pe cand avea doar 3 ani de tatal sau cu casetofonul. Artista le-a regasit si a pornit de la ele , realizand duete unice cu Lori mica si Lori de acum. Iar in luna decembrie 2007, Loredana lanseaza un nou album care este un fusion intre muzica pop, lautareasca si tiganeasca.
Deasemenea in anul 2007 Loredana canta ca special guest star in concertul lui George Michael, pe stadionul Lia Manoliu din Bucuresti.
In anul 2008 Loredana incepe un nou proiect impreuna cu Acasa Tv, joaca rolul Rodiei, un personaj care devine extrem de indragit in telenovela “Inima de tigan” si apoi “Regina” a caror coloane sonore sunt realizate si cantate chiar de artista. Atat ” Inima de tigan” cat si ” Regina” se bucura de un succes fenomenal, doborand toate recordurile. In acest timp lucreaza si la un nou material discografic – „Tzuki” lansat in luna noiembrie si inregistrat in totalitate in America.
Anul 2009 aduce un alt album pentru Loredana. Lanseaza „Sundance”. Inregistrat la New York, reprezinta o fuziune intre pop, electro, dance si rock cu un sound revolutionar.Este primul album oficial in limba engleza compus si produs de Loredana.
La scurt timp dupa Lori isi arata inca o latura a creativitatii si inclinatiilor sale artistice lansand cartea Sexting. Sexting reprezinta combinatia între cuvintele sex si texting, noul trend în conversatii despre sex, carte care devine best seller chiar din prima saptamana de la lansare.
In primavara lui 2010 Lori lanseaza “Rain, Rain” , o piesa a carei creatie are o poveste interesanta. Piesa a fost compusa de Loredana cu Bruce Briscol si Jeremy Adelman in studioul lui Jeremy din Soho, la New York. “Am scris acest cantec in cateva ore, el a venit ca si servit, iar noi am incercat doar sa surprindem si sa transmitem cat mai clar mesajele si vibratiile care s-au nascut din acele momente de gratie”, a declarat Loredana. Totodata piesa are puternice accente ale anilor ’80, un pic de brit-pop, dar si ceva din muzicalitatea romaneasca. “Am incercat sa combin mai multe lumi si sa iasa un cantec actual”, a spus artista.
La finalul lui 2010 pe 20 noiembrie lanseaza “IubiLand”! Odata cu el si primul concert 3D din Romania regizat si filmat de Manu Kadosh.
Cele 12 cantece de pe album au fost inspirate din mostre autentice de folclor romanesc mai vechi de 200 de ani si de cantece culese de Anton Pann.
Loredana le – a adaptat si orchestrat pastrand intacte versurile si melodia dar adaugand pasaje in engleza, spaniola, franceza, portugheza din dorinta de a decodifica mesajele cantecelor unui public.Tonuri bizantine, bisericesti, din vremea cand folclorul romanesc abia se forma, cand muzica avea rol de incantatie magica, lautaria se confunda cu rugaciunea si balada cu fanfara otomana.
Lori combina aceasta muzica cu tonuri moderne si electrice, intr-un etno fusion in care dilueaza jazz, pop, rock, punk, funk, hip-hop intr-un nou sound integral, ca un fel de radio magic care sincronizeaza mai multe frencente si voci cu instrumente din trecut si viitor, un fel de blend al genurilor muzicale contemporane si pune in valoare aceasta colectie de melodii extraordinare.
Este un fel de hyper-modernism folk. Este DJ Faramita Lambru criogenizat si trezit ieri, pus intr-un studio digital sa orchestreze muzica pentru Lori.
In plus, odata cu lansarea CD-ului „IubiLand”, Loredana aduce si primul concert 3D din Romania, un material filmat cu cea mai noua tehnologie 3D cu o camera prototip.
Sursa: www.loredana.ro