Spitalul din Caransebeș se mândrește cu încă un doctor de mare valoare!

Prof. Dr. Gheorghe Borcean – o viaţă în slujba pacienţilor!
Este născut  în 1953 și a fost repartizat ca stagiar în 1978, după absolvirea UMF Timişoara, la Caransebeş a deprins practica medicinei şi a chirurgiei în preajma unor medici notorii la acea vreme: Dr. Craiovan, Dr. Radula, Dr. Adam, Dr. Fratila, Dr. Andoniu, Dr. Balteanu, Dr. Kellner, Dr. Kossis, Dr. Corneanu.
S-a dedicat încă din stagiatura chirurgiei, făcând gărzi zile în şir, dormind în spital şi ajutând colegii titulari în toate activităţile.

Totodată, și-a însușit aptitudinile şi practicile diagnostice şi terapeutice de bază în această perioadă. A promovat Concursul Național de Secundariat şi a urmat pregătirea specifică de chirurgie timp de aproape 3 ani la Spitalul de Urgență Floreasca din București. Medicii primari de la Floreasca şi cei de la Caransebeş au rămas maeștrii pe care îi venerează şi astăzi. Devine medic specialist de Chirurgie Generală în 1984 şi se stabileşte definitiv la Caransebeş.
Și-a facut un nume încă din primii ani ca specialist, astfel încât la Revoluția din 1989 a participat activ ca şi medic şi cetățean, în decembrie 1989 fiind ales de către Adunarea Generală ad hoc a angajaţilor spitalului ca director. A preluat un spital uriaş cu secții exterioare în teritoriu, cu case de naşteri, cu policlinică şi dispensare medicale în toate localităţile din teritoriu, dar ineficiente medical şi economic, faţă de ceea ce se cerea în continuare. Reformele sanitare succesive l-au gasit directorul unui spital pe care l-a dinamizat în mod exemplar. Dacă în 1989 spitalul avea aprox. 1000 de paturi, tot atâţia angajati, 4 secţii şi 4 linii de gardă, tratând aprox 17.000 de cazuri pe an, iată că în anii 2000-2010 a adus spitalul la 17 secții şi compartimente cu 12 linii de gardă, cu un nr de 400 de paturi şi 400 de angajați, tratând între 15-16000 de pacienţi pe an. A numit şi a realizat înființarea uneia dintre primele 5 unități de primiri urgențe din țară, nominalizând spitalul din Caransebeş ca fiind unul dintre cele 5 Spitale Municipale de Urgență din țară.

De interes:  Inamicul public numărul 1, în ofensivă. Încă 1378 de cazuri de coronavirus, 50 de persoane decedate în ultimele 24 de ore

In același timp , a introdus SMUC în primul program de finanțare împreună cu doar alte 10 spitale, sistem care este acum general în România. A organizat activitatea SMUC astfel încât aceasta a intrat în primele 15 spitale din ţară acreditate CONAS (ulterior a devenit ANMCS)

În urmă cu 25 de ani, la înființarea prin lege a CMR, a devenit vicepreședinte, funcție pe care a detinut o prin alegeri succesive până în urmă cu 4 ani când a fost ales presedinte al CMR. Din poziția pe care a detinut-o în CMR a fost ales vicepreședinte al Comitetului European al Ordinelor Medicilor (CEOM). A introdus CMR în Organizaţia Medicală Mondială. De peste 10 ani reprezintă România la Comitetul permanent de bioetică al Consiliului Europei. A scris cărți de bioetică si a devenit profesor asociat al UMFT.

Toate aceste activităţi nu l-au facut niciodată sa renunte la a practica chirurgia la SMUC. A operat cu plăcere toate cazurile care i-au fost adresate. A mărturisit adesea că frumuseţea meseriei sale este asemănătoare artei, iar medicul chirurg în timpul actului său profesional nu doar execută gesturi tehnice, ci se exprimă pe sine la fel ca orice artist. De când se ştie nu a făcut niciodată mai puțin de 5 gărzi pe lună, adesea chiar 8, ceea ce înseamnă ca în cei 42 de ani de muncă a acumulat peste 3000 de zile şi nopţi de gardă în folosul oamenilor, al cetățenilor din Caransebeş şi din zonă.
De-a lungul prodigioasei sale cariere profesionale a practicat aprox 10000 de intervenţii chirurgicale ca şi mâna întâi, fără a le mai socoti pe acelea la care doar a ajutat, fără a socoti consulturile, miile de intervenţii şi celelalte activități specifice medicale. Ulterior dobândirii specialităţii de Chirurgie Generală s-a perfectionat prin studiu si examene si a dobândit atestatul de studii complementare în endoscopie digestivă, pe care a practicat-o până în urmă cu 3-4 ani si pe care o va relua după pandemie. S-a înscris la un rezidenţiat cu plată pe care l-a absolvit, devenind medic specialist de Ortopedie şi traumatologie, fiind primul din judeţ care a practicat o artroplastie de şold.

De interes:  Bilanț coronavirus: 812 de cazuri noi și 84 de decese

În același mod, prin studiu şi examene a devenit şi medic specialist de Medicina Legală, doar din pasiune pentru această specialitate. În 1994 a fost selectat de către Ministerul Sănătăţii şi trimis la un curs intensiv de management sanitar în Belgia. A urmat cursurile Şcolii Naţionale de Manangement şi a dobândit competenţă în managementul serviciilor de sănătate publică. Este doctor în medicină din anul 2000, cu o teză elaborată pe cazuistică proprie realizată la Caransebeş. În calitatea de director al SMUC pe care a deţinut-o până în 2012 a avut o contributie importantă la modernizarea Laboratorului de Imagistică, printr-un proiect european gestionat de primaria Caransebeș, în mandatul lui Ioan Marcel Vela, cu largul suport al Consiliului Judeţean în mandatul lui Sorin Frunzăverde.
A știut şi a arătat mereu că interesul societăţii este superior celui al profesiei. iar interesul pacientului superior celui al medicului. A ştiut şi a arătat că fiecare pacient nu este doar un CNP şi un cod de boală, ci este înainte de toate om şi că nevoile acestuia nu se limitează doar la nevoile medicale imediate. A stiut că persoana umană este alcătuită din trup, suflet şi spirit, adresându se mereu în acest fel.

De interes:  Primarul Timișoarei infirmă categoric zvonul că o angajată a primăriei are coronavirus

Împlinește în curând 67 de ani, dar se pune în continuare la dispoziția semenilor săi în mod necondiționat. Cu siguranță ar mai fi multe de spus și multe de povestit, însă încheiem prin a spune că îi suntem profund recunoscători domnului Prof. Dr. Gheorghe Borcean pentru profesionalismul, dedicarea și implicarea din toţi aceşti ani! Vă preţuim şi vă mulţumim pentru tot sprijinul acordat în această perioadă dificilă și nu numai!Avem convingerea că numele dânsului va rămâne în mod paradigmatic împregnat în sufletul pacienților.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.