In ce situatii se strica regulatorul de tensiune al unei motociclete

Sistemul electric al motocicletei este indispensabil penrru functionare a acestui vehicul. Alaturi de baterie, un regulator de tensiune ajuta ca vehiculul tau sa nu aiba probleme, din punct de vedere electric, atunci cand se deplaseaza pe distante lungi.

Ce este regulatorul de tensiune?

Cunoscut si sub numele de stabilizator de tensiune, regulatorul de tensiune este o piesa de mici dimensiuni, ce inglobeaza atat piese electronice, cat si elemente electromecanice. Montat pe suportul periilor de grafit, aflat, la randul lui, in carcasa alternatorului, regulatorul de tensiune este foarte important pentru o functionare cat mai liniara a motocicletei si in special a componentelor care alcatuiesc sistemul electric al acesteia. Concepute, initial, pe baza unui releu electromecanic, aceste subansamble au fost printre primele ce au marcat tranzitia catre era electronica a vehiculelor pe doua moderne. Datorita tehnologiei bazate pe semiconductori, un regulator de tensiune de calitate garanteaza mentinerea unui nivel precis al tensiunii de alimentare in circuit.

 

Cum functioneaza?

Rolul unui regulator de tensiune este acela de a doza uniform cantitatea de energie electrica pe care o primeste fiecare dintre consumatorii de la bordul motocicletei. Sarcina acestei componente este de a controla tensiunea produsa de alternatorul moto, pentru a reincarca acumulatorul. Modul in care regulatorul intervine in funcționarea alternatorului este acela de a-l forta pe cel din urma sa mentina o tensiune cuprinsa in intervalul dintre 13,5 volti si 14,5 volti.

De interes:  5 motive pentru a alege un spray lant performant

Astfel, bateria poate functiona in deplina siguranta si deserveste in cele mai bune conditii circuitele electrice si componentele motocicletei. Sistemul de iluminare, cablajele, sau sistemul de sonorizare pot sa functioneze, astfel, concomitent, fara ca sistemul electric sa inregistreze perturbari cauzate de eventuale dereglari ale fluxului asigurat de alternator.

 

Cand se strica un regulator de tensiune?

Din cauza caracterului polivalent al acestei piese, un regulator tensiune poate influența comportamentul general al motocicletei pe care o conduci. Desi, la prima vedere, doar sistemul electric este supus capriciilor acestui subansamblu, disfunctiile regulatorului de tensiune se pot rasfrange inclusiv asupra functionarii propulsorului. Iata ce situatii pot fi intalnite?

 

Epuizarea resurselor de energie ale bateriei

In cazul in care ai schimbat acumulatorul de curand sau stii ca nu ai montata sub capota o baterie cu o vechime prea mare, dar te trezesti fara rezerve de curent electric, ar putea fi vina regulatorului de tensiune. Cand acesta cedeaza, legatura bateriei cu alternatorul este viciata, iar cea din urma nu se mai poate reincarca in timp util, pentru a sustine pornirea motorului. Mai grav, nici daca vei incarca acumulatorul cu ajutorul unui redresor nu vei reusi să elimini problema, pentru ca te vei confrunta cu efectele unui regulator de tensiune care afecteaza circuitul electric, indiferent de conditii.

De interes:  Cum protejezi sistemul de franare al motocicletei tale

 

Functionarea defectuoasa a farurilor

Unul dintre cei mai mari consumatori, ce pun o presiune mare asupra acumulatorului si stabilizatorului de tensiune, sistemul de iluminare poate da semne importante cu privire la disfunctiile din circuit. Daca regulatorul nu mai functioneaza corespunzator, semnalizatoarele, sau farurile motocicletei vor lumina la o intensitate mai mica sau chiar vor avea fluctuatii nefiresti ale intensitatii fluxului luminos.

 

Valori imprecise indicate de testerul regulatorului de tensiune

Simpla banuiala cu privire la disfunctiile regulatorului de tensiune nu este suficienta. Se impune, asadar, o vizita intr-un service specializat, unde regulatorul de tensiune va fi supus unei diagnoze, cu ajutorul unui tester dedicat. Daca cifrele indicate de display-ul aparatului nu se stabilizeaza la o valoare exacta, ai confirmarea cea mai precisa a faptului ca trebuie sa schimbi regulatorul de tensiune.

Odata descoperite la timp, aceste situatii neplacute in care un regulator de tensiune poate avea de suferit vor fi rapid inlaturate, iar sistemul electric al motocicletei nu va fi compromis.

De interes:  6 stiluri de rochii de mireasă | Edenbride.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.