Fiecare meserie isi are uneltele sale, iar pentru cei care lucreaza zilnic folosind echipamente si unelte este esential sa foloseasca produse de calitate, astfel vor reduce riscurile de accidentare la munca si vor spori cantitatea de munca. In industria de prelucrare a lemnului este esential ca lama toporului sau a lamei sa fie bine ascutita.

O masina de ascutit panze este o investitie foarte buna pentru orice depozit de prelucrat lemnul, deoarece lamele fierastraielor trebuie mentinute intotdeauna ascutite, astfel se garanteaza un produs finit de calitate.

In Romania sunt anumite magazine specializate in comercializarea de echipamente pentru prelucrarea lemnului, de unde profesionistii se pot aproviziona.

Indiferent daca folositi fierastraul circular pentru lucru in fiecare zi sau in weekend pentru proiecte personale de creatie, vine un moment in care va trebui sa inlocuiti lama. Din pacate, nu exista niciun interval setat sau indicator luminos care sa se aprinda atunci cand lama circulara este pe cale sa toceasca. Intrucat variabilele precum felul in care folosesti fierastraul, cat de des il folosesti si calitatea lamei originale joaca un rol in cat rezista si depinde de tine sa te hotarasti.

De interes:  Cele mai confortabile ghete pentru femei de la Mangata

Daca nu ai observat probleme cu taierea cu ferastraul circular, este foarte probabil sa lucrezi in continuare cu o margine ascutita si o lama durabila. Cresterea cresterii, arderea excesiva, taierea si legarea si impingerea lenta si dificila, totusi, sunt semnale de alarma care indica necesitatea inlocuirii unei lame de fierastrau circular. Daca ai ingrijorari cu privire la performantele de taiere, este timpul sa arunci o privire mai atenta pentru a vedea daca lama fierastraului trebuie curatata, ascutita sau inlocuita.

Ia in considerare urmatorii pasi inainte de a cheltui banii castigati din greu trimitand lame pentru ascutirea profesionala sau inlocuirea lamei fierastraului circular:

-Scoate lama din masina si inspecteaza vizual lama pentru a vedea daca exista o acumulare de pas pe partile laterale sau pe dinti. Adesea, performanta slaba de taiere este rezultatul direct al unei lame murdare.

-In timp ce efectuezi o inspectie vizuala, cauta si semne evidente de uzura si deteriorare. Cauta dinti uzati, taiati, rupti si lipsiti sau varfuri din carbura taiata, care indica momentul inlocuirii unei lame de fierastrau circular.

De interes:  În Reșița încep luptele. Și pe saltea!

-Verifica linia de uzura a marginilor din carbura folosind o lumina puternica si o lupa pentru a determina daca incepe sa se estompeze. Cand panzele de fierastrau circular cu varf de carbura incep sa se rotunjeasca, trebuie sa le trimiti pentru ascutire sau reincarcare.

-Compara panza de fierastrau cu o panza care stii ca este ascutita si in stare excelenta. Daca esti serios in ceea ce priveste prelucrarea lemnului, este logic sa cumperi doua lame identice, folosind una ca lama principala si cealalta ca o copie de rezerva pe care o utilizezi doar periodic. In acest fel, vei putea compara cele doua lame si vei observa cand cea primara devine plictisitoare.

In industria de prelucrare a lemnului nu exista loc pentru erori, iar o lama ascutita garanteaza successul fiecarei operatiuni de taiere. O masina de ascutit lame s-ar putea sa fie raspunsul la toate problemele cauzate de umezeala sau rugina!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.