Ce este kinetoterapia și cum funcționează?

Exista din ce in ce mai multe clinici de kinetoterapie Bucuresti, insa cu toate astea, putini oameni ajung sa apeleze la ele atunci cand au o problema. Lipsa increderii si lipsa informarii duc la situatii extrem de neplacute, in care o simpla problema musculara sau ortopedica se agraveaza si da dureri extrem de mari.

Kinetoterapia este o solutie prin care o multime de afectiuni si leziuni medicale ce limiteaza motricitatea pot sa fie indepartate, atata vreme cat terapeutul are experienta necesara iar pacientul are rabdarea necesara.

Ce este si de cate tipuri poate fi kinetoterapia?

Aceasta ramura a medicinei este definita prin miscare si masaj, folosite cu scopul de a restabili anumite functii ale corpului. Scopul principal al kinetoterapiei este de a grabi utilizarea anumitor resurse din organism, in asa fel incat sa se recapete functii locomotorii esentiale.

Terapia prin miscare este folosita in foarte multe situatii: recuperarea in afectiunile locomotorii, afectiuni ale anumitor organe, afectiuni neurologice, afectiuni ortopedice sau afectiuni cardiace.

Nu toata kinetoterapia este la fel. Aceasta poate sa fie de doua tipuri:

  • de recuperare. Are scopul de a reface functiile organismului prin miscarea controlata;

  • Profilactica. Este kinetoterapia care are rolul de a mentine starea de sanatate, stopand evolutia anumitor boli. Aceasta ramura a terapiei prin miscare apeleaza, cel mai adesea, la masaj medical sau la tot felul de alte tehnici de relaxare.

Cum decurge tratamentul kinetoterapeutic?

Un prin pas pentru tratament este o vizita la cabinetul kinetoterapeutului. Acesta evalueaza pacientul si in functie de capacitatile sale motrice si musculare construieste un program de exercitii potrivit.

Ulterior, atat alaturi de terapeut, cat si acasa, pacientul face exercitii care au rolul de a-i reda forta musculara si de a-l ajuta sa redobandeasca echimibrul si controlul.

Care sunt principalele beneficii pe care le aduce kinetoterapia?

Beneficiile pot fi uriase in anumite situatii clinice si pot fi imediate. Spre exemplu, prin exercitii fizice recomandate de un kinetoterapeut se poate reduce sau chiar elimina durerea din anumite zone ale corpului. De asemenea, se imbunatateste mobilitatea, se poate creste masa musculara, se redobandeste echilibrul si se recastiga abilitati precum rezistenta la efort, dexteritatea sau tonusul muscular.

Aceeasi solutie terapeutica poate sa trateze deficiente nutritionale, tulburari nervoase sau sa imbunatateasca abilitatile de invatare.

Care este diferenta dintre kinetoterapie si fizioterapie?

De foarte multe ori, oamenii confunda kinetoterapia si fizioterapia, care in teorie par a fi acelasi lucru. Exista o serie de diferente intre cele doua, insa.

Kinetoterapia are drept scop doar recuperarea musculara, articulara si neuronala, iar instrumentul pe care il foloseste este miscarea.

Fizioterapia, in schimb, se foloseste de mult mai multe instrumente. Adeseori, in clinicile de fizioterapie sunt folosite ultrasunete, magneti, lumina, electricitate, etc.

Fizioterapia este adesea folosita pentru preventie si poate fi extrem de utila, insa atunci cand o problema este deja aparuta, kinetoterapia este cea la care ar trebui sa se apeleze.

Care este istoria kinetoterapiei?

Se crede ca primii practicieni kinetoterapeuti au fost Hipacrat si Halenus. Acestia au promovat terapiile manuale si masajul inca din anul 460 inainte de Hristos.

Kinetoterapia moderna insa, apare abia in secolul 18, odata cu dezvoltarea ortopediei. Primul document in care este mentionata profesia de kinetoterapeut dateaza din 1813, atunci cand Henrik Ling infiinteaza Centrul Regal al Gimnasticii. De atunci, evolutia a fost una constanta, an de an punandu-se caramizi solide in dezvoltarea tehnicilor folosite.

O evolutie uriasa a avut loc in perioada crizei de Poliomelita si in Primul Razboi Mondial, atunci cand multe femei au fost recrutate pentru a-i ajuta pe soldatii raniti sa isi recapete functiile de miscare pierdute.

Specializarile kinetoterapeutice au aparut ceva mai tarziu insa, in 1974. Atunci, toti cei care erau implicati in procesul de reabilitare a pacientilor au fost impartiti in mai multe domenii, ceea ce a dat nastere variatiei mare de solutii kinetoterapeutice de astazi.

Kinetoterapia este, fara doar si poate, o solutie excelenta pentru toti cei care au dureri musculare sau au trecut printr-o trauma fizica. Tocmai de aceea, daca ai dureri pe care le pui pe seama musculaturii sau daca ai probleme motrice, este bine sa cauti un terapeut care sa te ajute.

De interes:  Graba strică treaba. Două persoane lovite de maşină chiar pe trecerea de pietoni, la Caransebeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.