De ce este exfolierea tenului esențială pentru o piele frumoasă și sănătoasă?

exfolierea tenului

Exfolierea tenului este un pas pe care mulți dintre noi îl neglijăm sau îl facem greșit în rutina noastră de skincare. Cum pe Social Media se promovează ideea că exfolierea este prea agresivă pentru ten sau că nu are niciun efect vizibil, de multe ori persoanele aleagă să sară acest pas. Noi astăzi ne-am propus să îți explicăm ce presupune exfolierea tenului, de ce este atât de importantă pentru o piele frumoasă și sănătoasă și cum să alegi produse pentru exfoliere potrivite.

Ce este exfolierea tenului și cum funcționează?

Exfolierea tenului este procesul de îndepărtare a celulelor moarte care se acumulează la suprafața pielii și care pot cauza probleme precum pori înfundați, puncte negre, acnee, piele uscată sau aspră. Exfolierea se poate face prin două metode: mecanică sau chimică, iar în continuare vom discuta despre fiecare.

  1. Exfolierea mecanică implică folosirea unor produse care conțin particule abrazive, cum ar fi zahăr, sare, sâmburi de fructe sau perle sintetice, care freacă și îndepărtează celulele moarte prin mișcări circulare. Exemple de produse pentru exfoliere mecanică sunt scruburile, măștile sau dischetele demachiante.
  2. Exfolierea chimică, pe de altă parte, implică folosirea unor produse care conțin acizi sau enzime care dizolvă celulele moarte fără a necesita frecare. Cu siguranță ai auzit de produsele cu acizi alfa-hidroxi (AHA), cum ar fi acidul glicolic sau lactic, produsele cu acizi beta-hidroxi (BHA), cum ar fi acidul salicilic, sau produsele cu enzime din fructe, cum ar fi papaya sau ananasul
De interes:  „PSD guvernează pe datorie”. Deputatul Marilen Pirtea are noi critici dure pentru actualul Guvern

Care sunt beneficiile exfolierii tenului?

Pentru că la început discutam despre preconcepțiile cum că exfolierea este un proces agresiv pentru ten, în fapt ea aduce tenului aduce numeroase beneficii mai puțin cunoscute. Care sunt acestea și cum te ajută exfolierea în rutina de skincare? Descoperă mai jos.

Curăță porii și previne apariția punctelor negre și a acneei

Exfolierea îndepărtează impuritățile și sebumul care se acumulează în pori și care pot duce la inflamarea și infectarea acestora. Astfel, pielea devine mai curată, mai netedă și mai luminoasă.

Îmbunătățește textura și tonusul pielii

Această etapă din rutina de skincare elimină pielea uscată și aspră de pe suprafața pielii, lăsând-o mai fină și mai catifelată. De asemenea, exfolierea stimulează circulația sângelui și producția de colagen, ceea ce ajută la îmbunătățirea elasticității și fermității pielii.

Reduce aspectul ridurilor și al petelor pigmentare

Un alt beneficiu este acela că favorizează regenerarea celulară și îndepărtează stratul superficial al pielii, unde se află cele mai multe imperfecțiuni. Astfel, exfolierea ajută la diminuarea aspectului liniilor fine, al ridurilor și al petelor cauzate de soare, vârstă sau acnee.

De interes:  Arme de vânătoare pentru vânători pasionați

Crește eficiența produselor de îngrijire a pielii

Exfolierea îndepărtează barierele care împiedică produsele de îngrijire a pielii să pătrundă în profunzimea pielii și să își facă efectul. Așadar, exfolierea ajută la creșterea eficienței produselor de hidratare, de protecție solară sau de tratament.

Cum să alegi produsele potrivite în funcție de tenul tău?

Pentru a alege produsele potrivite pentru exfoliere, trebuie să ții cont de tipul tău de piele și de nevoile tale specifice. Fiecare ten este diferit și nu orice produs îți va aduce rezultatele pe care le dorești, de aceea este esențial să alegi corect produsele:

Ten uscat sau sensibil

În cazul în care ești posesoarea unui ten uscar sau sensibil, optează pentru produse pentru exfoliere chimică, care sunt mai blânde și mai hidratante decât cele pentru exfoliere mecanică. Alege produse cu acizi alfa-hidroxi (AHA), cum ar fi acidul glicolic sau lactic, care au proprietăți hidratante și anti-îmbătrânire. Evită produsele cu acizi beta-hidroxi (BHA), cum ar fi acidul salicilic, care pot usca și irita pielea.

De interes:  5 motive pentru care sa alegi o firma de mutari cand iti schimbi domiciliul

Ten mixt sau gras

Dacă ai un ten mixt sau gras, atunci alege produse pentru exfoliere mecanică sau chimică, care sunt mai eficiente în curățarea porilor și în reducerea sebumului. Optează pentru produse cu acizi beta-hidroxi (BHA), cum ar fi acidul salicilic, care au proprietăți antiinflamatorii și antibacteriene. Evită produsele prea abrazive sau prea agresive, care pot deteriora pielea și pot stimula producția de sebum.

Ten normal

Dacă ai pielea normală, poți folosi orice tip de produs pentru exfoliere, în funcție de preferințele tale. Alege produse cu acizi alfa-hidroxi (AHA) sau beta-hidroxi (BHA), în funcție de efectul pe care îl dorești: hidratare sau curățare. Poți folosi și produse cu enzime din fructe, care au un efect delicat și revigorant.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.