Sindactilia este o malformatie congenitala in care degetele de la maini sau de la picioare sunt lipite sau impreunate. Denumirea afectiunii provine din cuvantul grecesc syndaktylos (unde “syn” inseamna impreuna, iar “daktylos” inseamna degete).
Sindactilia este prezenta la aproximativ 1 din 2000 de nasteri, este mult mai probabil sa apara la barbati decat la femei si, la fel ca si polidactilia, este cea mai des intalnita malformatie a mainii.
La aproximativ jumatate dintre copiii cu sindactilie, ambele maini sunt afectate. Boala afecteaza de obicei degetele 3 si 4. Sindactilia poate limita functia mainii, deoarece degetele implicate nu se pot misca independent. Desi degetele de la picioare pot fi, de asemenea, afectate de sindactilie, in general nu cauzeaza probleme functionale picioarelor.
Sindactilia poate avea diferite grade de complexitate.
Sindactilia poate exista in mai multe grade de complexitate, de la forme simple pana la cele mai complexe.
Sindactilia simpla apare atunci cand degetele sunt conectate numai prin piele (tesuturi moi). Aceasta, la randul ei, poate fi completa (degetele sunt lipite in totalitate, pana la unghii) sau incompleta (doar o parte a degetelor sunt lipite).
Sindactilia complexa implica lipirea degetelor atat prin piele, cat si prin oase si cartilaje. Acest tip de sindactilie poate fi asociat cu sindromul Apert sau cu sindromul Polonia.
Cauzele sindactiliei
In timpul dezvoltarii embrionare normale (fetale), mana se formeaza intial sub forma unei palete, apoi degetele ei se separa. Sindactilia rezulta atunci cand una sau mai multe degete nu reusesc sa se separe in acest timp.
Inca nu se stie exact de ce se intampla acest lucru. Multe cazuri apar fara o cauza aparenta, in timp ce unele pot aparea din cauza unui defect genetic (mostenit), a expunerii la diferiti factori de mediu toxici sau a unei combinatii a ambilor factori.
Cine trateaza sindactilia?
Specialistul in chirurgia mainii este cel care stabileste diagnosticul si tratamentul sindactiliei. Diagnosticul se pune in baza unui examen clinic si a unei radiografii pentru a evalua starea oaselor si a cartilajelor.
Tratament
Eliberarea sindactiliei este o operatie complexa, ce presupune abilitati tehnice si cunostinte substantiale. Asadar, parintii trebuie instiintati in legatura cu complexitatea operatiei necesare.
Operatia recomandata copilului depinde de tipul de sindactilie. Scopul este de a face mana mai functionala.
Pentru a separa degetele, pot fi utilizate diferite tehnici, inclusiv grefe de piele pentru acoperirea defectului tegumentar. In cazurile de sindactilie complexa, pot fi necesare mai multe interventii chirurgicale.
Momentul realizarii operatiei este insa variabil. In cazul in care sunt implicate mai multe degete, iar malformatia este mai complexa, se impune efectuarea interventiei chirurgicale cat mai devreme. Cu toate acestea, deoarece este necesara evaluarea functionalitatii mainii (prin teste clinice), interventia chirurgicala poate fi facuta doar dupa ce copilul a implinit varsta de 6 luni. Cel mai potrivit interval pentru realizarea operatiei de eliberare a sindactiliei este intre 6 si 18 luni, atunci putandu-se efectua interventii concomitent la ambele maini. Dupa 18 luni, operatia se poate face doar unilateral.
Este foarte important ca sindactilia sa fie remediata pana la varsta de cel mult 6 ani, iar acest lucru poate fi facut in clinica Bestetic. Dupa aceasta varsta, exista riscul ca la oasele degetelor afectate sa apara deformari permanente.