Carnea de pasare este cunoscute pentru faptul ca este moale si suculenta. Insa daca alegi carnea unei pasari de curte s-ar putea ca aceasta sa fie mai tare decat cea cumparata din supermarket. Acest lucru se intampla din mai multe motive, precum stilul de viata al pasarilor, fie ca vorbim despre pui de tara sau curcan de tara, alimentatie, dar si rasa. Cele crescute in tarcuri exterioare au posibilitatea de a face mult mai multa miscare in comparatie cu pasarile crescute industrial. Acestea au muschii mai dezvoltati, deci si carnea este mai densa.
Fragezirea este o metoda de preparare a carnii unei pasari de curte prin crearea unei grosimi si a unei texturi uniforme a carnii. Exista foarte multe metode prin care poti face carnea mai frageda si mai suculenta. Gospodinele, dar si bucatarii profesionisti, folosesc diferite ingrediente care contin enzime si acizi, cum ar fi iaurt, suc de citrice sau otet. Ele descompun proteinele din carnea de pasare de tara si o fac sa devina mai frageda.
Fragezirea trebuie sa aiba loc inainte de gatire, macar cu patru ore inainte de a gati carnea. Cu cat carnea sta mai mult la fragezit, cu atat devine mai moale, deci o poti lasa si peste noapte la inmuiat.
Fragezirea functioneaza cel mai bine pe o bucata de carnea precum pieptul de pui al unei pasari de curte. Pe langa metodele mentionate mai sus, exista si alte metode de a face carnea mai moale si mai suculenta. Descopera-le in cele ce urmeaza!
Sararea carnii sau saramura uscata
Aceasta metoda presupune sararea pieptului de pui crud. Sarea atrage umezeala din carne si formeaza o pelicula umeda pe carne. Aceasta este apoi absorbita in carne si descompune fibrele musculare dure, facand-o frageda si suculenta.
Pentru un kilogram de piept de pui se folosesc doua lingurite de sare kosher, adica o sare cu granulatie mare. Recipientul in care se afla carnea se acopera bine si se lasa la frigider minim patru ore, ideal peste noapte. Inainte de a gati carnea, folosind un prosop de bucatarie de hartie, usuca pieptul de pui pentru a indeparta excesul de umiditate.
Saramura umeda
Pentru a fragezi folosind aceasta metoda ai nevoie de 25g sare kosher si un litru de apa, carnea trebuie sa fie complet acoperita de apa. Se dizolva sarea in apa, se pune carnea unei pasari de curte in aceasta si se lasa sa stea la frigider peste noapte.
La fel ca si in metoda prezentata anterior, sarea descompune fibrele dure si face carnea de pui mai frageda si suculenta.
Baterea carnii
Probabil cea mai des folosita metoda de fragezire a carnii de pasari de curte este baterea acesteia cu un ciocan de carne. Aseaza bucata de carne pe un tocator de lemn, acopera-l cu o folie de plastic si bate usor carnea pana ajunge la o grosime uniforma. Aceasta este o metoda rapida si usoara de a fragezi carnea de pasare de tara.
Anumite retete, cum ar fi cele care implica prajirea carnii, solicita in mod explicit fragezirea carnii, pentru a o face, asa cum spuneam, mai moale si suculenta. Nu sari peste acest pas, deoarece preparatele tale vor fi mult mai bune odata ce carnea a fost fragezita.
Pentru un gust desavarsit, ferma Ograda Verde ofera produse de tara cu gust traditional. Regaseste aroma copilariei comandand produse naturale de tara chiar acum!