Conducerea UEM a picat examenele la Management și Implementarea fondurilor europene și a băgat universitatea într-o gaură de milioane de euro!

Proiectul cu care s-a lăudat atâta rectorul și mai apoi președintele Senatului Universității „Eftimie Murgu”, Doina Frunzăverde, e declarat ratat de către Agenția pentru Dezvoltare Vest, ceea ce presupune imputarea unei sume de aproximativ 21 de milioane de lei unității de învățământ superior din Reșița!

Proiectul „Campus universitar Complex Eftimie Murgu” accesat de UEM a fost finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007/2013, în baza contractului de finanţare 3556 din 20 noiembrie 2012. Termen de finalizare nu trebuia să depășească anul 2015. N-a fost gata, dar s-a obținut o păsuire de trei ani, până la data de 31 decembrie 2018. Mai puțin și se face 2020, iar campusul tot nu e finalizat! ADR a anunțat deja că proiectul e ratat, iar Ministerul Dezvoltării Regionale va trebui să recupereze de la UEM sumele angajate şi plătite din fonduri europene. Mai exact,  20.912.362 de lei! Circa 4,4 milioane de euro! Enorm, în condițiile în care la „Eftimie Murgu” situația financiară nu e deloc grozavă!

De interes:  COD ROȘU pe râul Bega! Debitele au crescut puternic în estul județului Timiș

Într-o adresă trimisă membrilor Senatului UEM și președintelui Doina Frunzăverde, omul-cheie în acest proiect,  ADR vorbește despre management defectuos, slabă implicare sau neimplicare. 

Lucrările sunt executate în proporţie de 90%, deci nefinalizate, iar asta presupune recureparea întegii sume cheltuite. „În situaţia în care lucrările aferente proiectului nu sunt finalizate, iar acesta nu este funcţional şi în uz, se va continua procedura de reziliere a proiectului şi se va recupera integral finanţarea acordată în sumă de 20.912.362 de lei. Universitatea „Eftimie Murgu este singura responsabilă faţă de prejudiciile aduse POR 2007/2013 cauzate de neimplemetarea proiectului şi de recuperarea sumelor plătite”, a transmis ADR Vest. 

Rectorul Andrade Bichescu a luat cu îngrijorare la cunoștință conținutul adresei ADR, deși spune că lucrurile sunt puțin exagerate. Ba mai mult decât atât, nu s-ar mira ca adresa respectivă să fi fost grăbită de negocierile pe care UEM se poartă în vederea fuziunii cu Universitatea Babeș Bolyai din Cluj. „Am aflat și eu de adresa respectivă, mie, Rectoratului nu ne-a fost trimisă. Am înțeles că a fost trimisă individual membrilor Senatului. Într-adevăr, situația e problematică, dar câteva afirmații din adresa respectivă sunt puțin răutăcioase. Cu doar o zi înainte avusesem o discuție cu reprezentanții ADR și în niciun caz nu am înțeles că urma să apară o astfel de adresă. Campusul e finalizat în proporție de 90 la sută, acolo se lucrează, mergem înainte și sperăm să fie finalizat în cel mai scurt timp. E o adresă oarecum normală având în vedere întârzierea finalizării acestui proiect, dar unele aspecte precizate acolo sunt exagerate”, a explicat Andrade Bichescu, rectorul UEM, pentru expressdebanat.ro.

De interes:  Autostrada Lugoj-Deva Lotul 3 – certitudinea unor lucrări ce nu pot fi recepționate

Să fi venit această adresă pentru că „Eftimie Murgu” a spus nu fuziunii cu universitățile timișorene, Politehnica și Universitatea de Vest, preferând-o pe cea de la Cluj?” „Nimic nu e întâmplător!”, e convins Bichescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.