Sunt multe persoanele care adoră să citească, dar din păcate numărul acestora este pe o pantă descendentă. Se pare că tehnologia care ne-a ușurat enorm viața ne face să ”uităm” de cât de important este cititul, și modul în care acesta ne poate ajuta în viață! Ai grijă să nu cazi și tu în această capcană: citeste o carte și vezi cum te schimbi ca om, cu fiecare volum pe care îl parcurgi. Dacă nu ești prea convins/ă, avem pentru tine câteva argumente prin care să îți demonstrăm că lectura chiar îți poate schimba viața!

 

Vei scrie mai corect

 

Atunci când intri pe o rețea de socializare, sau pur și simplu citești anumite mesaje sau comentarii la un anumit articol, nu ai cum să nu observi că majoritatea celor care a scris acolo… nu are habar de regulile de gramatică sau de ortografie. Atunci când le atragi atenția, se găsesc de fiecare dată explicații: funcția de auto-corect a telefonului, sau că nu contează cum este scris mesajul, atunci când este ușor de înțeles. De fapt, toate acestea nu sunt decât niște scuze penibile pentru a masca, voalat, faptul că începem să ne reconfruntăm cu analfabetismul. Citește mai mult și vei învăța cum să scrii corect, chiar dacă poate nu ai avut șansa să mergi regulat la școală sau să urmezi cursurile unei instituții de învățământ superior. Este o dovadă de respect pentru tine, dar și pentru ceilalți să știi să scrii corect, așa că lasă scuzele penibile!

De interes:  Populația României spune DA consumului de alimente sănătoase !

 

Un vocabular bogat

 

Nu este nevoie să detaliem, știi și tu că în cărți găsim multe cuvinte noi, pe care ni le putem însuși și folosi în mod corect, atunci când este cazul. Cei care citesc în mod regulat au un vocabular mai bogat, știu să găsească de fiecare dată cuvintele potrivite pentru a se exprima, au abilități verbale mult mai bune față de restul.

 

Înveți lucruri noi

 

Nimeni nu s-a născut învățat și priceput la toate. Citind, poți învăța lucruri noi, și nu ne referim neapărat la manualele de școală. Astfel, poți învăța cum să prepari o mâncare delicioasă, cum să schimbi bateria de la baie, să îți faci singur cu cutie pentru unelte, și multe alte informații, care îți pot fi utile la un moment dat.

 

Gândești mai bine

 

Pe măsură ce citești mai mult, gândirea ta analitică se dezvoltă mai bine. Astfel, vei înțelege mai bine anumite texte literare, jocuri de cuvinte, răsturnări de situații. Chiar și când citești mai mult texte tehnice, gândirea ta analitică este mult mai bună.

 

Îți menții creierul în formă

 

Pentru a funcționa așa cum trebuie, creierul este nevoie să fie menținut în formă. Astfel, atunci când citești, te concentrezi, ești atent pe informații și imaginația ta începe să fie folosită așa cum trebuie. Toate acestea îți ajută creierul să funcționeze mai bine. Ca să nu mai amintim de faptul că vei avea o memorie mult mai bună, iar Alzheimer, acea cumplită afecțiune poate fi prevenită mai ușor așa.

De interes:  5 piese de mobilier fara de care o sala de clasa nu ar fi sala de clasa

 

Devii mai empatic

 

Chiar dacă pare un clișeu, să știi că atunci când citești, chiar devii un om mai bun. Marile romane ale literaturii universale sunt cele care te transpun într-o altă lume, și te fac să simți o adevărată furtună de emoții. Trăiești cu totul alături de eroii principali, și în același timp ți se dezvoltă și o altă latură a personalității: devii mai empatic.

 

Îți mărește orizonul cunoașterii

 

Cu ajutorul cărților poți pătrunde în lumi la care, în mod obișnuit, nu ai acces. Și cu toții ne dorim să evadăm din rutina noastră de zi cu zi, măcar o dată pe lună? Ei bine, cărțile te ajută să ieși puțin din zona ta de confort, te ”duc” într-o lume cu totul aparte. Descoperi oameni, locuri noi, obiceiuri, tradiții și astfel parcă intri în contact direct cu toate acestea. Fără ca măcar să te ridici din fotoliul preferat, o lume cu totul nouă ți se dezvăluie.

 

Înțelegi mai bine oamenii

 

Prin esență, oamenii se gândesc mai întâi la ei, și apoi la ceilalți. Și nu de puține ori avem senzația că noi deținem adevărul absolut, iar ceilalți trebuie să fie precum sateliții în jurul nostru. Cu ajutorul cărților înțelegi mai bine cât de greșită este această abordare, găsești situații de viață diferite, descoperi noi perspective…

De interes:  Responsabili de mici! Elevii unei școli învață autoritățile cum să rezolve problema câinilor vagabonzi

 

Mai puțin stres

 

Stilul de viață dezordonat, mereu pe fugă, la care se adaugă și grija permanentă față de ziua de mâine sunt doar câteva dintre motivele pentru care suntem mereu stresați, nemulțumiți. Și, la fel ca și noi sunt și alte persoane. Este timpul să lași deoparte stresul din viața ta, iar în afară de ceva mai multă mișcare în aer liber, cărțile sunt cele care se achită cel mai bine de acest rol. Chiar și când nu ai timp să citești atât de mult cât îți dorești, câteva pagini parcurse la finalul zilei te ajută să te relaxezi și să iei o binemeritată pauză.

 

Cititul te face… sexy

 

Chiar dacă suntem ființe vizuale, care punem accent și pe aspectul fizic, să știi că și inteligența contează destul de mult. De fapt, tot mai mulți oameni consideră că inteligența, dar și cultura generală, sunt principalele criterii după care își caută și aleg partenerii. Prin urmare, citește cât mai mult, pentru că doar așa ești informat despre multe, și poți purta o conversație inteligentă. Este atât de simplu, și totul depinde doar de tine!

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.