Circ pe banii bocșenilor! Răfuieli politice, răzbunări personale, alocări bugetare ilegale, abuz în serviciu și dosare penale!

Proiectul de buget pe 2019 propus de primarul Eugen Cismăneanțu a fost adoptat doar după ce a fost amendat, adică modificat, de un grup de 12 consilieri locali. Edilul-șef avertizează însă că nu va ține cont de amendamentul majorității, pentru că ar încălca legea, și că va cheltui banii orașului exact așa cum au gândit el însuși și contabilul Primăriei!

Eugen Cismăneanțu a pierdut controlul la Bocșa, în Consiliul Local nu se mai votează după cum ridică acesta din sprâncene, așa cum s-a întâmplat multă vreme. Iar cel mai bine s-a văzut acest lucru cu ocazia aprobării bugetului pe 2019. Un număr de 12 consilieri locali, cei mai mulți de la PSD și PNL, au contestat proiectul de buget propus de Cismăneanțu și au venit cu un amendament prin care sume importante de bani au fost redirecționate. Edilul-șef a cerut o pauză, a studiat amendamentul împreună cu contabila, apoi a încercat să-i convingă pe semnatarii amendamentului că propunerile lor încalcă prevederile legale. „Ăsta nu e nici buget de supravieșțuire, este unul din cele mai mici bugete pe care le-am avut din 2012 încoace! Noi nu știm cum vom supraviețui până la sfârșitul anului cu cheltuielile obligatorii. Eu pot înțelege momentul în care ne aflăm, e o situație specială, atât politică, cât și socială, pot înțelege zelul unor consilieri locali, dar trebuie să înțelegem că e o situație complicată”, a avertizat Cismăneanțu.

Maria Stoica, lidera social-democraților bocșeni, a insistat să se treacă la vot, garantând că totul e perfect legal: „De la fiecare indicator am luat câte puțin, pe parcursul anului putem face rectificări de buget. Supuneți la vot, ulterior explicați dumneavoastră dacă îl puteți pune în aplicare sau nu și care sunt motivele!” Gheorghe Gligor a ținut la rândul său să le explice cetățenilor prezenți la ședință de ce e circ în plen: „Domnul primar nu ne-a băgat în seamă, nu ne-a consultat! Nu s-ar fi ajuns aici dacă am fi purtat discuții pe proiectul de buget!”

S-a trecut la vot, proiectul fiind adoptat în forma amendată de majoritatea PSD-PNL. Primarul Cismăneanțu susține însă că nu poate pune în aplicare ceva ilegal, motiv pentru care va merge tot pe schema bugetară propusă de el. „Este un buget extrem de mic, un buget care nu ne permite nici măcar să alocăm sumele necesare pentru cheltuielile de funcționare. Am explicat în Consiliul Local că prima obligație, atât a executivului, cât și a Consiliului Local, este de a respecta Legea bugetulului de stat, care spune în mod clar că trebuie asigurate cheltuielile de funcționare. În amendamentele pe care cei de la PSD au înțeles să le facă nu am văzut o altă dorință decât de a da bine în fața electoratului și de a fi ajutați de unitățile de cult, eventual, în campaniile electorale, lucru cu care nu pot fi de acord. Mi-aș fi dorit și eu să putem aloca sume mai mari pentru biserici, dar eu nu pot văduvi școlile, nu pot căduvi investițiile pe care vrem să le facem în oraș. Nu pot să iau bani de la cheltuielile de funcționare. Nu vom avea bani pentru padocul de câini, nu vom avea bani pentru cofinanțări, nu vom avea bani pentru plata iluminatului public deoarece consilierii PSD și PNL nu au înțeles altceva decât că ei trebuie să dea bani la biserici. Ei sunt în campanie electorală, lucru care se vede cu ochiul liber. Eu nu voi permite niciodată așa ceva!”, a explicat edilul.

De interes:  Cum să transformi o petrecere obișnuită într-o experiență memorabilă

Eugen Cismăneanțu mai spune că nu are niciun motiv să conteste la Prefectură hotărârea luată privind bugetul orașului și nu vene niciun motiv pentru a contesta în instanța de contecios administrativ. În opinia sa lucrurile sunt mult mai simple. „Amendamentul pe care atât PNL, cât și consilierii locali de la PSD l-au înaintat și l-au votat nu poate fi pus în aplicare pentru că nu respectă prevederile legale, lucru pe care l-am specificat, dar dat fiind faptul că ei erau în febra campaniei electorale și își doresc cu orice preț să câștige alegerile, pentru că așa au primit ordinele de partid, au lăsat deoparte interesul orașului. Au înțeles să pună în aplicare ordinele de partid primite de la peneliști, cât și cele primite din partea PSD. Când o hotărâre de consiliu sau un amentament sau orice altă dispoziție este în afara legii și nu respectă legea, nu suntem obligați să punem în aplicare. Atâta timp cât amendamentul lor nu întrunește condițiile legale din punctul nostru de vedere nu se va pune în aplicare! Bocșa are buget, dar fără amendament, că este nelegal! Este parte separată amendamentul. Se pune din el în aplicare ce este legal, ce nu este legal nu se pune în aplicare”, a mai declarat Cismăneanțu pentru expressdebanat.ro.

De interes:  Cum să alegi culoarea perfectă pentru bucătăria ta

Pentru că primarul Bocșei vorbește de campanie electorală și de alte interese pe care cei de la PSD și PNL le-ar fi urmărit prin modificarea bugetului pe 2019, liderul social-democrat din oraș, Mirel Pascu, a intervenit prompt: „Consilierii au dreptul să voteze bugetul, ei știu care sunt necesitățile orașului, ce spun cetățenii. Trei ani de zile i-a prostit pe toți, pe liberali, pe PSD-iști, pe toți! Oamenii trebuie să ia atitudine, după ce trei ani nu s-a mișcat nimic. Noi am votat în cadrul Biroului Politic PSD să ajutăm bisericile. Le-am ajutat în proporție de 80-90%. La fel s-a votat și în cadrul Biroului liberalilor, vor și ei să facă asta. A anulat concertul simfonic la carieră, noi am zis că suntem de acord să fie, suntem mai rău ca o comună, nu avem un teren de fotbal, au comunele și nu are Bocșa! Trebuie încercăm prin CNI sau printr-un program să facem stadionul! Noi nu am cerut lucruri imposibile, dar el este obișnuit să facă bugetul, el! Nici măcar în cadrul ședinței nu a fost în stare să înțeleagă bugetul, putea să se uite pe indicatori. Bugetul s-a votat cu amendamentul, în momentul în care s-a votat amendamentul, s-a închis, dar el nu știe treaba asta. Ai tăiat tot din buget, apoi îl votezi amendat. Eu îi doresc succes, să nu pună în practică bugetul, pentru că este abuz în serviciu și vom face o plângere penală. Oricum îi vom cere bugetul după ce îl semnează, să vedem dacă a respectat amendamentul și dacă nu, plângere penală! Facem dictatură aici? Deocamdată și consilierii se mai deșteaptă. Tot Consiliul Local a votat împotriva lui, în afară de consilierii lui!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.