Cum alegi cele mai importante materiale de constructii pentru renovarea casei

Renovarea casei este o operatiune complexa, indiferent de natura spatiilor sau a structurilor care necesita reconditionare. In asemenea conditii, este fundamentala planificarea minutioasa a fiecarei etape, iar alegerea celor mai potrivite materiale va asigura nu doar stabilitatea bugetului alocat, ci mai ales succesul proiectului tau.

In cele ce urmeaza, te invitam sa descoperi cateva raspunsuri potrivite intrebarilor tale, materializate in sfaturi utile unui asemenea demers.  

Cat de importanti sunt adezivii?

Tot ce inseamna placare cu piatra naturala, faianta sau gresie se realizeaza cu ajutorul adezivilor, amestecuri chimice special concepute pentru astfel de operatiuni. Alegerea materialul potrivit depinde, in mod evident, de specificul zonei de lucru (un perete exterior sau interior), pentru a lua in considerare influenta intemperiilor, a fluctuatiilor de temperatura si umiditate. De asemenea, este important sa cunosti natura placilor ceramice sau din piatra naturala pe care le doresti.

Placarea suprafetelor supuse unui trafic intens solicita un adeziv flexibil, in timp ce suprafetele exterioare care beneficiaza de izolare termica vor avea nevoie de un adeziv capabil sa reziste la influenta negativa a expunerii prelungite la radiatia solara, a fluctuatiilor de temperatura sau a intemperiilor.

Decizia finala ar trebui sa tina cont de o regulila fundamentala in constructii: aprovizionarea se face de la un furnizor de incredere, dar situat cat mai aproape de casa ce urmeaza a fi renovata. Asadar, daca locuiesti in capitala, opteaza pentru materiale de constructii in Bucuresti, pentru a putea beneficia de un cost minim de livrare, precum si de avantajul de a-ti fi completate rapid eventualele cantitatile necesare finalizarii lucrarii.

Ce fel de chit alegi?

Chitul este un mortar special conceput pentru umplerea golurilor dintre placi. Ideal, acesta ar trebui sa fie rezistent la umiditate, temperaturi inalte sau scazute, dar si la deteriorari accidentale. Pentru placile montate la exterior, este de preferat un chit cu o compozitie predominant nisipoasa, in timp ce un chit epoxidic este solutia perfecta pentru suprafetele interioare, supuse riscului de a fi patate.

Este utilsa stii ca si culoarea chitului este importanta, aceasta necesitand a fi aleasa fie in ton cu nuanta placilor, fie in contrast cu ele – nu exista o regula prestabilita in asemenea cazuri, totul tine de designul preferat.

Cum iti alegi vopseaua?

Exista o diferenta fundamentala intre vopseaua pentru exterior si cea pentru interior. Mai exact, vopselurile de exterior beneficiaza de compopnente chimice prin care se previne deteriorarea prematura a culorii sau aparitia crapaturilor, dezvoltarea mucegaiului sau trecerea umiditatii prin zid. Vopseaua de interior se remarca printr-o paleta larga de culori si nuante, o rezistenta mai buna la spalari succesive, dar si o cantitate mai redusa de compusi organici volatili.

La exterior poti opta pentru una dintre urmatoarele variante:

  • vopsea acrilica – aplicabila pe aproape orice suprafata, prietenoasa cu bugetul, dar mai putin rezistenta in timp;
  • vopsea cu silicati – nu foarte rezistenta la deteriorarile mecanice, dar cu o buna rezistenta la intemperii si fluctuatii de temperatura;
  • vopsea decorativa – care exceleaza la capitolul imagine.

Inainte de aplicare, insa, este necesar ca suprafetele sa fie pregatite printr-o curatare temeinica, prin aplicarea unui strat omogen de amorsa – care sa favorizeze aderenta vopselei si aplicarea uniforma. Specialistii recomanda ca aplicarea vopselei sa se realizeze intr-o atmosfera uscata, cu temperaturi de minim 10-15 C si maxim 22-25 C.

Este necesara hidroizolatia?

Apa are darul de a patrunde prin orice fel de fisura sau chiar de a crea una. Producatorii de materiale de constructii ofera solutia aplicarii, in anumite zone ale caselor, a unor amestecuri chimice ce pot proteja suprafetele de efectele negative ale infiltrarilor nedorite. Zone precum terasele, balcoanele deschise, baile sau bucatariile au nevoie sa fie „tratate” cu cel putin doua straturi de hidroizolatie aplicata uniform, inainte de placarea cu piatra naturala sau cu ceramica.

Pentru o impermeabilizare eficace, este foarte important ca hidroizolatia sa fie lasata lauscat cel putin pe durata indicata de producator, iar aplicarea acesteia sa se realizeze in doua straturi succesive. Operatiunea in cauza va reduce sansele ca porii sau crapaturile din zid sa permita infiltrarea ulterioara a umiditatii.

Acestea sunt cateva dintre materialele de constructii esentiale pentru efectuarea unei renovari de calitate. Este important sa stii ce anume doresti sa obtii prin renovare, iar lucrarea sa fie realizata complet si profesional, pentru a beneficia de un camin confortabil pentru o perioada cat mai indelungata.

De interes:  Cum să adopți un stil de viață mai sănătos în 4 pași simpli - Află chiar AICI!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.