Turneul de tenis de la Wimbledon (The Championships, Wimbledon) este cel mai vechi și mai prestigios dintre cele 4 turnee de Mare Șlem (turneele de prim rang din circuitele de tenis masculin, ATP și feminin, WTA), fiind singurul dintre cele patru care se desfășoară pe aceeași suprafață ca la început, iarba. Este găzduit de All England Lawn Tennis and Croquet Club din Londra, în Marea Britanie. Este al treilea ca ordine pe parcursul anului, dupa Australian Open și Roland Garros. Prima ediție a avut loc în 1877.

Clubul All England Lawn Tennis and Croquet a fost fondat în 1868 sub numele All England Croquet Club. În anul 1875 a fost adăugat un teren de tenis pe iarbă, iar numele clubului a fost schimbat, adăugându-se sintagma And Lawn Tennis. În primăvara anului 1877 a avut loc primul campionat de tenis, singura categorie la care s-a disputat concursul fiind cea masculină. 22 de jucători s-au înscris, fiecare plătind o guinee pentru a participa. Victoria i-a revenit lui Spencer Gore, un jucător de cricket din Surrey în vârstă de 27 de ani. În finală, el l-a învins pe William Marshall în trei seturi, scor 6-1, 6-2, 6-4, în doar 48 de minute. Gore a primit astfel premiul de 12 guinee și o cupă din argint oferită de revista sportivă The Field. În jur de 200 de persoane au plătit câte un șiling pentru a urmări finala. Partida a avut loc într-o joi, deoarece de vineri începea un joc de cricket. În anul următor, Gore avea să fie învins în ultimul act de Frank Hadow.

De interes:  Cele mai periculoase alimente din lume! Majoritatea sunt interzise! (II) – Pericolul din legume – Banat FM

În anul 1882, numele Croquet a fost exclus din titlul clubului, deoarece acest sport nu se mai practica aici, complexul devenind un destinat doar tenisului. În 1889, numele bazei sportive a devenit All England Lawn Tennis and Croquet Club, doar din motive sentimentale.

Din 1884 au fost adăugate turneele de tenis pentru fete și pentru dublu masculin. În 1913 au avut loc primele competiții la dublu feminin și dublu mixt. Până în 1922, câștigătorul turneului era calificat automat în finala ediției următoare. În 1937 a avut loc prima ediție televizată a Campionatelor. Ca și celelalte turnee de Mare Șlem, și turneul de la Wimbledon era destinat doar amatorilor, până în 1968 odată cu apariția Erei Open în tenis.

Turneul se desfășoară pe parcursul a două săptămâni, la finalul lunii iunie și începutul lunii iulie. Principalele arene ale complexului All England Lawn Tennis and Croquet Club sunt Terenul Central, cu o capacitate de 15.000 de locuri și Terenul numărul 1 cu aproximativ 11 mii de locuri. Din anul 2009, Terenul Central este dotat cu acoperiș retractabil și instalație de nocturnă, meciurile putând avea loc și pe ploaie, sau pe căldură extremă. Acoperișul se închide/deschide în aproximativ 10 minute. În partea de sud a arenei centrale se află Loja Regală.

De interes:  Peste 230 de proiecte culturale au fost selectate pentru finanțare nerambursabilă în Timiș

Campionul în turneul de simplu masculin primește o cupă din argint cu o înălțime de aproximativ 47 de centimetri și un diametru de 19 centimetri. Trofeul se acordă începând cu anul 1887 și poartă inscripția The All England Lawn Tennis Club Single Handed Champion of the World (Campionul lumii la All England Lawn Tennis Club). În competiția feminină, învingătoarea primește un platou de argint cu un diametru de 48 de centimetri și care este decorat cu figuri mitologice. Alte cupe de argint sunt acordate în celelalte concursuri. Trofeele sunt de obicei oferite de Președintele Clubului, Ducele de Kent.

Simona Halep este noua campioană de la Wimbledon după o evoluție fantastică în finala cu Serena Williams.

Halep a obţinut al doilea său titlu de Grand Slam din palmares, după unul dintre cele mai bune meciuri din carieră, în urma unei victorii în doar 55 de minute în faţa fostului lider mondial (6-2, 6-2).

Halep (27 ani), numărul şapte mondial, a pierdut un singur set în drumul către al doilea titlu de Grand Slam, în faţa Mihaelei Buzărnescu, în turul al doilea, primul său titlu de Mare Şlem fiind câştigat în 2018, la Roland Garros.

De interes:  Elevii de la Colegiul Național „Traian Lalescu” învață într-o altă școală – BANAT

Sursa: Wikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.