Ce sunt coroanele dentare și care sunt avantajele acestora

Cariile dentare, fracturile dentare, lipsa unei bune igiene orale și obiceiurile vicioase sunt doar câteva exemple de factori care pot duce la deteriorarea dinților, afectându-le aspectul sau funcționalitatea[1], și te vor determina să mergi cât mai repede la stomatolog pentru a afla ce este de făcut. Una dintre opțiunile de tratament care ți-ar putea fi recomandată dacă ai nevoie de restaurarea unui dinte este reprezentată de coroanele dentare. În acest articol îți vom spune ce sunt ele și care sunt avantajele lor.

Ce sunt coroanele dentare

Coroanele dentare sunt lucrări protetice folosite pentru a acoperi partea vizibilă a unui dinte. Te poți gândi la ele ca la niște căpăcele sau „cămăși” care se aplică și se fixează pe dinte. Ele pot fi confecționate din diverse materiale, ale căror proprietăți și prețuri pot varia destul de mult. Tipurile de coroane dentare disponibile la ora actuală le includ pe cele metalice, pe cele ceramice și pe cele realizate dintr-o combinație a acestor materiale.

În ceea ce privește indicațiile acestora, lista motivelor pentru care ai putea avea nevoie de coroane dentare include: 

 • protejarea unui dinte slăbit; 
 • refacerea unui dinte rupt, crăpat sau sever uzat; 
 • acoperirea unei obturații (plombe) mari.

Ai mai putea fi nevoie de o coroană dentară pentru: 

 • ancorarea unei punți dentare; 
 • acoperirea unui implant dentar; 
 • acoperirea dinților deformați sau cu colorații inestetice; 
 • acoperirea unui dinte supus unui tratament de canal.[1]

Care sunt avantajele coroanelor dentare

Tratamentul cu coroane dentare oferă mai multe avantaje. Iată câteva dintre acestea: 

 • redau funcționalitatea dintelui – indiferent de factorii care au afectat funcționalitatea dintelui, după cimentarea definitivă a coroanei dentare, funcțiile acestuia, inclusiv cea masticatorie, vor fi restaurate integral; 
 • îmbunătățesc aspectul dinților și al zâmbetului – un alt avantaj al coroanelor dentare este acela că pot îmbunătăți semnificativ aspectul dinților și al zâmbetului într-un timp relativ scurt; datorită faptului că acoperă în întregime dintele, sunt folosite adesea și în estetica dentară pentru a corecta instant forma unui dinte sau pentru a ascunde colorațiile inestetice, crăpăturile, fracturile și alte defecte asemănătoare; 
 • oferă rezultate naturale – coroanele dentare sunt o alegere bună și dacă îți dorești un rezultat cât mai natural; în funcție și de materialul din care sunt realizate, va fi dificil sau imposibil să se observe vreo diferență între dinții naturali și dinții acoperiți cu coroane dentare; în plus, coroanele dentare sunt personalizate pentru fiecare persoană în parte, ceea ce îți oferă garanția că acestea ți se vor potrivit perfect; 
 • nu necesită o îngrijire specială – singura îngrijire de care vor avea nevoie coroanele dentare este aceeași necesară și pentru dinții naturali, adică respectarea regulilor de igienă orală, inclusiv realizarea periajului dentar de 2 ori pe zi și folosirea zilnică a aței dentare (insistând la linia de întâlnire a dinților cu gingia), și evitarea obiceiurilor vicioase precum rosul sau mestecatul obiectelor dure, scrâșnitul din dinți sau folosirea acestora pentru a deschide diverse ambalaje. 
 • pot rezista un timp îndelungat – în funcție de materialul folosit pentru realizarea lor și de cât de atent ești când vine vorba de igiena ta orală, coroanele dentare pot rezista până la 15 ani; ține cont totuși că obiceiurile vicioase precum cele menționate mai sus pot și ele afecta rezistența și durata de viață a coroanelor dentare; dacă le îngrijești corect, te poți bucura însă de beneficiile coroanelor dentare ani în șir.[1][2]

Coroanele dentare sunt lucrări protetice cu o gamă largă de utilizări, folosite atât pentru a restaura forma și funcționalitatea unui dinte sau îmbunătăți aspectul acestuia, cât și pentru a ancora o punte dentară ori a înlocui un dinte pierdut, în combinație cu un implant dentar. După cum ai văzut mai sus, ele au mai multe avantaje. Dacă reprezintă sau nu soluția potrivită pentru tine, numai un stomatolog îți poate spune, în funcție de ce problemă dentară ai. 

Bibliografie: 

 1. „Dental Crowns: What Are They, Types, Procedure & Care.” Cleveland Clinic, 2020, my.clevelandclinic.org/health/treatments/10923-dental-crowns. Accessed 22 Dec. 2022.
 2. Larson, Jennifer. „Everything You Need to Know about Getting a Dental Crown.” Healthline, Healthline Media, 31 Oct. 2019, www.healthline.com/find-care/articles/dentists/dental-crown. Accessed 22 Dec. 2022.
De interes:  De ce este importanta si ce poate face un profesionist prin editare foto

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.