Foarte multe persoane vor sa isi construiasca o casa, insa fac o serie de greseli inadmisibile, care se vor solda cu unele pierderi importante, atat in ceea ce priveste banii cat si in ceea ce priveste confortul. In aceasta idee, specialistii de la arhipropub.ro aduc in atentie greseli de evitat in momentul in care trebuie sa fie construita o casa.
1. Din dorinta de a se plati mai putin, proiectul de rezistenta nu se lucreaza cu specialisti
Multi dintre cei care vor sa isi construiasca o locuinta se gandesc doar la faptul ca vor rezultate cat mai rapide la costuri cat mai mici. Astfel, apeland la persoane neavizate sau fara experienta, care propun cel mai mic pret, se poate ajunge la un proiect de rezistenta realizat gresit, care va duce la o implementare defectuoasa si la mari probleme pe viitor. Nimeni nu isi doreste asta, motiv pentru care este recomandata colaborarea cu specialistii.
2. Din diverse motive (pret mic, cel mai des), se cumpara terenuri pe care nu se poate construi
Din mai multe motive nu orice teren este potrivit pentru o casa:
- pentru un teren mai mic de 200 mp nu se poate obtine autorizatie de constructie;
- are o latime mai mica de 12 mp;
- forma terenului poate sa nu permita constructia;
- terenul nu este stabil si exista riscul de surpare;
- nu exista acces facil la utilitati.
Doar un specialist poate sa studieze hartile de teren, sol, inundatii si sa intocmeasca corect un studiu geotehnic. Tot un specialist trebuie sa calculeze si fundatia casei. Fara un studiu realizat de un proiectant rezistenta, exista riscul ca anumite elemente, precum armaturile, grinzile, placile etc, sa se supradimensioneze pentru a se obtine calitate, ceea ce inseamna un cost cu mult mai ridicat decat intocmirea unui studiu geotehnic.
3. Se cumpara un teren pe care nu se poate construi tipul de casa dorit
Sunt si situatii in care terenul poate sa permita constructia unei case, insa poate fi imposibil sa fie construita casa dorita:
- modul in care arata forma terenului – daca terenul are o forma specifica poate sa nu permita decat constructia unei case de tipul vagon;
- constructiile invecinate pot sa influenteze casa ce urmeaza a fi construita. Pot exista calcane la care casa trebuie sa se lipeasca sau constructii care pot tine umbra permanent.
Este recomandat ca terenul sa fie analizat de un specialist in proiecte rezistenta case inainte de a se demara constructia. In urma discutiei cu acesta se va stabili daca un anumit tip de casa poate sau nu sa fie construit. Uneori aceste informatii pot fi gasite si in PUD, insa de cele mai multe ori nu.
4. Nu se analizeaza cu atentie zona in care se afla terenul
Chiar daca o zona pare buna la inceput, in realitate este foarte posibil ca dezvoltarea urbana acolo sa se fi facut haotic, sa fie incalcat regulamentul de urbanism sau sa existe un PUD deficitar. De asemenea, este posibil ca infrastructura sa nu fie cea mai buna. Toate aceste detalii trebuie sa fie stabilite inca de la bun inceput pentru a fi reincepute cautarile atunci cand zona nu respecta criteriile de selectie.
5. Se cumpara proiecte standard, lucrate de novici care nu au pus accent pe rezistenta casei
Atunci cand o persoana cumpara un proiect standard fara sa se consulte cu un arhitect sau un inginer de structura pentru a vedea cum se combina proiectul cu terenul si cu certificatul de urbanism, pot sa apara unele probleme importante. Prin urmare, este recomandat ca fiecare persoana care vrea sa isi construiasca o casa sa apeleze la specialisti.