Ce semnifica culorile de pe o ie nationala? Ce broderie ti se potriveste?

Ia este componenta principala a portului traditional romanesc, purtata de femei, confectionata din bumbac, in, panza alba de canepa sau de borangic. Broderiile sunt, insa, elementele speciale si distinse care iau ochii. In zona Banatului, broderiile se combina de multe ori cu dantela, si sunt impodobite cu gaurele ornamentale in panza.

Atunci cand doresti sa iti alegi ia potrivita tie si personalitatii tale, poate fi dificil sa alegi din multitudinea de modele, de broderii si de culori. Este important sa stii ca fiecare simbol si culoare are cate o insemnatate, deoarece stramosii nostri au avut grija ca nimic sa nu fie lasat la voia intamplarii cand venea vorba de crearea unei ii.

In simbolurile cusute pe ie salasluiau dorintele si viata celei ce ii dadea nastere. Cele mai intalnite motive sunt cele inspirate din natura, sub forma de flori, frunze, trifoi, ramurele, vita de vie. Se mai regasesc si motive inspirate din astrii (soare, stele, luna), din obiceiuri ( cruce, arcada, clepsidra), din indeletniciri (roata, spicul). In anumite zone, se brodeaza si forme geometrice (romburi, cercuri, spirale) pentru a da viata simbolurilor cusute atent pe o ie nationala romaneasca traditionala.

De interes:  Cele mai intalnite tipuri de afectiuni psihice

Ce semnifica culorile broderiilor?

Albastru

Femeile care purtau albastru erau cele care au devenit mame. Albastru, care merge combinat perfect cu argintiu, sunt culori ce transmit profunzime, energie spirituala si stabilitate. Este purtat, cu precadere, in zona Munteniei, si semnifica apa, puritatea si creatia, fiind regasit pe forme geometrice, de cerc, romb si spirala.

Rosu

Spre deosebire de albastru, culoarea rosie era purtata de femeile tinere, proaspat casatorite. Precum stim cu totii, aceasta culoare semnifica dragostea, pasiunea, focul. Fiind o culoare puternica, va spune acelasi lucru si despre cea care o poarta. Broderiile cusute cu rosu sunt cele mai intalnite, in toate zonele tarii, insa in fiecare loc, se folosesc nuante usor diferite ale acestei culori. In Arges, de exemplu, se foloseste rosu inchis si visiniu, in Vrancea, rosu aprins iar in Vlasca, rosu cald, ocru. Simbolurile ce poarta aceasta culoare, sunt de cele mai multe ori florile, formele geometrice sau creasta cocosului.

De interes:  Sfaturi pentru a mentine vie pasiunea in timpul casatoriei

Verde

Aceasta culoare denota vitalitate, prospetime, puritate si veselie, fiind intalnita in natura. Acesta poate fi motivul pentru care verdele crud este purtat predominant de fete foarte tinere sau chiar copile, in combinatie cu nuante de galben, roz sau mov. Este o culoare adesea intalnita in zona Moldovei, asortata cu nuante puternice de rosu, portocaliu, galben, ce inglobeaza broderii florale sau cu motive geometrice.

Galben

Este o culoare ce radiaza si transmite energie, bucurie si caldura. Simbolizeaza bogatie si rodnicie. Broderiile au simboluri geometrice, sub forma de spirala, spic sau cerc, si erau adesea purtate de fetele tinere, la hora in sat.

Negru

Pe vremuri, aceasta culoare era purtata de femeile mai in varsta, de cele care aveau un anumit statut social, ce trebuia sa denote decenta si sobrietate. Este o culoare adesea folosita in Banat, unde se prefera integrarea culorilor inchise pe suprafata iei.

Portocaliu

Aceasta este o culoare radianta, vibranta ce semnifica vitalitatea, aventura si transmite o energie puternica si atrage atentia. Era o culoare purtata de fetele tinere, ce se aflau in cautarea unui partener de viata.

De interes:  Ghid de alegere a bijuteriilor pentru nuntă

Alb

Era o culoare purtata in special de fetele fecioare, deoarece albul simbolizeaza puritatea si inocenta. Astazi se regaseste pe broderii in combinatie fie cu nuante neutre de crem, bej, fie cu rosu sau albastru.

Violet

Este o culoare intalnita mai ales in Tara Oasului, si simbolizeaza ascultare, supunere si rodnicie. Femeile batrane purtau nuantele inchise ale acestei culori, combinate cu visiniu sau maro, iar nuantele deschise de lila, apareau alaturate altor culori vii pe panza iilor purtate de fetite.

In prezent, putem afirma cu bucurie si mandrie ca traditia noastra este inca vie si puternic apreciata. Asadar, alege ia si culoarea potrivita personalitatii tale, priveste-te in oglinda si simte-te mandra ca esti romanca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.