Odată cu împlinirea vârstei de 1 an, majoritatea copiilor încep să pronunțe primele cuvinte, pot sta în șezut și se joacă frecvent cu diverse obiecte adecvate. Din acest motiv, este important să aibă la dispoziție jucării educative care le stimulează dezvoltarea abilităților fizice și cognitive.

Copiii de 1 an iubesc să scoată și să arunce jucăriile din cutiile în care sunt păstrate, mulți părinți considerând asta un gest care nu trebuie încurajat. Mare greșeală fiindcă acesta reprezintă, în fapt, un antrenament foarte bun pentru dezvoltarea imaginației și a curiozității naturale a celor mici. Este, de asemenea, activitatea perfectă prin care pruncii pot să învețe o mulțime de concepte interesante, cum este legătura dintre cauză și efect. 

Iată care sunt jucăriile potrivite pentru vârsta de 1 an:

1. Jocuri de construcții

Indiferent dacă este vorba despre cuburi de lemn, piese lego ori jocuri cu magneți, jocurile de construcții le oferă celor mici oportunitatea perfectă pentru a învăța despre forme, culori, potrivire și clasificare. De asemenea, ei vor face primii pași spre alfabetizare și matematică prin numărarea și sortarea pieselor. Nu în ultimul rând, aceste jucării educative pentru copii de 1 an

le oferă acestora informații importante despre echilibru și spațialitate. 

2. Jucării art&craft

Arta îi ajută pe cei mici să își dezvolte, în primul rând, abilitățile motorii fine. De asemenea, coordonarea ochi-mână, precizia, dar și creativitatea vor beneficia prin utilizarea jucăriilor art&craft, atât de bune pentru a umple timpul liber. Cei mici pot desena, colora, picta, pot înșira mărgele sau pot împleti fire colorate. De asemenea, pot decupa forme de hârtie creponată pe care le vor lipi pe suporturi speciale. 

3. Cărți

Lectura este o activitate minunată pentru dezvoltarea imaginației și puterii de concentrare pe o singură activitate. Alături de bunici sau părinți, copiiii vor descoperi personaje și întâmplări uimitoare care îi vor fascina și îi vor ajuta să atingă o inteligență emoțională superioară. Atunci când citești alături de copilul tău, îi oferi un sentiment de siguranță și vei facilita crearea unei legături puternice între voi, legături care va dura toată viața. Cititul ajută, de asemenea, la dezvoltarea vocabularului, la identificarea și recunoașterea literelor, a cifrelor și semnelor grafice. Toate acestea reprezintă primii pași în procesul de alfabetizare ce se va definitiva în anii de educație formală. 

4. Plastilina

Modelarea plastilinei este distractivă indiferent de vârstă. Cu atât mai mult se vor bucura de această activitate cei mici, deoarece au oportunitatea de a-și folosi mai multe simțuri. Văzul, mirosul, simțul tactil și chiar auzul sunt folosite într-un mod complex, astfel încât plastilina să fie transformată în cele mai ingenioase personaje. Plastilina încurajează dezvoltarea multisenzorială, îmbunătățirea coordonării ochi – mână și progresul abilităților motorii fine. 

5. Jucării de împins

Aceste jucării sunt ideale în perioada premergătoare mersului independent în două picioare. O jucărie care trebuie împinsă poate promova jocul pe podea, ajutând la dezvoltarea abilităților de coordonare și de procesare vizuală, dar și susținerea abilităților motorii grosiere. Mușchii picioarelor, mâinilor și ai spatelui vor beneficia de un antrenament blând care ajută la descoperirea și susținerea unei poziții de echilibrul pe verticală a corpului. 

Vârsta de un an este un prag critic pentru dezvoltarea fizică, emoțională și intelectuală a copiilor, în care ei învață cum să devină mai puternici și mai independenți. Este anul în care au două mari achiziții, respectiv mersul și vorbitul, abilități care trebuie, însă susținute prin toate metodele. Jucăriile potrivite, cum sunt cele menționate mai sus, îi ajută pe cei mici să exploreze lumea din jurul lor și să exerseze noile abilități fizice la care au acces. Jucăriile reprezintă provocări amuzante pentru cei mici, provocări care le stimulează și le provoacă imaginația și curiozitatea. 

De interes:  Verifica asigurarea casco, sa circuli legal pe drumurile publice!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.