Scleroza multiplă (SM) este o boală a creierului, cu potențial invalidant. În cazul acestei afecțiuni, sistemul imunitar atacă mielina (teaca protectoare care acoperă fibrele nervoase) și astfel apar probleme de comunicare între creier și restul corpului. Scleroza multiplă poate provoca leziuni permanente sau deteriorarea nervilor.

Semnele și simptomele sclerozei multiple variază foarte mult, depind de nervii care sunt afectați și de numărul leziunilor. Unele persoane cu scleroză multiplă pot pierde capacitatea de a merge, iar altele au perioade lungi de remisiune în care nu apar simptome noi. 

Această afecțiune nu poate fi vindecată. Cu toate acestea, unele tratamente pot ajuta la accelerarea recuperării în urma atacurilor și la ameliorarea/gestionarea simptomelor.

În acest articol explicăm cei mai importanți factorii de risc ai sclerozei multiple

Factori de risc ai sclerozei multiple

Scleroza multiplă este mai frecventă la persoanele cu vârsta între 20-40 de ani. De asemenea, este o afecțiune mai des întâlnită la europeni. Există mai mulți factori de risc cunoscuți care pot dezvolta această afecțiune. Poate fi vorba despre: 

 • existența unor probleme de sănătate: infecții cu virusul Epstein-Barr.
 • factori genetici: scleroza multiplă nu este considerată o boală genetică, dar persoanele cu un asemenea istoric în familie sunt mai susceptibile de a o dezvolta. Scleroza multiplă se poate dezvolta ca urmare a acțiunii unor gene, dar mai sunt necesare cercetări în acest sens;
 • vitamina D: se crede că un rol important îl joacă deficitul de vitamina D. Nivelul de vitamina D se poate verifica printr-un simplu test de sânge. Vitamina D se găsește în alimente precum: macrou, sardine, lapte, sau se sintetizează de la soare. Așa se și explică de ce o expunere mai scăzută la soare în adolescență se poate lega de o vârstă mai tânără de debut a afecțiuni; (3)
 • fumatul: este considerat un factor important de risc. Renunțarea la fumat este asociată cu o scădere treptată a riscului de a dezvolta boala;
 • vârsta: persoanele de orice vârstă pot fi afectate de scleroza multiplă, dar boala este mai frecventă la persoanele cu vârsta între 20-40 de ani;
 • sexul: femeile prezintă un risc mai mare de a dezvolta scleroza multiplă, în special la o vârstă mai tânără. Cauza exactă nu este pe deplin înțeleasă. Ar putea fi o consecință a hormonilor sau a unor factori necunoscuți;
 • etnia: scleroza multiplă este mai frecventă în cazul persoanelor de origine caucaziană, mai ales a celor din Europa de Nord;(4)
 • clima: condițiile de viață într-un climat temperat pare să crească riscul de a dezvolta scleroza multiplă; (4)
 • boli autoimune: pacienții diagnosticați cu lupus eritematos sistemic, boli tiroidiene, anemie pernicioasă, psoriazis, diabet de tip 1, boli inflamatorii intestinale prezintă un risc mai mare de a dezvolta scleroza multiplă; (1,3)
 • excesul de greutate: obezitatea infantilă sau obezitatea în adolescență este asociată cu risc de dezvoltare a sclerozei multiple, mai ales la femei.

Simptomele sclerozei multiple

Manifestările sclerozei multiple sunt următoarele:

 • amorțeală sau slăbiciunea la un membru sau mai multe;
 • lipsă de coordonare, mers instabil;
 • pierderea parțială sau completă a vederii (de obicei la un ochi), asociată cu o durere în timpul mișcării ochilor;
 • vedere dublă prelungită;
 • vedere încețoșată;
 • oboseală;
 • amețeală;
 • probleme cu funcția sexuală, intestinală și vezica urinară. (2)

Șansele de a dezvolta scleroză multiplă sunt mai mari la persoanele care prezintă mai mulți factori de risc. Este nevoie de diagnosticare și tratament adecvat pentru a ameliora simptomele și pentru a ține evoluția bolii sub control.

Acest articol a fost realizat în baza informațiilor preluate din următoarele surse:

 1. „Multiple sclerosis (MS) – Risk Factors”: https://www.rarediseaseadvisor.com/hcp-resource/
 2. „Multiple sclerosis”: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/multiple-sclerosis/symptoms-causes/syc-20350269
 3. „Risk factors for multiple sclerosis (MS)”: https://www.winchesterhospital.org/health-library/article?id=20388
 4. Simpson, Steve, et al. “Latitude Continues to Be Significantly Associated with the Prevalence of Multiple Sclerosis: An Updated Meta-Analysis.” Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry, vol. 90, no. 11, 19 June 2019, pp. 1193–1200, 10.1136/jnnp-2018-320189. accesat 05.01. 2023. https://jnnp.bmj.com/content/90/11/1193 
De interes:  Vești bune pentru Universitatea ” Eftimie Murgu ” din Reșița !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.