Un smartwatch este un dispozitiv portabil, special conceput pentru a fi purtat la mana. In ultima perioada, ceasurile inteligente au fost dezvoltate foarte mult si poti vizita pagina http://topwatches.ro/, pentru mai multe detalii devenind interfata dintre utilizator si smartphone. In momentul de fata, ceasurile inteligente vin cu ecrane tactile, diverse aplicatii si chiar pot inregistra ritmul cardiac sau alte semne vitale.
Cele mai cunoscute modele de smartwatch au determinat foarte multi utilizatori sa poarte din ce in ce mai des un asemenea ceas inteligent. In multe dintre cazuri, un smartwatch poate fi comparat cu un minicalculator, deoarece a inlocuit multe dispozitive mai voluminoase sau inconfortabile, pe care le purtam in buzunare sau la gat.
Daca pana in 2010 purtam la mana doar ceasuri digitale, dupa acest an multi producatori din domeniul tehnologiei au inceput sa lanseze smartwatch-uri cu caracteristici similare unui smartphone. In primul an de la lansare, unul dintre gigantii tehnologiei a reusit sa vanda in primul an un milion de ceasuri smartwatch.
Odata intrate pe piata, marii producatori de smartwatch au inceput sa dezvolte aceste dispozitive. Pornind de la redimensionarea acestora, rezistenta, optimizarea si introducerea unor caracteristici pentru scufundari la adancimi mari sau expeditii pe munte.
Necesitatea unui smartwatch
Cele mai multe smartwatch-uri sunt destinate utilizarii zilnice dar exista pe piata si unele cu cateva functii specifice. Indiferent de utilizarea lor, un smartwatch ofera un set functii standard, pe care le poti gasi explicate in detaliu, vizitand pagina http://topwatches.ro/.
Hai sa vedem care sunt functiile standard ale unui smartwatch:
- notificarile – un smartwatch este conceput pentru a afisa notificari despre evenimente, activitati importante, primirea apelurilor si a mesajelor. Tipurile de notificari difera de la un utilizator la altul. Un smartwatch conectat la un smartphone, preia notificarile si le afiseaza pe ecranul lui, fara a mai utiliza smartphone-ul, notificari precum apeluri, mesaje, e-mail.
Insa unele ceasuri smartwatch au functii speciale, cum ar fi cazurile de urgenta. Cu aceasta functie, daca ceasul inteligent detecteaza un soc puternic, dupa care nu mai simte miscare, alerteaza automat serviciul de urgenta 112;
- aplicatiile – inca din faza de dezvoltare a unui smartwatch, producatorii au luat in calcul si utilizarea aplicatiilor pe acest dispozitiv. In afara de notificarile primite de la smartphone, un smartwatch de ultima generatie vine si cu cateva aplicatii preinstalate, cum ar fi cele pentru drumetii sau scufundari. In general aplicatiile pentru drumetii, scufundari sau alergare sunt regasite pe smartwatch-urile special dezvoltate in acest sens;
- redare media – majoritatea smartwatch-urilor care se asociaza unor smartphone-uri, pot gestiiona muzica de pe telefonul inteligent, prin schimbarea melodiilor sau modificarea volumului;
- raspuns la mesaje prin voce – este poate cea mai revolutionara functie pentru un smartwatch. Daca te-ai saturat sa tot tastezi si sa nu mai stai cu ochii in telefonul inteligent, un smartwatch poate scrie un mesaj dupa dictarea ta;
- functia fitness – aceasta functie te ajuta sa calculezi numarul de kilometrii sau de pasi, parcursi intr-un anumit interval de timp. Un smartwatch care are aceasta functie, te poate ajuta si in momentul in care esti in sala de fitness si vrei sa vezi pe loc cate calorii ai ars, sau cati kilometrii au mers pe banda;
- functia GPS – un smartwatch cu aceasta functie preinstalata, te va ajuta in etichetarea unor locatii in care ai fost sau primirea unor alerte despre unele locatii;
- durata de viata a bateriei – odata cu dezvoltarea tehnologiei ce tine de folosirea unui smartwatch, producatorii au luat in calcul si cresterea consumului de energie. In acest sens au marit puterea bateriilor ce alimenteaza un smartwatch. A fost dezvoltata functia prin care o baterie cu minim de energie poate alimenta un smartwatch prin mentinerea doar anumitor functii deschise, de fapt a celor mai importante;
Tipuri de smartwatch
Pe piata se mentin doua tipuri de smartwatch:
- pentru uz general – ce are preinstalat un pachet de functii generale sau un pachet destul de mare de functii pe care sa-l poti folosi indiferent daca este sau nu conectat la smartphone. In functie de producator, acestea functioneaza pe diferite sisteme de operare, unele dintre ele specifice unui anumit tip de telefon inteligent.
- pentru utilizare specifica – acestea se utilizeaza doar in anumite situatii, precum in timpul scufundarilor, alergare,drumetii si au functii speciale in acest sens, De retinut este faptul ca acest tip de smartwatch se poate folosi si fara a fi conectate la un smartphone;
Exemple de ceasuri inteligente cu utilizare specifica:
- Smartwatch pentru drumetie
Acestea sunt destinate utilizarii in timpul drumetiilor pe distante foarte lungi. Bateria ce alimenteaza un astfel de smartwatch are o durata lunga de viata, special conceputa pentru a mentine in functiune acest tip de smartwatch. Functiile precum navigarea si urmarirea prin GPS, chiar si actualizarea prognozei meteo, sunt specifice acestui tip de smartwatch.
- Smartwatch pentru scufundari
Acesta se conecteaza prin bluetooth la un transmitator care inregistreaza in primul rand adancimea la care te aflii, dar si starea generala de sanatate sub apa. Un smartwatch profesional pentru scufundari poate masura si timpul pana in momentul in care trebuie sa iesi la suprafata, temperatura apei si multi alti indicatori importanti.
- Smartwatch pentru zboruri
Acesta este utilizat doar de cei care fac zboruri curente, chiar si piloti ai unor avioane mici. In general aceste ceasuri inteligente masoara pulsul la in interval de timp setat, poate tine un jurnal de zbor, o harta sau o prognoza meteo actualizata pentru a atentiona in timp util schimbarile majore ale vremii.
Importanta unui smartwatch
Pentru a vedea cat de importanta este utilizarea unui smartwatch, consulta pagina http://topwatches.ro/, inainte sa achizitionezi un smartwatch potrivit nevoilor tale. Inca din anul 2010, de cand acest ceas inteligent si-a facut aparitia pe piata, trendul este in continua crestere. Daca in primul an s-au vandut un milion de unitati, in 2014 vanzarile au crescut la 5 milioane de unitati, iar in 2018 s-a atins un apogeu prin vanzarea a 141 de milioane de unitati intr-un timp foarte scurt.
Multi utilizatori au inteles destul de repede eficienta unui smartwatch. Daca si tu te-ai saturat sa scoti de fiecare data smartphone-ul din buzunar, te sfatuim sa-i urmezi pe cei peste 141 de milioane de utilizatori care se bucura in acest moment de utilizarea unui smartwatch.