Polenul de albine este un amestec de polen de flori, nectar, salivă de albine, miere și ceară de albine. Acesta este adus de către albine la stup, unde este colectat cu ajutorul unor dispozitive. 

Ca și celelalte produse ale stupului, polenul de albine are un profil nutrițional bogat, fiind o sursă de aminoacizi, carbohidrați, vitamine, minerale, antioxidanți și enzime. Astfel, suplimentarea dietei cu polen de albine ar putea aduce o serie de beneficii.

Iată ce este polenul crud și care sunt efectele sale asupra organismului. 

Ce este polenul crud?

Polenul crud este cel care a fost congelat de apicultori imediat după recoltare. 

Granulele de polen sunt colectate de către apicultori cu ajutorul unor capcane montate la intrarea în stup. Polenul este îndepărtat, astfel, de pe piciorușele albinelor și recoltat în recipiente plasate sub stup. De obicei, acesta provine de la o singură specie de plantă, însă poate fi și poliflor. 

Altă metodă de conservare a polenului este prin uscare la temperaturi de 38-40 de grade Celsius. Aceasta afectează, însă, conținutul nutrițional și aroma produsului. Prin congelare, polenul de albine își păstrează integral substanțele nutritive și gustul. De aceea, proprietățile pe care le are polenul crud sunt mai puternice decât ale celui uscat.  

Compoziția nutrițională diferă în funcție de sezonul în care a fost recoltat și de specia florilor (1). 

Beneficii pentru organism

Consumul regulat de polen de albine se poate asocia cu următoarele beneficii (1):

Proprietăți antioxidante și antiinflamatorii

Datorită compușilor antioxidanți, cum ar fi glutationul, carotenoizii, flavonoidele, quercetin, polenul de albine contracarează efectele nocive ale radicalilor liberi. Prin scăderea stresului oxidativ, poate proteja organismul împotriva bolilor cronice, cum ar fi cancer sau diabet zaharat tip 2. 

De asemenea, acești compuși pot reduce inflamația din organism. Inflamația cronică se asociază cu apariția bolilor cronice. 

Scăderea riscului cardiovascular

Riscul cardiovascular poate fi redus prin suplimentarea dietei cu polen de albine, atât datorită efectelor antioxidante, cât și a celor hipocolesterolemiante. 

Oxidarea lipidelor favorizează aderența lor la pereții vaselor de sânge. Compușii antioxidanți din polenul crud previn oxidarea acestora. 

De asemenea, polenul de albine ar putea contribui la reducerea colesterolului din sânge, în special al celui LDL („rău”).

Stimularea proceselor de detoxifiere

Detoxifierea organismului are loc prin procesele desfășurate la nivel hepatic (în ficat). Acesta filtrează substanțele din organism și le elimină pe cele nefolositoare sau toxice. Polenul de albine ar putea stimula aceste procese. În plus, ar proteja ficatul de substanțele toxice, promovând regenerarea sa. 

Întărirea imunității

Polenul de albine are proprietăți antibacteriene și imunostimulatoare puternice. Prin efectele asupra răspunsului imun, polenul de albine ar reduce severitatea unor alergii (cu excepția alergiei la polen și la albine). 

Îmbunătățirea metabolismului

Datorită compușilor din compoziția sa, polenul crud ar putea îmbunătăți absorbția substanțelor nutritive din celelalte alimente. De asemenea, ar accelera metabolismul și ar stimula creșterea masei musculare. 

Reducerea simptomelor menopauzei

Polenul crud ar putea ajuta și la ameliorarea simptomelor de menopauză, cum ar fi bufeurile, transpirațiile nocturne, durerile articulare, tulburările de dispoziție și de somn.

Contraindicații și precauții

În primul rând, este important de știut că polenul de albine nu înlocuiește o dietă echilibrată. Este esențial să ai o alimentație sănătoasă și variată pe termen lung.

Deși în general este bine tolerat, polenul de albine este contraindicat în cazul (1):

  • Femeilor însărcinate și celor care alăptează
  • Copii
  • Persoane alergice la albine și miere
  • Persoane alergice la polen
  • Pacienții care iau medicamente anticoagulante 

Prin urmare, polenul de albine este un superaliment care merită inclus în alimentație. Totuși, pentru a te bucura de beneficiile sale, asigură-te că urmezi un stil de viață echilibrat. 

Referințe:

  1. Raman, Ryan. “Top 11 Health Benefits of Bee Pollen.” Healthline, Healthline Media, 13 Aug. 2018, www.healthline.com/nutrition/bee-pollen. Accessed 23 Oct. 2022.
De interes:  „Pentru a evita suspiciunile generate de softul STS, este neapărat obligatoriu ca partidele să aibă acces la aplicație!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.