Malformatiile congenitale asimptomatice

Malformatiile congenitale cardiace sunt anomalii ale inimii care apar în timpul vietii intrauterine si care pot fi diagnosticate in utero, la nastere, sau mai tarziu. Acestea sunt caracterizate de afectarea structurii si modului de functionare a inimii. Malformatiile congenitale cardiace difera ca severitate si simptomatologie. De asemenea, un pacient poate avea mai multe malformatii sau afectiuni cardiace asociate. Functie de aceste aspecte, speranta de viata difera de la pacient la pacient.

Daca malformatiile sunt mici si nu afecteaza functionarea inimii, cel mai probabil, acestea nu vor provoca simptome si vor fi depistate accidental. Exista si varianta ca boala sa fie asimptomatica pana la o anumita varsta, iar, ulterior, pacientul sa sesizeze semne neobisnuite, care il trimit la medic. Malformatiile congenitale se trateaza prin interventii chirurgicale sau proceduri minim-invazive, iar simptomatologia prin medicamente sau prin anumite tehnici, precum meloterapia (terapie prin muzica).

Iata cateva malformatii congenitale ale cordului care pot trece neobservate pana la aparitia simptomelor.

Fistula arterio-venoasa coronariana

Inima este prevazuta cu trei artere coronare care ii asigura sange incarcat cu oxigen. Fistula arterio-venoasa coronariana presupune comunicarea anormala intre o artera coronara si o camera a inimii sau intre o artera coronara si o vena. Aceasta afectiune poate fi atat innascuta, dar si dobandita pe parcursul vietii. 

Atunci cand este innascuta, apare fie izolat, fie in combinatie cu alte malformatii congenitale (coarctatie de aorta, tetralogia Fallot etc.). Fistula arterio-venoasa dobandita poate surveni unor traumatisme, interventii chirurgicale, proceduri interventionale (cum ar fi ablatia cu radiofrecventa sau cateterismul cardiac).

In general, fistula arterio-venoasa coronariana are dimensiuni mici. De aceea, ea nu provoaca simptome si se inchid de la sine, in timp. Totusi, daca fistula este mare, poate genera simptome – tahicardie, palpitatii, paloare, durere in piept, oboseala, respiratie dificila-, complicatii si necesita tratament. 

Coarctatia de aorta

Coarctatia de aorta reprezinta o stenoza (o ingustare) la nivelul canalului aortei. Aorta, artera care porneste de la inima si se ramifica in tot corpul, transporta sangele incarcat cu oxigen catre organe si tesuturi. Ingustarea acesteia reduce nivelul de sange oxigenat catre restul corpului, afectand functiile acestuia. Boala se diagnosticheaza la copii si la pacientii sub 40 de ani.

Coarctatia de aorta, in forma usoara, poate fi, initial, asimptomatica pana la adolescenta, dar, apoi, poate provoca simptome si complicatii. Ea se manifesta prin extremitati reci, lesin, intarzierea cresterii, sangerari nazale, dureri ale picioarelor, in timpul activitatii fizice, rezistenta scazuta la efort, respiratie dificila. Atunci cand este asociata si cu alte malformatii congenitale, coarctatia de aorta este chiar mai periculoasa. 

Defectele septale

Defectele septale reprezinta comunicari anormale intre camerele inimii. Defectul septal atrial presupune o gaura intre cele doua atrii, iar defectul septal ventricular, un orificiu intre cei doi ventriculi. Inima reprezinta un sistem complex, prin care sangele neoxigenat este trimis la plamani, iar cel incarcat cu oxigen este transportat catre toate tesuturile. Comunicarile anormale la nivelul inimii favorizeaza amestecul sangelui oxigenat cu cel neoxigenat si ingreuneaza functia cardiovasculara. 

Defectele septale de mici dimensiuni, nesemnificative, pot fi asimptomatice si se pot inchide de la sine. In schimb, in cazurile severe, aceste malformatii sunt periculoase si prezinta un risc ridicat de complicatii (insuficienta cardiaca, aritmii, accident vascular cerebral).

In cazurile simptomatice, intensitatea manifestarilor difera functie de severitatea bolii. Aceasta poate provoca intarzieri de crestere, infectii respiratorii frecvente, palpitatii, paloare, lipsa poftei de mancare, cianoza pielii (zone cu tenta albastruie, asociate cu scaderea nivelului de oxigen), dificultati de respiratie la efort, picioare umflate. 

In concluzie, unele boli de inima innascute nu provoaca simptome, in forme usoare. Investigatiile de rutina pot fi utile in depistarea acestora, iar stilul de viata sanatos poate preveni agravarea lor. 

De interes:  De ce sucul natural de fructe este o opțiune sănătoasă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.