Ce avantaje oferă eficiența energetică într-o companie

Antreprenorii din toate segmentele ar trebui să fie conștienți de importanța eficienței energetice, deoarece aceasta are un impact direct asupra bunei funcționări a afacerii lor.

Acest lucru se datorează faptului că orice activitate și proces productiv din societatea modernă sunt posibile numai prin utilizarea intensivă a unei anumite forme de energie, fie că este vorba despre energie termică sau energie electrică. 

Astfel, eficiența energetică este una dintre variabilele legate direct de costul fix al afacerii. Având în vedere contextul mediului propriu al organizației, este crucial să știm că o mai bună gestionare a consumului de energie devine un factor indispensabil pentru cei care doresc să rămână competitivi pe piață.

Astfel, prin definiție, eficiența energetică constă în relația dintre cantitatea de energie utilizată într-o activitate și cea disponibilă pentru îndeplinirea ei. Cu alte cuvinte, eficiența energetică este un proces care urmărește îmbunătățirea utilizării surselor de energie.

De ce să investim în eficiență energetică?

Investițiile în eficiența energetică aduc o competitivitate și mai mare companiei în domeniul său de activitate, aceasta putând să-și reducă procesul de producție și să obțină un profit mai bun pentru produsele sau serviciile oferite. 

În plus, întrucât toate companiile se gândesc întotdeauna la creștere și prosperitate, adoptarea unor practici de eficiență energetică poate permite creșterea lor fără a fi necesară reajustarea infrastructurii interne a companiei.

 

De interes:  Se redeschid porţile restaurantelor! Câţi vom putea sta la o masă?

Avantajele eficienței energetice: 

  1. O companie eficientă din punct de vedere energetic poate obține reduceri mari în ceea ce privește consumul de energie, reușind totodată să își scadă costurile de operare și întreținere pe termen lung.
  2. Reducerea costurilor de consum a energiei se reflectă în mod clar într-un avantaj competitiv pentru compania în cauză, pe piața în care își desfășoară activitatea.
  3. Proprietățile eficiente din punct de vedere energetic sunt mult mai apreciate de piața imobiliară.
  4. Într-o lume cu o populație din ce în ce mai informată, este esențial pentru companii ca activitatea lor comercială să respecte mediul înconjurător. Acesta este din ce în ce mai mult un factor determinant pentru consumator atunci când cumpără un produs sau apelează la un serviciu.
  5. Nu în ultimul rând, este însăși problema mediului. În unele cazuri, se pot realiza reduceri de energie de până la 80% prin eficiența energetică. Aceasta se reflectă într-o reducere mare a emisiilor de CO2 în atmosferă.

Cum poți obține eficiența energetică în compania ta? 

Un prim pas este acela de a efectua un audit energetic pentru clădirea afacerii tale. Cu excepția IMM-urilor, companiile sunt obligate prin Legea 121/2014 să realizeze un audit energetic o dată la 4 ani. 

Astfel, un audit energetic reprezintă o analiză a consumului de energie al companiilor, în urma acestuia rezultând programe de măsuri pentru creșterea eficienței energetice, reducerea consumului și costurilor

Cine efectuează auditul energetic? 

De interes:  Care sunt avantajele și dezavantajele filamentelor de tip ASA?

 

Elsaco este auditor energetic autorizat ANRE ce deține autorizațiile și pregătirea necesare pentru realizarea de: audituri energetice și analiza consumurilor de energie pentru companii care sunt înregistrate ca operatori economici în România și care, legal, trebuie să facă o astfel de lucrare o dată la 4 ani pentru eficiența energetică a clădirilor. 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.