Exista aceasta perceptie, cum ca cititul de carti este benefic, in timp ce uitatul la televizor poate avea efecte defavorabile asupra creierului. Insa care este motivul acestei supozitii? De ce privitul la televizor nu poate fi la fel de educativ ca cititul unei carti?
In fond, exista tot felul de carti, mai bine sau mai putin bine scrise, iar acelasi lucru se aplica si filmelor sau show-urilor TV. Iata ce a descoperit libraria online Bookzone despre argumentele stiintifice care fac diferenta dintre carti si televizoare:
Un studiu concludent a fost facut in 2013, la Universitatea Tohoku din Japonia, unde o echipa condusa de Hiraku Takeuchi a examinat efectele atat pe termen scurt, cat si lung ale televizorului asupra creierului a 276 de copii.
Prin urmare, studiul a relevat faptul ca, cu cat cei mici petreceau mai mult timp in fata televizorului, cu atat mai mult li se dezvoltau anumite zone din cortex, conectate cu nivelul de excitabilitate, dar si agresiune.
Mai mult, s-a observat o dezvoltare a lobului frontal, asociata cu o scadere a capacitatilor de argumentare vocala. Astfel, cu cat copiii au adunat mai multe ore in fata televizorului, cu atat au primit calificative mai slabe la testele verbale. Aceste efecte au avut loc indiferent de varsta, sex sau statut socio-economic individual.
In acelasi an, profesorul Gregory Burns, impreuna cu echipa de la Universitatea Emory, au studiat efectele citirii unei nuvele asupra creierului, folosind teste RMN inainte si dupa. De acesta data studentii au fost rugati sa citeasca o nuvela despre eruptia vulcanului Vezuviu din Italia.
Motivul alegerii acestei carti a constat in narativa puternica, dar si in efectul dramatic al unor evenimente reale. Dupa citirea acestei carti, studentii au aratat o crestere a conexiunilor neuronale relationate cu vorbirea. De asemenea, rezultatele RMN-ului au relevat si o crestere a activitatii in zona motorie a creierului, efect asociat cu trairea unor senzatii similare cu personajele cartii.
De asemenea, exista si efecte pe termen lung in privinta cititului de carti. Studiile au scos la iveala faptul ca cititul mentine mintea alerta, amanand declinul cognitiv al acestora. Mai mult, Boala Alzheimer are o incidenta cu pana la 2.5 mai scazuta in cazul seniorilor care citesc in mod regulat, fata de televizor, care este vazut ca un factor de risc.
Astfel, un studiu de la Universitatea din Susses a aratat ca doar 6 minute petrecute in compania unei carti ne poate reduce nivelul de stress cu pana la 68 de procente, aceasta activitate clasandu-se prima in fata altora precum ascultatul muzicii (61%), bautului unui ceai (54 de procente) sau o scurta plimbare (42%).
Putem observa cu usurinta ca cititul are un efect benefic asupra noastra, insa tot nu am inteles exact care este explicatia acestui fenomen. Din studiile conduse pana in prezent, putem totusi trage cateva observatii importante:
Televizorul este construit ca un element pasiv. Astfel, dupa alegerea canalului preferat, te poti relaxa in voie, lasand totul sa se desfasoare fara a necesita vreun efort. De asemenea, sansele de a pune pauza unui film sau emisiuni pentru a reflecta asupra celor intamplate este foarte mica. Ideile si personajele de la TV sunt prezentate destul de superficial.
Show-urile nu se bucura de luxul de a putea descrie in detaliu situatii sau de a prezenta caractere, pastrand un ritm alert pentru a mentine atentia publicului.
Pe de alta parte, cartile sunt atat distractive cat si educative, intr-un mod direct. Cititorul trebuie sa se concentreze asupra firului epic, traversand astfel diverse concepte ale unei carti. Cand citim, suntem practic obligati sa ne folosim imaginatia pentru a ne imagina cu exactitate ce se intampla. Cartile au si avantajul ca pot descrie totul in mare detaliu.
Fata de televizor, unde in majoritatea cazurilor vom auzi dialoguri, cartile pot contine atat detaliile scenelor, cat si gandurile protagonistilor.
Asadar, daca esti gata sa faci si tu un pas in lumea minunata a celor mai frumoase carti, lasa telecomanda deoparte si vino la libraria online www.Bookzone.ro, unde te asteapta sute de volume, la preturi competitive!