Scanarea cu laser 3D constituie o reală inovație în sectorul industrial, fiind o modalitate de măsurare și înregistrare a obiectelor, fără contact direct. Această metodă transpune evoluția tehnologiei și digitalizarea într-un sector important și complex, acela al construcțiilor. Cel mai important, scanarea 3D a clădirilor a adus un avantaj din perspectiva timpului alocat măsurătorilor și din punct de vedere al preciziei informațiilor captate.
Prin captarea rapidă a unor informații precise și de acuratețe înaltă despre clădiri, se economisește timp și sunt evitate erorile umane. Utilitatea scanării cu laser se extinde dincolo de exteriorul unei clădiri, dovedindu-și eficiența și în cazul elementelor de interior. Această tehnică de scanare a făcut posibilă cartografierea fiecărui colț al unei construcții la un nivel de acuratețe fără precedent.
Scanarea 3D este un pas definitoriu în digitalizarea bunurilor culturale
Tot în sfera de arhitectură și construcții, scanarea 3D permite clasificarea, măsurarea și analizarea oricărei forme de partimoniu cultural, mai ales în cazul construcțiilor istorice asupra cărora intervenția cu metode tradiționale de măsurare și analizare ar putea reprezenta un risc. Ecad asigură măsurători 3D pentru inventarierea digitală a monumentelor și bunurilor culturale, folosind scanere laser terestre pentru a reda în tonuri de gri sau culoare modele digitale.
Deși utilizată în mai multe industrii, scanarea 3D a căpătat o importanță remarcabilă în domeniul construcțiilor și arhitecturii, prin prisma numeroaselor avantaje pe care le oferă în raport cu metodele convenționale de măsurare. Scanarea 3D a devenit populară tocmai pentru că oferă un mijloc rapid de a obține măsurători precise cu privire la o construcție, la suprafața și contururile sale, producând în final o imagine digitală detaliată prin care se pot depista inclusiv eventuale probleme la nivel structural.
Scanarea 3D optimizează costurile de construcție și renovare
Scanarea 3D poate fi efectuată de firma de cadastru și topografie atunci când este necesară reproducerea în format digital a unei clădiri, în mod precis și eficient. Cu ajutorul unui dispozitiv portabil, clădirea este scanată în întregime fără contact fizic și sunt recepționate toate informațiile digitale despre configurația acesteia.
Unul dintre principalele avantaje ale scanării 3D este optimizarea costurilor din faza de proiectare și planificare, precum și evitarea unor probleme potențiale care vor genera costuri suplimentare pe viitor pentru a fi remediate. Antreprenorii, inginerii sau cei care au în desfășurare un proiect de construcție nu trebuie să se mai deplaseze frecvent pe teren în vederea efectuării de măsurători și pot prelua mai multe proiecte simultan.
Un alt avantaj al metodei de scanare cu laser 3D în cazul clădirilor și monumentelor îl constituie evitarea erorilor care pot apărea în utilizarea metodelor clasice de măsurare a unui spațiu sau unei suprafețe. De altfel, modelele 3D obținute în urma scanării sunt mijloace eficiente de comparare a etapelor unei construcții, utile pentru anticiparea unor modificări și pentru a efectua din timp schimbările necesare, contribuind astfel la calitatea rezultatului final. În cazul clădirilor istorice, scanarea 3D devine o necesitate pentru a nu compromite structura clădirii și pentru a evita orice risc asociat măsurătorilor fizice.
În concluzie, scanarea 3D este o metodă modernă de măsurare a clădirilor, definită de rapiditate și acuratețe. Aceasta își dovedește eficiența atât în cazul detaliilor de exterior, cât și în cazul măsurătorilor ce vizează componente interioare.