Care sunt pasii de urmat pentru amenajarea unei gradini ca in reviste

Amenajarea unei gradini este un proiect care necesita timp si inspiratie, iar daca vrei ca totul sa iasa perfect, ai putea avea nevoie si de sfatul unui specialist. Cu timpul si inspiratia, speram ca te descurci singur, iar noi te ajutam cu cateva recomandari de la specialisti, referitoare la etapele unui astfel de proiect.

Alegerea stilului potrivit

Stilul de amenajare a unei gradini se alege atat in functie de preferinte, dar si de stilul casei precum si de particularitatile zonei. In general, stilul gradinii trebuie sa fie similar sau asemanator cu cel al casei, pentru a nu se crea un contrast puternic.

De asemenea, daca gradina este intr-o zona de deal sau de munte, stilul de amenajare trebuie sa fie cat mai apropiat de natural, in timp ce in oras iti poti amenaja o gradina mai cocheta, cu elemente moderne. In Romania, printre cele mai  populare stiluri de amenajare a gradinilor se numara stilul rustic, cel mediteranean, stilul modern, vintage, stilul englezesc si cel frantuzesc.

Stabilirea necesarului de materiale si a bugetului

Dupa ce ti-ai creionat o imagine a gradinii, trebuie sa stabilesti care sunt materialele de care ai nevoie, cantitatea, dar si bugetul pentru intregul proiect.

In primul rand, ai nevoie de pix si hartie, pentru ca cel mai bine e sa faci o lista cu toate cele necesare. Pentru a fi sigur ca nu-ti scapa nimic din vedere, ia la rand fiecare zona a gradinii cu amenajarile aferente, trecand astfel pe lista toate materialele necesare. In mare, vei avea nevoie de caramizi pentru constructia gratarului, lemn pentru terasa, pavele pentru curte, ciment, fier forjat, nisip sau piatra naturala, in functie de stilul ales.

Odata facuta lista, poti calcula un buget estimativ, iar la suma obtinuta mai adauga o marja de 20% pentru cheltuieli neprevazute.

Pregatirea terenului

Mai intai, terenul trebuie pus la punct in vederea viitoarelor amenajari din proiect. Asta inseamna ca trebuie curatat de gunoaie, resturi vegetale, arbusti, pietre si radacini. Zonele destinate cultivarii se sapa se fertilizeaza si se niveleaza, iar cele in care urmeaza sa construiesti se delimiteaza cu cativa tarusi si un ghem de sfoara.

Daca gradina este pe un teren in panta, va fi necesar sa faci terasarea solului, pentru a-i conferi stabilitate si a preveni astfel alunecarile de teren.

Instalarea sistemului de drenaj

Daca nu se poate scurge in mod natural, apa acumulata in gradina iti poate crea mari probleme. Pentru a evita o astfel de situatie, ai nevoie de un sistem de drenaj. Acesta trebuie instalat inainte de a incepe celelalte amenajari, intrucat consta intr-o retea de tevi ingropate, care preiau apa de la suprafata si o evacueaza intr-o zona de scurgere, care poate fi un bazin sau un canal pentru apele pluviale. Sistemul de drenaj cu bazin de colectare este o solutie mai practica, intrucat apa acumulata poate fi folosita ulterior pentru irigarea gradinii.

Plantarea materialului saditor

Dupa ce ai pregatit solul cum am amintit mai sus, poti trece la plantarea gazonului, a pomilor fructiferi, florilor si verdeturilor pe care vrei sa le cultivi in gradina. Bineinteles ca trebuie sa tii cont de perioada propice pentru plantare si de conditiile de care are nevoie fiecare specie in parte.

Plantele sensibile la temperaturi scazute este recomandat sa fie plantate in ghivece, astfel incat sa poata fi mutate in casa sau spatii incalzite, la debutul sezonului rece.

Etapa de constructie

Urmatorul pas este construirea amenajarilor incluse in planul gradinii. In functie de preferinte si de spatiul disponibil, poti construi aici o terasa pentru relaxare, un gratar sau o bucatarie de vara, un foisor sau un loc de joaca pentru copii. Urmeaza apoi pavarea curtii, iar la final, daca este cazul, construirea sau renovarea gardului.

La o prima vedere, pare destul de simplu, insa sunt sanse sa te confrunti cu anumite probleme tehnice pe care nu poti sa le depasesti. In astfel de situatii, este mai bine sa ceri ajutorul unui specialist, decat sa incerci sa gasesti singur o solutie, care n-ar fi cea mai inspirata.  

De interes:  Spune adio durerilor de artrită cu tratamentul Ostex: soluția naturală de care ai nevoie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.