Camere video și polițiști în civil vor supraveghea platformele de gunoi din Reșița
Polițiști locali în civil vor fi cu ochii pe cei care nu aruncă gunoiul în mod selectiv. Amenzile pentru reșițenii care nu selectează deșeurile se ridică până la 500 de lei.
Municipalitatea Reșița dorește să amplaseze camere de supraveghere la platformele de gunoi din oraș, astfel, poate vor fi prinși și amendați cei care aruncă gunoiul neselectiv sau deșeuri necorespunzătoare la platformele din municipiu. Până la amplasarea camerelor video, fiți atenți când aruncați gunoiul, deoarece primăria Reșița a trimis în teren polițiști locali care să supravegheze modul în care sunt aruncate deșeurile în pubele.
„Avem echipe mixte formate din poliție locală și oameni de la noi de la gospodărire care merg, în civil, pe teren. Au aplicat peste 1200 de sancțiuni în ultimul an în valoare de peste 200.000 lei și peste 200 de avertismente. Am semnat un referat pentru achiziția mai multor camere de supraveghere. Vom monta un număr de 20 la platforme, plus 6 mobile pe care le vom monta pe stâlpi, vom urmări imaginile și vom aplica sancțiuni. Avem o campanie de informare: le vom oferi saci pe culori să adune selectiv și vom desființa unele platforme din zona Muncitoresc, Stavila și Marginea”, a declarat directorul de investiții al primăriei Reșița Adelin Tuță.
Reprezentanții municipalității Reșița spun că înțeleg situația operatorului de salubritate care se află într-o situație delicată pe deoparte nu știe cât va mai fi pe piață și deci nu dorește să investească, iar pe de altă parte are datorii de încasat de la primăria Reșița de peste 800.000 lei. De asemenea consilierii locali arată cu degetul spre Consiliul Județean Caraș-Severin care nu a reușit să finalizeze proiectul deponeului de la Lupac.
„Firma s-a plâns prin numeroase adrese că vor să renunțe la contract, aceștia spun că este unul păgubos. Contractul a fost încheiat în 2011 cu prețuri din 2011. Contractul lor a expirat acum 3 ani. La rugămintea primăriei l-au prelungit prin act adițional dar nu au termen de încheiere a acestuia, ei nu știu dacă vor mai fi pe piață o lună, 3 sau 5”. a declarat directorul de investiții al Primăriei Reșița Adelin Tuță.
„Noi punem presiune de operator, dar știți care este problema de fapt? Operatorul ar fi trebuit să plece de aici de vreo trei ani, odată cu intrarea în funcție de deponeului de la Lupac. Avem un alt operator care a câștigat o licitație acolo. Doar că, deponeul nu a intrat în funcțiune, am tot prelungit contractul cu cei de la Brantner. Problema gunoiului este generalizată, este la nivelul întregului județ. Toate comunele din județ la ora asta sunt la propriu inundate de gunoaie. Aici este problema. Cât timp acest deponeu nu este dat în folosință vom avea în permanență această problemă a gunoaielor. Dânșii se mai plâng de dificultăți în colectarea banilor de la asociațiile de locatari și așa intrăm într-un cerc vicios din care greu vom putea ieși”, a explicat consilierul local PNL, Hadrian Popescu.
Amenzile care vor fi aplicate celor care aruncă pe jos sau neselectiv deșeurile vor fi cuprinse între 100 și 500 lei.