Brexit – europenii sunt circumspecti in ceea ce priveste nou cerere efectuata de May

Primul ministru britanic, Theresa May, a propus din nou, vineri, data de 30 iunie, deja refuzata de Uniunea Europeana pe motiv ca alegerile sunt prevazute pentru sfarsitul lunii mai. Mai multe tari europene considera ca acest nou demers nu este de ajuns pentru a raspunde interogarilor UE.

Primul ministru, Theresa May a cerut vineri un report al Brexitului pana in data de 30 iunie in incercarea de a depasi criza politica din Regatul Unit. Intr-o scrisoare trimisa presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, aceasta propune o noua data, cea de 30 iunie, cu angajamentul de a lansa preparativele pentru a participa la alegerile europene. Theresa May a tinut sa sublinieze faptul ca incearca sa caute in continuare sa obtina un acord al deputatilor britanici care sa permita Regatului Unit sa paraseasca Uniunea Europeana inainte de data de 23 mai si sa anuleze astfel participarea la alegerile europene. Regatul Unit va continua cu preparativele in acest sens, pentru ca aceste alegeri sa aiba loc daca iesirea din Uniunea Europeana nu va fi posibila.

De interes:  Cătălina Trupșor: „Color Smart a adus în Timișoara universul culorilor și texturilor”

Majoritatea presedintilor europeni considera aceasta cerere drept una prematura. Omologii europeni ai prim ministrului britanic considera ca aceasta data propusa, de 30 iunie, pune probleme conducatorilor europeni datorita faptului ca alegerile europene au loc intre 23-26 mai. Au acceptat in cele din urma un report pentru data de 12 aprilie. Londra are nevoie, dupa parerea presedintilor europeni, de un “plan credibil”. In plus, prim ministrul olandez, Mark Rutte, estimeaza ca acest demers britanic nu raspunde interogarilor UE. Exista o multime de chestiuni care trebuiesc clarificate la Londra.

De cealalta parte, Donald Tusk si-ar fi dorit ca UE sa acorde un report flexibil, de pana la 12 luni, deci lucrurile sa se prelungeasca pana pe data de 12 aprilie 2020. Insa aceasta propunere nu va fi cu siguranta pe placul celorlalte state membre…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.