Cererea mondiala de energie a crescut enorm in 2018. Gazul, mai mult decat energiile regenerabile, raspunde in special la nevoile consumatorilor.
In urma cu 10 ani, umanitatea nu cunostea o astfel de crestere a nevoilor in ceea ce priveste energia – in 2018, nevoia mondiala a crescut cu aproximativ 2,8%. O performanta exceptionala subliniaza Agentia Internationala a Energiei (AIE) intr-un raport expus publicului pe data de 16 martie.
Exista mai multe modalitati de a intelege aceste cifre – pentru inceput, cresterea de energie insoteste o puternica crestere economica, mai ales in tarile aflate in plina dezvoltare unde sute de milioane de oameni se conecteaza la retelele de electricitate. Insa aceasta crestere are o consecinta imediata asupra emisiilor de CO2 – cele legate de sectorul energetic au crescut cu aproximativ 1,7% in 2018 atingand niveluri istorice – si drept urmare asupra schimbarilor climatice.
O informatie cu atat mai ingrijoratoare cu cat lumea a intrat intr-o logica diferita de contracarat – in fata temperaturilor din ce in ce mai extreme intr-un anumit numar de tari, nevoia de incalzire dar si nevoia de climatizare cresc.
Or, electricitatea produsa pentru a raspunde la aceste nevoi este cel mai adesea provenita din energcii precum gazul sau carbonul care nu fac decat sa contribuie la incalzirea globala.
Este un cerc vicios. Marele castigator in eforturile de tranzitie energetica este gazul. Consumul anual a crescut cu pana la 4,8% in 2018, cea mai mare crestere din 2010, dupa o crestere, deja destul de importanta in 2017.